Cathill Knivesin Henri Laari rakastuu jokaiseen veitseen, jonka hän takoo. Ravintola-alalta sepäksi loikannut mies luottaa omaan visioonsa ja valmistaa rustiikkisia puukkoja, veitsiä, kirveitä ja aterimia.
Miten sinusta tuli seppä?
Tein töitä ravintola-alalla 20 vuotta, välillä kokkina, välillä baarimestarina. Kun palasin takaisin kotiseudulleni Savitaipaleelle, halusin, että ystäväni opettaa minulle puukontekoa. Nopeasti käsillä tekemisen ilo vei ukon mennessään. Täysipäiväisesti olen tehnyt sepän töitä kaksi vuotta.
Miten menneisyytesi näkyy töissäsi?
Keittiöpuolella tuotteiden käytettävyys ja terävyys ovat minulle tärkeintä. Vasta sen jälkeen tulee näyttävä ulkonäkö. Veitsen pitää toimia, ja sen pitää toimia edelleen vuoden päästä. Olen jokaisen työn jälkeen tarkempi ja kriittisempi tekemistäni kohtaan. En voi laittaa eteenpäin veistä, johon en ole itse tyytyväinen. Asiakas olettaa, että hän saa käsityönä tehdystä tuotteesta vastinetta rahoilleen, ja siihen olen sitoutunut.
Mikä sepän töissä kiehtoo?
Tämä on kliseistä, mutta en ikinä tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Vaimoni Inka on välillä ihmeissään, kun lähden pajalle tekemään paria kokkiveitsen terää ja palaan parin tunnin päästä ihan muun näköisten terien kanssa. Leikkisästi kutsun näitä purkauksia ”aivopieruiksi”. Aivopierut yllättävät minut joskus nukkumaan käydessä tai aamulla herätessä: nyt jätkä, piirrä tämä paperille. Minulla on vahva halu tehdä uutta ja omaa.
Mitä taot mieluiten ja miksi?
Se riippuu päivästä ja hetkestä. Viime aikoina viikinkihenkinen kirves on ollut suosikkini. Mieluista on myös se, kun asiakas antaa tilaustyölle reunaehdot ja lopun saan päättää itse. Silloin en voi epäonnistua, koska asiakas antaa luoton ja oma paloni luomiseen on kova.
(Juttu jatkuu kuvan alla.)
Mitä sinulla on työn alla juuri nyt?
Pari tilaustyötä, on kirvestä, muutama puukko ja lenkkiavaimista valmistettuja veitsiä ja haarukoita. Rakastun jokaiseen veitseen, jota teen. Tuotetta myydessä syntyy pieni luopumisen tuska. Aika usein sanon vaimolleni, että tämän säilytän itselläni, mutta usein sama tuote on ensimmäinen, joka menee kaupaksi.
Miltä tulevaisuutesi seppänä näyttää?
Toiveikkaalta. Haluaisin saada jonkun innostumaan mukaan yritystoimintaan. Pelkästään omin voimin yritystä on vaikea kasvattaa. Cathill Knivesin veitsissä ja puukoissa näkyy selvästi oma visioni, ja yritän nimenomaan korostaa sitä. Jokainen tuote on uniikki. Vaikka tekisin saman mallisen puukon, en koskaan tee täysin samanlaista. Se pitää työskentelyn mielekkäänä.
Millainen on onnistunut työpäivä?
Hymyilyttää vielä 14–15 tunnin jälkeen.
Mitkä asiat inspiroivat sinua?
Viikinkihenkisyys, keskiaika ja entisaikojen tekemisen taito. Ihannoin taitoa, joka sepillä oli ennen vanhaan. He tekivät sen ajan vehkeillä, vasaralla ja alasimella, aivan uskomatonta jälkeä. Tieto kulki kokemuksen kautta sepältä seuraavalle, ja sitä samaa tietoa hyödynnämme yhä nykyään.
Ammatillinen esikuvasi?
Puupuolelta Puustikin Jarkko Pilvinen. Hän tekee puusta uskomattomia, eeppisiä käyttö- ja koriste-esineitä. Jarkko on auttanut minua paljon alusta saakka. Kun Cathill Knives oli ollut Facebookissa viikon, otti Jarkko minuun yhteyttä ja siitä asti olemme tehneet yhteistyötä ja auttaneet toisiamme. Ihailen Jarkkoa suuresti käsityön tekijänä ja ihmisenä.
Teksti ja kuvat Sonja Karlsson
Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu Taidossa 5/2017.