Neulomisen ABC: Ah niin lämmin alpakanvilla

Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan toisen osan aiheena on alpakanvilla.

Aina silloin tällöin maaseudulla ajellessa törmää laumaan hassunkurisen näköisiä, muhkeita ja uhkeita pitkäkaulaisia eläimiä. Ne ovat alpakoita.

Alpakka on Suomessa verrattain uusi eläin: ensimmäiset alpakat tuotiin Suomeen vuonna 2002. Tänä päivänä Suomessa elää noin 1300 alpakkaa. Niitä nähdään monesti vetonauloina maatilamatkailussa, mutta useille alpakat ovat myös rakkaita lemmikkejä. Monille alpakat ovat ikään kuin harrastustoimintaa, mutta samalla ne voivat muodostaa osan liiketoiminnasta.

Villaharrastaja tietää, että kotimainen alpakanvilla on kuitenkin melko harvinaista. Alpakanvillan suurin tuottajamaa on Peru. Sitä tuotetaan kuitenkin pienempiä määriä myös Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kolumbiassa. Maailmalla jonot alpakanvillakehräämöissä ovat valtavat.

Yksi hienoimmista kuiduista

Alpakka on kiistattomasti yksi maailman hienoimmista kuiduista. Alpakan kuitu on pitkä ja sileä ja se kestää hyvin nukkaantumatta. Alpakanvillaa pidetään pehmeämpänä ja kestävämpänä kuin lampaanvillaa. Sen villa ei myöskään huovu yhtä helposti kuin lampaanvilla.

Yksi alpakka tuottaa keskimäärin 2–4 kiloa villaa vuodessa. Kuidun laatu on kiinni eläimen villan laadusta: jos eläin on karhea, on myös siitä saatava villa karheaa. Kaikesta villasta ei myöskään kannata kehrätä lankaa. Karkea alpakanvilla sopii esimerkiksi erinomaiseksi täytteeksi tyynyyn tai patjaan.

Alpakoita on kahta eri rotua: huacaya ja suri. Huacayat ovat pörröisempiä, kun taas surin villa on nauhamaista ja jopa silkkistä. Sureja on maailmanlaajuisestikin vain vähän, arviolta 10 % koko alpakkakannasta.

Alpakanvillaa pidetään yhtenä lämpimimmistä villoista. Alpakkakuitu on sisältä ontto, jolloin se pitää paremmin kylmän loitolla. Villa myös hengittää ja siirtää kosteutta lampaanvillan tavoin.

Jos lampaanvilla allergisoi, voi alpakanvilla olla oiva vaihtoehto. Alpakasta puuttuu lampaanvillalle tyypillinen lanoliini. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos alpakkalanka kehrätään samassa kehräämössä kuin lampaanvillalanka, voi lanoliinia siirtyä kehräämön koneista myös alpakkalankoihin.

Luontainen väripaljous

Salon Mathildedalissa sijaitseva Ruukin kehräämö on Suomen ainoa alpakanvillaan erikoistunut kehräämö. Siellä kehrätään langaksi sekä omaa alpakanvillaa että alpakankasvattajien sinne tuomaa villaa. Kehräämön yhteydessä on puoti, jossa myydään kehräämön omia lankoja sekä niistä valmistettuja tuotteita, ja Ruukin kehräämöllä on myös oma verkkokauppa.

Ruukin kehräämön langat ovat pääasiassa värjäämättömiä. Värimaailma alpakanvillassa on jo luontaisesti valtava: on olemassa valkoisia, ruskeita, harmaita, mustia, yksivärisiä ja laikukkaita eläimiä.

Alpakanvilla myös värjääntyy hyvin ja se on kiinnostava kuitu myös luonnonvärjäystä harrastaville.

Sarjan muut osat löydät tämän linkin takaa.

Teksti ja kuva Sonja Karlsson