Neulomisen ABC: Hyvä paha tekokuitu

Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan neljännessä osassa tarkastelun alla ovat neulomisessa yleisimmin vastaan tulevat tekokuidut.

Erilaiset luonnonkuidut – sekä eläin- että kasviperäiset – ovat neulojalle usein kaikkein tyypillisimpiä vaihtoehtoja lankojen materiaaleiksi. Silti toisinaan lankahyllyllä törmää myös teko- eli keinokuituihin.

Tekokuidut on nimensä mukaisesti luotu teollisesti ja niiden tehtävä on usein parantaa jotain tiettyä ominaisuutta. Tekokuidut ovat usein kestävämpiä materiaaleja kuin luonnonkuidut – siksi niitä käytetään paljon vaikkapa urheiluvaatteissa.

Tekokuidut eivät kuitenkaan tunnu usein yhtä miellyttäviltä ihoa vasten kuin luonnonkuidut ja ne voivat olla myös hiostavia. Lisäksi tekokuiduista irtoaa toisinaan mikromuoveja. Ne ovat pienenpieniä muovihiutaleita, jotka irtoavat vesistöihin vaatteen pesun yhteydessä. Siksi myös tekokuitulankoja käyttäessä on tärkeää pyrkiä vaatteen hyvään huoltoon ja turhan pesemisen välttämiseen.

Vahvistusta sukille

Tyypillisimmin tekokuituja tulee vastaan sukkalangoissa. Siellä ne hoitavat vahvikkeen virkaa. Monesti sukkalangoissa päämateriaali on jonkinlaista villaa, jonka hankauksenkesto ei ole kovin hyvä. Silloin tekokuitu tulee tarpeeseen.

Langoissa tekokuituina mainitaan yleisimmin joko polyamidi tai nailon. Polyamidi on tekninen muovi, 1930-luvulla kehitetty nailon on tunnetuin polyamidi. Nailon oli ensimmäinen täysin synteettinen kuitu ja viime vuosisadan puolivälissä markkinoille tulleet nailonsukat ja -sukkahousut mullistivat vaatemarkkinat.

Polyamidi on luja kuitu, eikä se rypisty herkästi. Se kuitenkin sähköistyy ja nyppyyntyy, eikä hengitä kovin hyvin. Sukkalangoissa polyamidia on yleensä 15–25 % langan kaikesta materiaalista, eikä se vaikuta merkittävästi sukkien käyttömukavuuteen, mutta saa langan kestämään kävelyssä tapahtuvaa hankausta. Polyamidi ei kuitenkaan kestä kuumuutta ja esimerkiksi UV-säteily voi haurastuttaa kuitua.

Akryyli – villan korvike?

Akryyli on villan rinnalle kehitetty tekokuitu. Usein akryylilangat muistuttavatkin villalankoja ulkonäöltään. Akryyli on myös verrattain edullista, ja siksi monet vaatekauppojen neuleet on valmistettu siitä oikean villan sijaan.

Kuten polyamidi myös akryyli on muovia. Se tarkoittaa sitä, että akryylilangalla neulottu paita ei esimerkiksi hengitä kovin hyvin, mutta on täysin käyttäjästä kiinni, miten häiritseväksi sen kokee.

Akryyli on olemukseltaan suhteellisen lämmin, kuohkea ja pehmeä, mutta ei täysin villan veroinen. Osa akryylilangoista myös nyppyyntyy ja sähköistyy herkästi. Akryylista nyppyjä on usein myös vaikea poistaa eli neuleesta voi tulla nopeastikin epäsiistin näköinen.

Sarjan muut osat löydät tämän linkin takaa.

Teksti ja kuva Sonja Karlsson