Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan kolmannessa osassa tarkastelun alla ovat neulomisessa yleisimmin vastaan tulevat kasvikuidut.
Viimeistään siinä vaiheessa vuotta, kun aurinko alkaa ihanasti lämmittää, siirtyvät neulojankin ajatukset usein villasta kohti kevyempiä materiaaleja. Tyypillisimpiä neulojalle vastaan tulevia kasvikuituja ovat puuvilla, pellava ja bambu. Inan eksoottisempia, mutta yhtä lailla kovin kiinnostavia vaihtoehtoja ovat nokkonen ja hamppu.
Kasvikuidut sopivat erityisen hyvin kesäneuleisiin: vaikkapa lyhythihaisiin paitoihin tai pitsihuiveihin. Kasvikuiduista voi valmistaa myös käteviä kestorättejä tai vaikkapa keittiöpyyhkeitä.
Monesti kasvikuiduista neulottu pinta on valmistuessaan inan kovempi ja karheampi kuin villalangasta tehty neulos. Käytön ja pesujen myötä kasvikuidut kuitenkin notkistuvat ja pehmenevät ja esimerkiksi juuri pellavasta saa neulottua oikein ihania käyttövaatteita.
Perinteinen puuvilla
Puuvilla lienee meille kaikkein tutuin kuitu: käytetäänhän sitä valtavia määriä teollisesti tuotetuissa vaatteissa.
Lankana puuvilla on luonnostaan mattapintainen. Lankakauppojen hyllyiltä löytyy myös hitusen kiiltävämpää merseroitua puuvillaa. Merserointi on eräänlainen lipeäkäsittely, jonka myötä kuitu lujittuu ja saa kiillon.
Puuvilla on kuituna luja ja kestävä. Moniin muihin kasvikuituihin verrattuna se on myös melko pehmeä. Puuvilla ei juurikaan nyppyynny tai sähköisty, ja vaatteena se on hengittävä. Suurimmat puuvillan tuottajamaat ovat Kiina, Intia, Pakistan, Yhdysvallat ja Uzbekistan.
Puuvillakuidun viljelyyn liittyy kuitenkin myös laajoja ympäristöongelmia. Se vaatii monia muita kasveja enemmän kastelua, lannoitusta ja torjunta-aineita, jotka voivat olla vaaraksi viljelijöiden terveydelle. Luomupuuvilla on ympäristölle ystävällisempää, ja on olemassa myös luomupuuvillasta kehrättyä lankaa.
Bambua tai pellavaa
Bambu on toinen tyypillinen lankakauppojen hyllyiltä löytyvä kasvikuitu. Se on lankana hennon kiiltävä ja imee kosteutta paremmin kuin puuvilla. Bambulanka sopiikin täydellisesti esimerkiksi tiskiräteiksi, koska se kestää usein pesua myös korkeissa lämpötiloissa.
Bambu on kuitenkin mainio myös kesäisissä topeissa ja t-paidoissa. Se tuntuu ihoa vasten viileältä ja melko painavana materiaalina laskeutuu kauniisti. Bambulanka sopii yleensä myös herkkäihoisille.
Pellava taas on etenkin viime aikoina kiehtonut neulojia Suomessa. Monet kotimaiset käsinvärjärit ovat ottaneet kesävalikoimiinsa esimerkiksi villaa ja pellavaa yhdisteleviä lankoja. Pellava on selvästi kovempi materiaali kuin puuvilla, mutta käytössä siitä muotoutuu miellyttävä, mutta kuitenkin pysyen samalla luonteikkaana.
Pellavan suurimmat tuottajamaat ovat Kiina, Belgia, Ranska ja Venäjä. Pellava on hyvin arvostettu kuitu myös suomalaisessa käsityöperinteessä. Suomessa viljelty pellava on pääasiassa öljypellavaa ja kuitupellavan tuotanto on vähäistä. Kuitupellavan lisäämiseksi on kuitenkin syntynyt yhteispohjoismainen hanke, Neliömetri pellavaa. Hanke kannustaa ketä tahansa tarttumaan pellavan viljelyyn ja opettelemaan sen käsittelyn langaksi saakka.
Pellava on ekologinen valinta: se on luja luonnonkuitu, joka kiiltää luonnostaan kauniisti ja kuivuu nopeasti. Pellava on myös kestävää ja pellavaiset tekstiilit kestävät käytössä oikein hoidettuina vuosikymmeniä. Se sopii erityisen hyvin kodintekstiileihin ja kesäisiin paitoihin ja toppeihin.
Viimeisimpinä nokkonen ja hamppu
Vähän harvinaisempia kuituja neuletöissä ovat nokkonen ja hamppu. Molemmista kuiduista löytyy kuitenkin kiinnostavia lankatuttavuuksia, joihin kasvikuiduista kiinnostuneen kannattaa tutustua.
Suomessa on nokkosen käytöllä pitkät perinteet. Sitä on käytetty pellavan tapaan ja nokkoslanka sopii mainiosti myös värjäykseen. Nokkoslanka on todella kestävää ja melko karkeaa. Se käykin mainiosti juuri tiskirätteihin tai pesukintaisiin. Luonnonkuiduille tyypilliseen tapaan karkea lanka pehmenee pesukertojen myötä.
Tanskalaiselta Onion-lankabrändiltä löytyy myös villaa ja nokkosta yhdistävä lanka. Yhdistettynä villaan langasta tulee pehmeämpi ja se käykin jo mainiosti vaikkapa huiveihin ja lapasiin – tai miksei sukkiinkin, jos askelluksesi on sen tyylinen, etteivät sukat tyypillisesti kulu helpolla puhki.
Hamppu on nokkosen tavoin luja, kestävä ja karkea kuitu. Se on yksi maailman vanhimpia viljelykasveja. Kiina on tällä hetkellä tärkein hampun tuottajamaa. Hamppuneulos on nokkosen tavoin jäykähköä ja pehmenee pesussa.
Sarjan muut osat löydät tämän linkin takaa.
Teksti ja kuva Sonja Karlsson