Lanitium Ex Machinan langat hurmasivat valtavalla värikartallaan.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna ulkona vihmoi räntää, mutta tunnelma Kuopion Asemakadulla oli lämmin.

Teksti ja kuvat Sonja Karlsson

Lokakuun lopussa kymmenet neulojat kerääntyivät Savon sydämeen, kun Kässäkerho Pom Pom järjesti jo toisen kerran neuleiden ja lankojen SUPERviikonlopun. Kässäkerho Pom Pomin Liinu Kekäläinen oli luonut tyhjillään olevaan liiketilaan Kuopion Asemakadulle tunnelmallisen ja lämpimän areenan neulojille.

Alakerran kauppa-alueella kävi tasaisen rauhallinen kuhina. Kotimaisten värjäreiden lankoja tarttui neulojien matkaan vyyhtikaupalla. Käsinvärjätyt langat ovat jo jonkin aikaa paistatelleet lankatrendien kärkikahinoissa. Ne ovat kuin karkkia ja taideteoksia. Malttaako sitä kaikkein kauneinta vyyhtiä edes neuloa?

Toinen Kuopiossa näkynyt lankatrendi oli glitter. Vielä puoli vuotta sitten kimalletta ei kovin paljoa Suomessa näkynyt, mutta nyt se on yhdistetty esimerkiksi yksisäikeisiin merinovillalankoihin ja sukkalankoihin.

Petrichor Yarnsin langoissa hehkuvat herkulliset värit.

Pelkkää markkinahumua Kuopio ei kuitenkaan ollut. Kauppa-alueen toisessa päässä tunnelma oli lämmin. Neuleloungessa istui koko viikonlopun ajan kymmenestä muutamaan kymmeneen neulojaa, jotka jakoivat ajatuksiaan langoista, malleista ja sotkeutuvista langoista. Aloittelijat saivat lempeää apua ja edistyneemmät esittelivät upeita töitään huokausten kaikuessa viereisillä penkeillä.

 

Neuleloungessa tunnelma oli lämmin.

Kauppaa-alueen yläkerrassa järjestettiin viikonlopun aikana kaksi kurssia: toinen Soile Pyhänniskan vetämä briossikurssi ja toinen Liinu Kekäläisen sock blank -maalauspaja. Pyhänniskan briossikurssi oli täyteen varattu, eikä useampaa kurssilaista olisi vetäjän mukaan voinut ottaa yhdelle kurssille opettelemaan briossin saloja.

Sukkalankut, sock blankit, ovat jo jonkin aikaa ihastuttaneet neulojia. Sunnuntaina järjestetty kurssi veti innokkaita osallistujia yläkerran kurssitilaan yksi toisensa perään. Etikankatkussa valkoiset lankut värjättiin sateenkaaren väreillä ja myöhemmin ne neulotaan sukiksi. Lankkujen ilo on siinä, että oikeastaan maalari ei voi koskaan tietää, millaiset sukat teoksesta syntyvät.

 

Sock blank -maalauspaja saa leikkimään väreillä.

Sukkalankkuja voi koristella myös erilaisilla itsetehdyillä leimasimilla.

Valmiita sukkalankkuja.

Kässäkerho Pom Pomin valmiista sukkalankusta syntyneet sukat.

Omia neulemallejaan Kuopioon saapuivat esittelemään Johanna Ärje ja Katrine Birkenwasser. Birkenwasser oli suunnitellut viikonloppua varten uuden Liinu-huivin, joka hurmasi hempeillä väreillään kauniin yksinkertaisella pitsireunuksella.

Katrine Birkenwasserin Liinu-huivin ohje löytyy Ravelrystä.

Neulisti Johanna Ärje esitteli viikonloppuna kauniita neulemallejaan.

Toivottavasti Kuopio kutsuu neulojia myös ensi vuonna!