Ystävyys on monelle käsityöharrastuksen toinen ulottuvuus. Uusi käsityöystävä voi löytyä yhteisestä neuleillasta, kudontakurssilta lointa luodessa tai vaikkapa tutun kangaskaupan tiskin takaa. Ystävyyteen – ja käsityöystävyyteen – sukellamme Taidossa 6/21.
Vuoden viimeinen Taito 6/21 ilmestyy tilaajille marraskuun viimeisellä viikolla ja irtonumeromyyntiin 24.11.
Lehden teemasivujen kautta tapaamme kustantamo Laineen perustajakaksikon Jonna Hietalan ja Sini Kramerin. Monet tuntevat Laineen sen maailmankuulusta neulelehdestä ja viime vuosien aikana yritys on alkanut kustantaa myös käsityökirjoja ja mahtuupa joukkoon pari ruokakirjaakin. Hietala ja Kramer tutustuivat aikanaan Hietalan silloisen lankakaupan kautta ja tuttavuudesta kasvoi ystävyys ja yhtiökumppanuus.
Lehden toinen teemajuttu kertoo käsityöystävyksistä. Anu Potkonen ja Minna Hämäläinen ovat tunteneet toisensa jo neljännesvuosisadan ajan. Nauravaisten ystävysten yhteistä aikaa sävyttävät langat, puikkojen kilke ja kinkkiset neulepulmat. He myös heittäytyivät pyynnöstämme päivän ajaksi malleiksi ja kässäkaverukset nähdään haastattelun lisäksi Taidon 6/21 mallistosivuilla.
Lehden malliston ohjeissa ystävyys tulee esiin monella tapaa: kuvioissa, symboliikassa ja itse suunnittelijoissakin. Ohjemalliston suunnittelijat ovat Käsityökekkereiden Veera Jussila, Nina Haiko, Pii Brax, Uolevi Nurmi, Outi Santaniemi ja Katriina Nuutinen sekä Maikki Karisto.
Ystävyydestä ammentava ohjemallisto sisältää sekä upeita neuleohjeita että muita käsityöohjeita: pirtanauhojen kudontaa, ompelua ja puutöitä. Julkaisemme ennakkomaistiaiset Taidon 6/21 ohjemallistosta nettisivuillamme perjantaina 19.11.
Tutusti lehdestä löytyy myös muita laadukkaita käsityöjuttuja. Vierailemme muun muassa kokkolalaisen Tom Ojanperän pajalla tutustumassa pläkkyrin työhön ja kuulemme Juha Nuutilta, mitä on puuintarsia. Tapaamme myös tekstiilitaiteilija Rutsuko Sakatan, joka vie suomalaista villaa synnyinmaahansa Japaniin. Lisäksi pohdimme, miten vuodenkierto vaikuttaa käsitöiden tekoon ennen ja nyt, ja tapaamme Pinkkiheidin Heidi Parkkisen, jonka käsissä syntyy kimaltavia kisapukuja esimerkiksi muodostelmaluistelijoille.