Juttu & ohje: Kukkien kevät ja hapazome-värjäys

Samettiruusu Emma Kylmälä

Teksti ja kuvat Emma Kylmälä

Kuka ei rakastaisi kukkia! Jokaisella kukalla on oma merkityksensä ja niiden avulla voi ilmaista tunteita. Kukkia on annettu lahjoiksi toisille muinaisen Egyptin ajoista asti, niitä käytetään uskonnollisissa seremonioissa sekä inspiraationa taiteessa. On useita syötäviä kukka lajikkeita ja niiden värejä voi myös käyttää hyväksi luonnonvärjäyksessä.

Englannin aikainen kevät sai minut jäämään pysyvästi Lontooseen. Kun Suomi on vielä lumen peitossa ja pureva pakkanen pitää sielun synkästi talvessa, Lontoo heräilee ja kuin silmänräpäyksessä joka puolella vihertää ja kasvit heräävät.

Mimosa-puiden keltaiset pom pomit ja narsissit tanssivat tuulessa tammikuun loppupuolella ja viikko toisensa jälkeen kukkien loisto lisääntyy, kun magnoliat ja kirsikkapuut puhkeavat kukkaan. Vaikka lämpötila pysyy pitkään alle kymmenen asteen, kasvit nousevat maasta ensimmäisten auringonsäteiden jälkeen.

Suomen suvi on lyhyt, mutta sitäkin kauniimpi. Talvi ja kevät sulavat toisiinsa ja kesällä koko maa pysähtyy hengittämään ilman lämpöä. Koska kesä kestää vain hetken, on se sitäkin tärkeämpi. Joka kesä tuon lapseni Tampereelle viettämään aikaa isovanhempien kanssa ja itse nautin täysin siitä kuinka kesäinen hehku saa kaikki hyvälle tuulelle. Vaikka kärsin vahvasti siitepölyallergiasta ja heinänuhasta, keittiöni pöydällä on aina kimppu kukkia ja kerään sekä kasvatan kasveja luonnonvärjäykseen.

Kuva Emma Kylmälä.

Hehkua luonnonväreistä

Olen värjännyt lankoja ja kankaita luonnonväreillä kahdeksan vuotta ja pikkuhiljaa opetellut vesivärien ja värikynien tekoa kasvipigmenteistä. Nopeasti itse keräämäni ja kasvattavat kasvit nousivat etualalle ja viimeiset vuodet olen keskittynyt niistä saataviin väreihin.

Luonto on täynnä kukkia, jotka sopivat värjärille. Lupiini on ollut vuosia suuressa suosiossa, koska sen sinertävät kukat värjäävät villan heleän siniseksi kylmävärjäyksellä ja niitä keräämällä autat myös poistamaan vieraslajia Suomen luonnosta. Ympäri Suomea pihamaalta löytyy voikukkia ja siankärsämöä väripatoihin.

Kun suuntaat katseesi peltojen laidoille, huomaat kultapiiskun ja koiranputken kukkivan kaikkialla. Molemmat ovat loistavia värikasveja ja värjäävät kirkkaankeltaista. Metsistä löydät kanervia, joiden vaaleanpunaisten kukkien hohde peittää mättään. Pidä kuitenkin mielessä, että niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Värjäyskokeiluja oranssi kosmoskukka (oik), oranssi tiikerinkaunosilmä, samettiruusu, keltainen kaunosilmä, salkoruusu (kylmävärjäys), törmäkukka, musta salkoruusu (keittovärjäys) ja tumma dahlia. Kuva Emma Kylmälä.

Omassa Lontoon puutarhassani luonnonvärjäykseen sopivat kasvit ovat pääosassa. Pieni puutarhani pursuaa keväisin versoista ja varsinkin kukkivat värikasvit lisääntyvät vuosi vuodelta. Rakastan sitä, että ne antavat väriä sekä kukkiessaan puutarhassani että lakastuttuaan väripadoissa.

Useimmat puutarhani kukista ovat yksivuotisia, joten joka vuosi valitsen uusia kukkia värjäyskokeiluihin. Kukkia on myös helppo kasvattaa värjäykseen. Ne vaativat vain vähän tilaa ja mitä enemmän keräät nuupahtaneita kukkia, sitä enemmän uusia tulee tilalle. Useimmat kasvavat helposti siemenestä, mutta joitain värikukkia löytää myös versoina puutarhakaupoista ja toreilta. Itse kasvatan kaikki värikasvini ruukuissa. Näin ne mahtuvat pieneen tilaan. Säästän aina siemeniä kesän viimeisistä kukista seuraavaa vuotta varten ja istutan ne keväisin ikkunalaudalle kananmunakennoihin.

Samettiruusun taimi. Kuva Emma Kylmälä.

Kukista väriä

Kukilla on helppo värjätä. Niiden väri liukenee helposti veteen. Pelkkä puolen tunnin keittäminen saa aikaan hyvän väriliemen. Tarvitset vain vähän kukkia vahvan värin saamiseen. Kukat sopivat erinomaisesti myös aurinko- sekä nippuvärjäyseen. Kukkia on myös helppo säilöä myöhempään käyttöön.

Kerää hieman nuupahtaneet kukat ja laita kuivumaan pois auringonvalosta. Kun kukat ovat täysin kuivia, säilytä ne ilmavasti myöhempää käyttöä varten. Voit myös prässätä kukkia kevään ensimmäisistä nupuista syksyn viimeisiin ja käyttää niitä ympäri vuoden eko-printissä.

Alla esittelen myös tekniikan, jonka avulla voit leikkiä kukilla ja siirtää niiden värejä paperille vasaraa käyttäen.

