Salainen puutarha alkaa hiljalleen täyttyä kukista. Toinen kukka piirtyy mustalla ja keltaisella, mutta voit myös värittää puutarhasi iloisen kirjavaksi.

Ohje ja kuvat Tiia Eronen
Taitolehti.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

Kirjonta jatkuu tutuilla ketju- ja varsipistoilla sekä ranskalaisilla solmupistoilla, mutta mukaan mahtuu myös uutta. Kolmannessa osassa opimme satiinipiston ja tikkipiston, joka on oikeastaan varsipiston nurja puoli. Satiinipistolla voit tehdä muhkeita ja sileitä pintoja. Tikkipistolla saa aikaan hyvin kapeita viivoja.

Yhteiskirjonnan kaksi ensimmäistä osaa löytyvät Taidoista 1/18 ja 2/18 sekä nettisivuiltamme (osa I ja osa II).

TULOSTA OHJE PDF-MUODOSSA:

thumbnail of Taito-2018-03-salainenpuutarha

 

Tarvikkeet

  • Silmäneula
  • 2 tokkaa mustaa DMC-muliinilankaa, väri no: 310.
  • 1 tokka keltaista DMC-muliinilankaa, väri nro: 783.

 

KUKINTO

Kirjo ketjupistoilla puolet kukinnon pienistä ympyröistä keltaisen langan kolmella säikeellä. Kirjo ympyröihin aina kaksi ketjupistoympyrää sisäkkäin.

Pistele keskelle ympyrää mustalla langalla vapaasti tähtikuvio. Aloita tuomalla neula ylös ympyrän keskeltä ja vie neula kohti reunaa. Nosta neula keskikohdasta ylös ja toista pistoja suurin piirtein tasavälein noin kuusi kertaa.

Kirjo loput ympyrät keltaisella langalla ranskalaisia solmupistoja käyttäen. Käytä muliinilangan kuutta säiettä. Jos haluat peittää kuvion merkintäviivan, voit pistellä solmupistot aivan vieriviereen.

Tee myös näiden ympyröiden sisälle mustalla langalla tähtikuvio, mutta tee pistoista hieman pidempiä ja sakaroita noin 8–10 kappaletta.

 

VARSI

Kukan varren ulkolinja ja yläosa kirjotaan varsipistoilla. Käytä mustan langan kolmea säiettä. Kirjo varteen epätasaisin välein vaakaviivoja ja oksiin pystyviivoja tikkipistoilla muliinilangan kolmella säikeellä.

 

OKSIEN PYÖREÄT KUKAT

Kirjo isomman ympyrän ulkoreunat ketjupistoilla. Kirjo noin 5 mm:n päähän ympyrän sisäpuolelle toinen ympyrä ketjupistoilla. Pistele ympyröiden välille viivoja. Tuo lanka ulomman ympyrän reunasta ylös ja vie sisemmän ympyrän vierestä alas.

Kirjo isomman ympyrän ulkoreunoille piparkakkureunus ketjupistoilla. Kirjo ympyrän sisään seitsemän pientä palloa satiinipistoilla. Kirjo ympyrän keskelle keltaisen muliinilangan kuudella säikeellä ranskalaisia solmupistoja.

Tee pienemmän ympyrän ympyrät kuten isossa ympyrässä. Tee kukan sisään yhdeksänsakarainen tähti.

 

TIKKIPISTO

Tuo lanka esiin kohdassa 1. Pistä neula kankaaseen kohdassa 2 ja tuo esiin kohdassa 3.

Jatka pistoja siten, että edellisen piston kohta 2 on seuraavan piston kohta 1.

 

SATIINIPISTO

Rajaa haluttu muoto ensin tikkipistoilla. Käytä tikkipistoissa muliinilangan kolmea säiettä. Täytä kuvio kuusisäikeisellä muliinilangalla siten, että ääriviivapistot peittyvät juuri ja juuri.

 

Jaa kirjontasi aihetunnisteilla #kirjottupuutarha ja #yhteiskirjonta!

Ohje on julkaistu ensimmäisen kerran Taidossa 3/18.