Ohje: Onnenkantamoinen-yhteiskirjonta, osa 1

Vuonna 2018 julkaisimme Tiia Erosen suunnitteleman Salainen puutarha -kirjontaohjeen osissa. Tänä vuonna jatkamme yhteiskirjontojen sarjaa Elina Johanna Ahosen Onnenkantamoinen-kirjontakuviolla.

Kirjonta perustuu perinteiseen rekipeittokirjontaan ja ohje kirjontaan julkaistaan viidessä osassa. Valmis kirjontatyö ommellaan kuudennessa osassa vuoden lopulla osaksi reppua. Kuvio soveltuu myös laukkuun tai tyynynpäälliseen.

Onnenkantamoinen-yhteiskirjonta
Osa 1: keskiympyrä ja kannuksenpyörä

Ohje ja malli Elina Johanna Ahonen

Rekipeitto on kirjottu peitto, joka kirjotaan yksiväriselle pohjakankaalle monivärisillä langoilla. Suomessa rekipeittojen teko oli suosituinta 1800-luvulla.

Perinteisissä peitoissa pohjakangas oli mustaa villaa. Joskus pohjavärinä käytettiin myös punaista tai valkoista. Rekipeittojen kuviot aseteltiin pohjakankaalle symmetrisesti. Ne kirjottiin luonnonväreillä ja tekijän kädenjälki sai näkyä. Perinteisesti kuvio jakaantui keskus- ja reunakuvioihin.

Yhteiskirjonnan ensimmäisessä osassa kirjomme kuvion keskiympyrän ja kahdeksansakaraisen kannuksenpyörän kolmella erilaisella pistolla. Keskusympyrä symboloi rekipeittoperinteessä aurinkoa ja kannuksenpyörä onnea.

KOKO 45 x 45 cm.

LANKA Fingering-vahvuista villalankaa (n. 400 m/100 g).

Mallityö on kirjottu ohuemmalla Pirkka-langalla (400 m/100 g) väreissä:

  • Curry (222)
  • Kettu (335)
  • Hyasintti (203)
  • Kelo (321)
  • Myyrä (329)

MENEKKI KOKO TYÖHÖN Pirkka-lankaa myydään tokissa (10 x 1,3 m), 50 gramman kerissä ja 100 gramman vyyhdeissä. Kirjontaan riittää 4–5 tokkaa kutakin väriä, mutta halutessasi voit hankkia myös suuremman määrän lankaa ja käyttää kirjonnasta ylijäävät jämät esimerkiksi reppuun sopivaan lapaspariin.

LISÄKSI Mustaa villakangasta 44 x 44 cm, liitu mallikuvion jäljentämiseen, teräväkärkinen kirjontaneula, ompelulankaa kuvion harsimiseen, sakset ja halutessasi kirjontakehys.

Avaa ja tulosta kirjonnan 1:1 mallikuvio.

Avaa ja tulosta Onnenkantamoinen-kirjonnan osa 1.

Lähde mukaan yhteiskirjontaan! Jaa kuvia kirjonnastasi aihetunnisteella #onnenkantamoinen ja #yhteiskirjonta ja liity mukaan Facebook-ryhmään Onnenkantamoinen-yhteiskirjonta!