Kun kultaseppä Maria Karlströmille tarjoutui mahdollisuus pitää kahvilaa Maarianhaminan kauniissa Sjökvarteretissa, päätti hän, että paikka on täydellinen korupaja Guldvivalle.
Alun perin Maria Karlströmistä piti tulla sairaanhoitaja. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun hänen isänsä kuuli, että ruotsalainen kultaseppä Kaj Rinman aikoo muuttaa Maarianhaminaan ja etsii itselleen harjoittelijaa. Isä vinkkasi mahdollisuudesta tyttärelleen.
– Olin väsynyt koulunkäyntiin. Kävin yläasteen jälkeen kauppakoulun Maarianhaminassa. Sitten hain harjoittelupaikkaa Rinmanilta ja sain sen, kertoo Maria Karlström.
– Käsityö ja se, että saan tehdä käsilläni, on puhutellut minua alusta lähtien. Vuonna 1989 avasimme kollegani kanssa kaupan vanhaan galleriaan. Sen nimi oli Galleri guld & gåvor. Sisustimme liikkeen hienoilla matoilla, ja koska isäni on taidekauppias, löytyi valikoimastamme jopa tauluja. Korjasimme kulta- ja hopeaesineitä ja kaupan lisäksi meillä oli oma verstas, jossa työskennellä. Sen nimi oli jo silloin Guldviva. Guld tuli siitä, että olimme molemmat kultaseppiä ja viva tarkoittaa elämänvoimaa.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
Savustamosta jatkuvaan tuotantoon
Vuonna 2000 Maria Karlströmille avautui mahdollisuus pitää kesäkahvilaa Maarianhaminan pohjoispuolella sijaitsevassa Sjökvarteretissa. Hän näki heti paikan potentiaalin: sinne hän haluaisi perustaa koruyrityksen.
Karlström löysi vanhan kalasavustamon, joka oli ollut vuosia tyhjillään. Hän puhui vanhemmilleen, jotka suostuivat ostamaan tilan ja vuokrasivat sen tyttärelleen. Nykyisin Guldviva löytyy taas eri rakennuksesta: yritys on kasvattanut tilojaan alun 65 neliömetristä 220 neliöön.
– Alussa kauppa oli Sjökvarteretissa ja verstas oli kotonani. Nyt kaikki on kerätty yhden katon alle. Kun aloin rakentaa uutta kauppaa, halusin siitä sellaisen, että isokin seurue mahtuu paikalle kerralla ja asiakkaille ei silti tule ahdas olo, kertoo Karlström.
–Työpajakin on nyt isompi kuin aiemmin. Tuotanto on käynnissä koko ajan ja aina löytyy jotain, mitä tehdä. On hienoa, että voin päättää itse, mille tahdon omistaa aikani. Olen kasvanut tälle alalle vuosien kuluessa.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
Ainutlaatuista suunnittelua saaristosta
Kun Maria Karlström aloitti korujen valmistuksen, loi hän usein vain yhden korun. Nykyään hän työskentelee sarjoissa ja valmistaa tuoteperheitä.
– Meillä on oltava tuotteita, jotka puhuttelevat asiakkaita ja valikoiman on oltava suuri.
Guldvivan myyntimenestys vuosien varrella on ollut Blomman. Koru on rekisteröity tavaramerkiksi sekä Suomessa että Ruotsissa. Yhteensä Guldvivan valikoimasta löytyy yli 300 korua, vaikka vanhimpia niistä ei enää valmisteta.
Guldvivan koruja myydään myös ruotsinlaivoilla. Valikoimaa on siksikin oltava ja varastoon on kerättävä tuotteita jo ennen kuin ne lanseerataan. Guldvivan koruvalikoima kasvaa vuosittain kahdella tai kolmella uudella tuotteella.
– Aivoni käyvät koko ajan kierroksilla ja suunnittelen jatkuvasti uutta. En koskaan piirrä tai luonnostele korujani, vaan alan aina suoraan valmistaa niitä, nauraa Karlström.
– Joskus asiakkaat kysyvät, enkö kyllästy koruihini, mutta miten voisin kyllästyä niihin! Jos tekee hyvän mallin, on vain mukavaa, että ihmiset haluavat ostaa ja käyttää sitä. Minulle on meditatiivista työskennellä korujen parissa. Jokaisen korun valmistusprosessi on erilainen. Samahan koskee neulomista: valmiista työstä tulee erilainen joka kerta.
Teksti Ulla Miettunen, kuvat Tiina Tahvanainen
Juttu on julkaistu ruotsiksi Taidossa 2/19 otsikolla Guldkant på vardagen från Guldviva.