Heinikossa-istuinpehmuste on tehty yksinkertaisella tekniikalla: harvan pohjakankaan läpi on vedetty koukulla nukkalenkkejä yhtenäiseksi pinnaksi. Vakiintunutta nimeä tekniikalla ei ole: puhutaan räsytekniikasta, räsyvirkkauksesta ja helmivirkkauksestakin.

Ohje Merja Räty
Kuvat Sonja Karlsson
Taitolehti.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

Heinikossa-istuinpehmuste
Malli Merja Räty
TARVIKKEET:

  • Säkkikangasta (mallityössä 40 x 40 cm).
  • Erivärisiä kuteita (mallityössä valmista trikookudetta).
  • Pohjakangas.
  • Pehmuste ja kiinnitysnauhat, jos tarpeen.
  • Ryijykoukku tai sopivankokoinen virkkuukoukku tai rug hooking -koukku.
  • Tussikynä mallin piirtämiseen.
  • Ompeluvälineet.

Vinkki! Samalla tekniikalla voi tehdä vaikkapa seinätekstiilejä, mattoja ja tyynyjä.

 

OHJE

 Ennen varsinaisen työn aloittamista kannattaa kokeilla tekniikkaa ja tutkia, minkälainen kude suunniteltuun työhön sopii parhaiten. Mallityössä on käytetty enimmäkseen valmista Venla-virkkuukudetta, mutta yhtä hyvin voi käyttää kaikenlaisia muita kuteita, vaikka vanhoja t-paitoja.

Ryijykoukku (kutsutaan myös läppäkoukuksi) on kätevämpi, jos trikookude on ohutta ja löysää; virkkuukoukku (tai lyhyt puupäinen rug hooking -koukku) toimii hyvin paksumman ja napakamman trikookuteen koukkaamisessa. Jos ryijykoukun läppä häiritsee, sen voi teipata varteen kiinni tai irrottaa kokonaan.

Leikkaa tarvittavan kokoinen pala säkkikangasta ja huolittele se. Piirrä malli säkkikankaalle. On makuasia, minkä pituisia kuteen pätkiä käyttää, mutta tässä tekniikassa voi leikata pitkänkin pätkän, jos on tekemässä isoa yhtenäistä värialuetta.

Pidä kudetta säkkikankaan takapuolella sormien välissä ja koukkaa kuteen pää noin sentin mittaiseksi nukaksi etupuolella. Jatka koukkaamalla saman korkuisia lenkkejä työn etupuolelle. Edellistä nukkalenkkiä on hyvä pitää kiinni, jotta ketju ei lähde purkautumaan.

Tiheys on sopiva, kun säkkikangas ei vedä kurttuun ja koko pinta täyttyy niin, että säkkikangasta ei näy.

Kun pinta on valmis, leikkaa sopivan kokoinen taustakangas ja tarvittaessa pehmuste (mallityössä on käytetty palaa kiinteäksi huopuneesta vanhasta villapaidasta) ja kiinnitysnauhat. Ompele taustakangas käsin kiinni.

Malli on julkaistu ensimmäisen kerran Taito-lehdessä 5/2017.