Taidon 2/19 ohjemallisto etsii inspiraatiota kotimaisesta taiteesta

Taito-lehti pyysi kahdeksaa kotimaista suunnittelijaa valitsemaan suosikkinsa kotimaisten taiteilijoiden tai taideteosten joukosta ja suunnittelemaan sen pohjalta uusia käsityöohjeita. Ohjemallisto julkaistiin Taidossa 2/19.

Heli Rajavaara: Saaristossa (merinovilla, 2019)

Heli Rajavaaran Saaristossa-sukat ovat saaneet inspiraationsa Merja Orvokki Waseniuksen, MOWA:n, taiteesta. Rajavaara kertoo, että hän halusi luoda sukkaohjeen, joka toimii kuin taide: pitää otteessaan pidempään kuin yhden hetken ja sisältää halun palata aina uudelleen työn äärelle.

Lumi Karmitsa: Ruusutarhurit (villa, 2019)

Lumi Karmitsan Ruusutarhurit-neuletakki yhdistää kirjoneuleen keinoin nauravat pääkallot ja herkät ruusut. Takin taustalla on Hugo Simbergin klassikkoteos Kuoleman puutarha. ”Mikäpä voisi olla ruusujen hoitoa tärkeämpää tässä elämässä – tai sen jälkeenkään”, pohtii Karmitsa.

Helena Heinonen: Ruususet (villa ja pellava, 2019)

Helena Heinosen Ruususet-villamaalaus sai alkunsa taiteilija Helene Schjerfbeckin rauhallisen unenomaisesta maailmasta. Villa tuo ruusuihin samanlaista pehmeyttä, jonka Schjerfbeck teoksiinsa vangitsi.

Sanna Suonpää: Tie vieköön (korkkikangas, 2019)

Sigfrid August Keinäsen maalauksessa Kulkematon esiintyy tähtitaivaan alla taivaltava matkamies selässään tuohesta punottu reppu. Teos toimi Sanna Suonpään inspiraationa hänen suunnitellessaan korkkikankaasta valmistettua modernia punosreppua.

Marjo Maininki: Camokukka (puuvilla, 2019)

Taidemaalari Ilari Hautamäen upeat kukkamaalaukset inspiroivat Marjo Mainingin kuvittamaan tyynynpäällisen maastokuviomaisilla pörröisillä kukkasilla. Tyynynpäällinen on tehty tuftausneulalla, joka on perinteistä tuftauslaitetta kevyempi väline lankalenkkien tekoon. Ohje sisältää vinkit tuftausneulan käyttöön.

Tiia Eronen: Valpuri (puuvillapellava ja juutti, 2019)

Tiia Erosen Valpuri-pesukintaan ja -sienen taustalla on Ellen Thesleffin teosten kirkas ja pehmeä valo. Sitruunankeltainen kude pellavaloimessa tuo mieleen kevään kirkkaan valon – juuri sellaisen, joka paistaa Thesleffin teoksissa.

Sari Åström: Saara, Hopea ja Nyppylä (merinovilla ja pellava, 2019)

Neulottu Saara-myssy on kaunis ja kevyt päähine välivuodenajoille. Myssyn hopeanhohtoinen merinovilla ja siihen sopiva kaunis neulesilmukka kunnioittavat Saara Hopean luovuutta ja silmää kauneudelle. Langanloput voi hyödyntää näppäriin ja yksinkertaisiin sormien suunnasta aloitettaviin Hopea-ranteenlämmittimiin

Virkattu Nyppylä-pussukka täydentää kokonaisuuden. Se on saanut inspiraationsa suoraan taitelijan samannimisestä lasisarjasta.

Kuvat Sonja Karlsson
Ohjeet tuotteiden tekoon löydät Taidosta 2/19. Osta lehti irtonumeromyyjiltämme tai tilaa se Taidon verkkokaupasta.