Teksti Sonja Karlsson
Kuva Sonja Karlsson, Hilja Mustonen

Villa on suosikkimateriaalini. Sellainen karhea, lampaalta tuoksuva, pehmoinen ja pisteliäs. Siitä neulon sukat ja tumput, puserot ja pipot.

Olen myös aikamoinen hamsteri, kuten me käsityöihmiset usein taidamme olla. Kodistani löytyy lankaa jokaiselta hyllyltä, keittiön pöydältä, vaatehuoneesta ja perintöarkusta. Kun muu maailma luopuu kovalla vimmalla tavaroista, minä haen vielä yhden lankavyyhdin lisää.

Kun lankaa kulutetaan paljon, sitä tuotetaan paljon. Suomalaiset lammastilat ovat melko pieniä ja suurin osa meillä myytävistä villatuotteista on ulkomaista tuotantoa.

Suuret tuotantomäärät tuovat mukanaan tehotuotannon ongelmat. Lampaita kuljetetaan pitkiä matkoja ahtaissa oloissa, ylilaidunnus on osa todellisuutta, samoin kiireen aiheuttamat vahingot keritsemisessä. Vaikka mulesing-menetelmästä on puhuttu jo vuosikausia, käytetään sitä yhä merinovillan tuotannossa.

Onneksi myös pienet tuottajat ovat alkaneet saada sijaa lankakauppojen hyllyiltä. Yhä useammin törmää eettisesti ja ekologisesti kestäviin lankavyyhteihin. Kun käsitöihin tuhraa puolet elämästään, on tärkeää, että myös materiaalit ovat hyviä. Laadukkaasta villasta tehty nuttu ja lapaset lämmittävät vuosikausia.

Suomenlampaan villa on tässä mielessä yksi parhaita materiaaleja. Se on lähituotantoa ja lampaat elävät pääasiassa lajinmukaisissa laumoissa. Ne laiduntavat ulkona kesäaikaan ja hoitavat itse karitsansa. Suomenlampaan villa on laadukasta, pehmeää ja keveää. Kainuunharmaan villaa on sanottu jopa merinovillan veroiseksi.

Harmillisesti kotimainen villantuotanto on melko pientä. Lankaa ei ole helposti saatavilla eikä se ole hinnaltaan edullisimmasta päästä, mutta siihen minun on taivuttava. On ostettava vähemmän, käytettävä hankitut materiaalit loppuun saakka ja pyrittävä siihen, että ostaa ja tekee vain tarpeeseen.

Se, että saan lämmitellä suloisenkarheissa villatamineissa ja täyttää kotini ihanilla langoilla, on reilua vain silloin, kun lampaallakin on hyvä elämä.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Taidossa 6/17.