Silkkihuivit on värjätty puutarhasta löytyneillä ja villeillä kukilla kuten, samettiruusu, salkoruusu, mäkikuisma, mesiangervo ja tiikerinkaunosilmä. Kuva Emma Kylmälä.

Kaikki kukat eivät sovi luonnonvärjäykseen, ja on monia jotka antavat aluksi kauniin värin, joka haihtuu nopeasti. Kukat ovat oikukkaita, kuten luonnonvärjäys usein on ja värit ovat erittäin herkkiä veden pH-vaihteluille.

Jos haluat kauniin värien kirjon pysyvän kankaissa ja langoissa muista purettaa ne ennen värjäystä. Katso puretusohje Taitoliiton sivuilta.

Saattaa olla vaikea päättää mitä kukkia istuttaa puutarhaan kauniin värikirjon aikaansaamiseksi. Kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen haluat käyttää kasvattamasi kukat.

Keltainen kaunosilmä. Kuva Emma Kylmälä.

Tiikerinkaunosilmää löytyy sekä yksi- että monivuotisia lajikkeita. Lajien värit vaihtelevat keltaisesta tummaan oranssiin. Tiikerinkaunosilmä kukkii pitkälle syksyyn ja palkitsee sinut suurella määrällä kukkia. Tiikerinkaunosilmä on yksi suosikeistani. Se värjää vahvoja värejä, jotka ovat myös kestäviä.

Samettiruusu on omiaan kasvimaalle. Se houkuttelee ötököitä pois vihannesten kimpusta ja sopii varsinkin tomaatin seuralaiseksi. Samettiruusu kasvaa helposti siemenestä, mutta kesän koittaessa niiden taimia löytyy useimmista puutarhakaupoista sekä toreilta. Samettiruusua löytyy eri lajikkeita, joista jokainen värjää vahvoja keltaisen oranssin sävyjä.

Samettiruusu. Kuva Emma Kylmälä.

Kosmoskukka on saavuttanut suuren suosion viimeisin vuosina puutarhoissa. Valkoisena kukkivat lajit eivät anna väriä, mutta oranssit lajikkeet sopivat värjäykseen ja toimivat erittäin hyvin eko-printissä. Aniliinin punaiset kosmoskukat ovat tämän vuoden uusi lisäys puutarhaan.

Kamomilla on helppohoitoinen, monivuotinen kasvi joka värjää heleää keltaista.

Jos haluat kasvattaa kukkia lankojen ja kankaiden värjäykseen, suosittelen että keskityt näiden neljän kukan kasvatukseen, joiden valon- ja pesunkesto on parhain.

Salkoruusu on kaunis ja näyttävä kukka. Istutin omani viisi vuotta sitten, kun ystäväni lahjoitti minulle siemeniä isänsä aikoinaan istuttamista kukista. Se kukkii vasta toisena kasvuvuonna, mutta on sinnikäs kasvi, joka saattaa kasvaa kaksimetriseksi. Mustan salkoruusun kukat värjäävät vihreitä sekä sinertäviä sävyjä. Itse käytän niitä useimmiten nippuvärjäykseen, jolloin lopputulos on vaihtelee riippuen värjätystä materiaalista. Myös punertavilla kukilla voi värjätä oranssia väriä.

Musta salkoruusu. Kuva Emma Kylmälä.

Dahlioita kasvatan leikkokukiksi maljakoihin ja kuivaan tummat kukat nippuvärjäykseen. Tumman dahlian kukat värjäävät vihreää. Niiden sekä mustien salkoruusujen kukkien väri haalistuu ajan myötä.

Puutarhan kukista sekä auringonkukat ja narsissit värjäävät kaunista, hentoa keltaista, vaikka eivät ole varsinaisesti värikasveja.

Hieman erikoisempia kukkia suomalaisessa puutarhassa ovat törmäkukka ja kiinanruusu. Tumman törmäkukan terälehdet värjäävät sinertävää. Kiinanruusu värjää pinkin ja punertavan sävyjä. Molemmat värit muuttuvat herkästi ja haalistuvat, mutta sopivat erinomaisesti musteen tekoon.

OHJE: HAPAZOME

Kuva Emma Kylmälä.

Hapazome on japanilainen tekniikka, jossa kukkien ja lehtien värejä voi moukarin avulla siirtää kankaalle ja paperille. Kankaasta väri hiipuu hiljalleen pesun mukana pois, mutta pysyy paperilla paremmin. Näin kukkien loiston voi helposti säilyttää pitkälle syksyyn. Hapazome-tekniikkaan sopii muutkin kukat ja kasvit, kuin pelkästään värikasvit. Käytä kukkia ja lehtiä tuoreena ja valitse kosteita lajikkeita. Keväällä kukkivat orvokit ja pihamaan apilanlehdet ovat omiaan hapazome-kokeiluihin.

Tarvikkeet

  • Paperia.
  • Muovinen moukari
  • Ohut kangas/liina.
  • Tukeva. alusta.

Laita paperi alustalle. Levitä haluamasi kukka paperin päälle nurinpäin. Laita kangas kukan päälle ja suorista terälehdet varovasti tasaisiksi. Lyö kevyesti moukarilla kukan kohdalta. Kukan neste imeytyy kankaaseen ja näet mistä kohtaa kukkaa pitää vielä kopauttaa. Kun olet moukaroinut koko kukan, poista kangas. Sormen avulla rapsuta kukan jämät pois paperista.

Jos haluat käyttää hapazomea kankaalle, pureta se ensin hyvin ja valitse värjäykseen sopivia kukkia. Anna kankaan kuivua kunnolla ennenkuin peset sen. Värit pysyvät vahvemmin eläinkuiduissa ja silkkiin hapazome sopii mainiosti.