John Henriksson alkoi tehdä nahkatöitä, koska hän ei löytänyt itseään miellyttävää nahkareppua internetin valikoimista. Teknisen työn opettajan pojalle nahkatyöt ovat täydellinen vastakohta teoreettiselle päivätyölle.
John Henriksson etsi muutamia vuosia sitten kuumeisesti tyylikästä nahkareppua. Sen oikean löytäminen osoittautui mahdottomaksi. Reput, jotka olivat hänen makuunsa, valmistettiin ulkomailla ja olivat aivan liian kalliita.
Henriksson alkoi ajatella, että voisi valmistaa repun itse. Hän etsi internetistä englanninkielistä opetusmateriaalia nahkatöiden teosta ja tilasi itselleen palan nahkaa ja tarvittavat työkalut.
– Nahkatyöt ovat perinteisiä ja erittäin kaukana teoreettisesta päivätyöstäni, Henriksson kertoo.
John Henriksson on taustaltaan luokanopettaja, ja hän työskentelee Åbo Akademin Elinikäisen oppimisen keskuksessa (Centret för livslångt lärande) Vaasassa.
– Nahkatöissä on vähän jotain samaa kuin neulomisessa: voi tehdä jotain sellaista, jolla ei ole mitään tekemistä työn kanssa. Juuri se on mielestäni erittäin rentouttavaa.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
Ainutlaatuisia tuotteita
Ensimmäisen repun jälkeen John Henriksson on valmistanut kymmenisen erilaista laukkua, lompakkoa, koteloa ja jopa yhdet tohvelit.
– Jokainen laukku on muotoilultaan ainutlaatuinen. Ehdottomasti hauskin osa tekemistä on piirtää laukku paperille ja luonnostella, miltä valmis tuote tulee näyttämään. Piirrän aina ensin paperiset mallit ja joskus jopa teippaan paperit yhteen nähdäkseni, miltä laukku näyttää ommeltuna.
Työt hän on pitänyt joko itse tai antanut lahjaksi läheisilleen. Toisinaan Henriksson on lisännyt tekemistään töistä kuvia sosiaaliseen mediaan ja saanut sitä kautta kyselyitä, jos hän valmistaisi tuotteita myös tilauksesta.
– Nahkatöiden teko vaatii paljon aikaa. Jos myisin laukkuja, ne olisivat erittäin kalliita. Enkä ole oikeastaan kiinnostunut valmistamaan yhtä ja samaa mallia aina uudestaan ja uudestaan. Se olisi tylsää ja monotonista. Kokeilen mielelläni uutta ja saan innoituksen töihini muiden tekemistä nahkatöistä. Luon kuitenkin aina oman versioni. Seuraavaksi suunnittelen valmistavani sängyn koirallemme ja vielä yhden repun.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
Muoti on avuksi
Kun John Henriksson vieraili vaimonsa kanssa Louis Vuittonin liikkeessä Tukholmassa, juoksi vartija heidän peräänsä. Eräs liikkeen asiakkaista oli halunnut tietää, mistä Henrikssonin itse tekemä selkäreppu oli ostettu.
– Käsin tehtyjen nahkalaukkujen viehätys piilee siinä, että ne kantavat omaa tarinaansa muotoilusta ja materiaalista, joka elää ja muuttuu, pehmenee ja tummenee ajan myötä.
Henrikssonin mielestä nahkatyöt sopivat kaikille. Videopalvelu Youtubesta ja alan kirjoista löytyy yksinkertaisia ohjeita, joiden avulla voi alkaa suunnitella itselle sopivaa tuotetta. Henriksson suosittelee aloittamaan yksinkertaisesta mallista ja käyttämään aluksi edullisempia materiaaleja.
– Tämän harrastuksen etu on, ettei se ole kaikkein kallein harrastus. Työkalut ja neulat eivät ole kalliita, ja hyvää nahkaa voi löytää myös alennuksesta. Olen ostanut nahkaa niin Suomesta, Englannista kuin Espanjastakin, kertoo Henriksson.
– Nahkatyöt ovat tällä hetkellä todella suosittuja hipsteripiireissä. Se on helpottanut työkalujen ja materiaalien saatavuutta. Internetistä voi tilata valmiita ”nahkalaatikoita”, jotka sisältävät kaiken nahkalaukun valmistukseen piirustuksista materiaaleihin ja työkaluihin saakka.
John Henriksson vinkkaa, että jos internetissä tulee vastaan hyvä satulaliike, pääsee sen kautta usein hyvän nahkamyyjän jäljille.
– Nahka on materiaalina kiinni ajassa. Se on ”jäännöstuote”, ja kasviparkittu nahka on itseasiassa myös ympäristöystävällistä. Tällä hetkellä etsin itselleni täydellisiä italialaisia messinkiyksityiskohtia, sanoo Henriksson.
Teksti Ulla Miettunen, kuvat Sonja Karlsson
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran ruotsiksi Taidossa 4/19 otsikolla ”Lädermästaren från Vasa”.