Yhteiskirjonnan ensimmäisen osan aurinko sai meidät hymyilemään ja nyt on aika siirtyä graafisiin linjoihin. Voit toteuttaa ne pelkistetysti mustalla langalla tai jatkaa iloisilla ja kirjavilla väreillä.
Toisessa osassa jatkamme jo tutuilla ketjupistoilla sekä opettelemme varsipiston, ranskalaisen solmupiston sekä timanttipiston. Yhteiskirjonnan ensimmäisen osan ja koko kirjontakuvion löydät Taidosta 1/18 tai tämän linkin takaa.

Ohje ja kuvat Tiia Eronen
Taitolehti.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

Tarvikkeet:

  • Silmäneula
  • 2 tokkaa mustaa DMC-muliinilankaa, väri nro: 310.

 

LATAA TULOSTETTAVA VERSIO OHJEESTA:

thumbnail of Salainen-puutarha-osa2

 

KETJUPISTO

Kukan lehdet täytetään ketjupistoilla. Näin kuvioon saadaan tasapainoa ohuiden linjojen ja täysin pintojen välillä.

Aloita kirjonta lehtien ääriviivoista ja täytä muoto spiraalin omaisesti lehden ulkoreunasta sisäosaa kohti. Myös kukan terälehtien ulkoreunat ja päälinjat, eli kaikki luonnoksessa olevat piirretyt viivat, kirjotaan ketjupistoilla. Voit halutessasi kirjoa varren ympärille ketjupistoja tai jättää ne kirjomatta.

Ketjupiston ohje on julkaistu Taidossa 1/18 sekä tämän linkin takana.

 

VARSIPISTOT KUKAN KAAREVIIN LINJOIHIN

Kukan terälehtien välilinjat kirjotaan varsipistoilla. Ne taipuvat kauniisti ja sopivat siksi hyvin ääriviivoihin ja ohuisiin linjoihin. Varsipistot kirjotaan aina vasemmalta oikealle.

Käytä varsipistoissa muliinilangan kolmea säiettä. Voit kirjoa linjat joko vapaalla kädellä tai hahmotella ne piirtäen kankaalle.

Tuo lanka esiin kohdassa 1. Pistä neula kankaaseen kohdassa 2 ja tuo esiin kohdassa 3 eli kohtien 1 ja 2 puolivälissä.

Jatka pistoja siten, että edellisen piston kohta 3 on seuraavan piston kohta 1. Sopiva välimatka kohdan 1 ja 2 välissä on noin 4 mm riippuen kuitenkin käsialasta. Näin linjasta tulee kauniin punosmainen.

 

TIMANTTIPISTOT KUKAN VARTEEN

Timanttipistot ovat ristipistojen koristeellisia sukulaisia. Niissä on ristipistoa useampia sakaroita ja siksi ne peittävät hyvin pintaa. Käytä timanttipistoihin muliinilangan kolmea säiettä.

Tuo neula esiin kohdassa 1 ja jatka pistojen tekemistä kuvien numeroinnin mukaisesti.

Aloita pistojen teko kukan varren alareunasta ja tee noin 11–13 timanttipistoa. Jos tila näyttää tyhjältä, voit tehdä pistoja enemmän. Timanttipiston koko on noin 6 mm x 6 mm.

 

RANSKALAINEN SOLMUPISTO KUKAN KESKIKOHTAAN

Ranskalaisilla solmupistoilla voit tehdä kauniita pieniä solmuja, jotka sopivat kukkien keskikohdaksi. Niillä voi tehdä myös linjoja ja peittäviä pintoja.

Käytä solmupistossa muliinilangan kaikkia kuutta säiettä. Jos haluat isommat solmut, kierrä lanka kolmesti neulan ympäri.

Tuo lanka esiin kohdassa 1 ja kierrä lanka neulan ympärille kaksi kertaa. Vie lanka takaisin kankaaseen lähelle kohtaa 1. Pidä langasta kiinni ja päästä se liukumaan vähitellen nurjalle puolelle.

 

Ohje on julkaistu ensimmäisen kerran Taidossa 2/18.