Kesällä on ihanaa ottaa käsityö mukaan ulos auringonpaisteesen, mutta lankakerät pyörivät helposti pitkin pihamaata sotkeutuen toisiinsa. Nova Melinan suunnittelema käytännöllinen projektipussukka pitää tarvikkeet kurissa.

Ohje ja kuvat Nova Melina
Taitolehti.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

Projektipussukka
Malli Nova Melina

TARVIKKEET:

 • Noin 60 cm täysleveää kangasta. Kangasvaihtoehdot:
  1. puuvillakangas, tukeva liimatukikangas (puuvillaa).
  2. pellavakangas, kevyt liimatukikangas (puuvillaa).
  3. kanvaasikangas, ei tarvetta tukikankaalle.
 • Mikäli haluat kevyemmän version, voit jättää ulkotaskut ja tukikankaat pois.
 • Nyöriä tai nauhaa 85–100 cm.
 • Silitysmerkkejä, pinssejä tai kirjontalankaa koristeluun.
 • Kynä, viivoitin, kaavapaperia tms., nuppineuloja, sakset, hakaneula ja ompelukone.

 

OHJE

1. Aloita piirtämällä kaavat kaavapaperille seuraavien mittojen mukaan:

2. Aseta kaavat nuppineuloin kankaalle ja leikkaa osat irti. Silitä liimatukikankaat pussukan perusosaan ja pohjaan. Mikäli haluat pussukasta todella ryhdikkään, tue myös taskukaitale kokonaisuudessaan.

3. Silitä taskukaitaleen yläreunaan tuplakäänne 1,5 + 2 cm ja päällitikkaa taitos. Tee sama perusosalle mitoilla 1 + 1,5 cm.

Vinkki! Mikäli haluat kirjoa taskukappaleeseen kivoja kuvia tai tekstiä, tee se nyt.

4. Neulaa taskukappale perusosaan kiinni siten, että alareunat ovat kohdakkain, ja tikkaa haluamallasi tavalla avotaskujen paikat pystysuuntaisilla ompeleilla. Voit tehdä puikoille sopivat, kapeammat kujat ja vaikkapa langoille, pyöröpuikoille ja vihkolle omat, leveämmät taskut.

Vinkki! Mikäli haluat silittää pussukkaan silitysmerkkejä, tee se tässä vaiheessa.

5. Yhdistä nyt pussukka renkaaksi ompelemalla sivusauma kiinni, huolittele saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Silitä sauma siistiksi (halutessasi voit myös päällitikata sauman nurjalle puolelle).

6. Ota kapeat nyörikujakaitaleet esille ja silitä tuplakäänne (0,5 cm + 1 cm) lyhyisiin reunoihin + tikkaa. Tee sama pitkille reunoille, mutta älä ompele vielä. Aseta pussukka tasaiselle alustalle kaksin kerroin oikea puoli ylöspäin ja aseta nyörikuja paikalleen noin 2,5–3 cm:ä pussukan yläreunasta siten, että kumpaankin sivuun jää hieman tilaa. Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele kiinni läheltä nyörikujan reunaa.

Vinkki! Tässä vaiheessa voit määritellä itse nyörikujan leveyden käyttämäsi nauhan mukaan, voit siis tehdä siitä myös kapeamman.

7. Käännä nyt työ nurinpäin ja neulaa pyöreä pohjakappale pussukan alareunaan kiinni oikeat puolet vastakkain. Ompele pohjakappale kiinni ja huolittele reuna saumurilla tai ompelukoneen siksakilla.

8. Käännä työ jälleen oikeinpäin ja silitä varovasti pohjan sauma siistiksi, saumanvarat ylöspäin. Tikkaa saumanvara kiinni pussukkakappaleeseen, siten saat pohjaan lisäryhtiä.

9. Leikkaa kaksi pätkää nyöriä tai nauhaa pussin sulkemista varten. Mikäli haluat lyhyemmät hihnat, riittää kaksi 85 cm:n nauhaa. Jos taas haluat pitemmät nauhat (kuten Kaktus-pussissa), leikkaa kaksi 100 cm:n nauhaa.

10. Ota hakaneula ja kiinnitä se nyörin toiseen päähän. Aloita nauhan pujottaminen jommastakummasta sivusta ja kuljeta se kummankin nyörikujan läpi niin, että nauhan kummatkin päät jäävät lopuksi samalle puolelle vierekkäin roikkumaan. Ota toinen nauha ja tee samalla tavalla, mutta aloittaen vastakkaiselta puolelta niin, että nauhan molemmat päädyt jäävät toiselle puolelle pussukkaa vierekkäin roikkumaan. Yhdistä kummankin puolen nauhat solmimalla ne yhteen.

Tiedustelut:
Pussukka 1: Pellavakangas, Eurokangas.
Pussukka 2: Art Gallery Fabrics, kaktus-kangas + silitysmerkit, www.novamelina.com Nauhat: Etsy.com.

Malli on julkaistu ensimmäisen kerran Taito-lehdessä 4/2017.