Neulomisen ABC: Langan korvaaminen toisella

Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan viidennessä osassa keskitytään langan korvaamiseen toisella.

Neuleohjeissa käytetyt langat voi korvata useilla erilaisilla lankavaihtoehdoilla: neuletta ei ole siis pakko neuloa sillä langalla, jolla suunnittelija on neulonut mallikappaleen.

Jos haluat korvata ohjeessa käytetyn langan toisella, kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen asiaan: tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin.

Tarkista tiheys

Langan korvaamisessa on tärkeää, että neuletiheys vastaa ohjeessa ilmoitettua tiheyttä. Voit tarkistaa tiheyden neulomalla esimerkiksi 15 x 15 cm:n mallitilkun ja laskemalla, montako silmukkaa ja kerrosta mahtuu 10 x 10 cm:n alueelle. Heitot tiheydessä vaikuttavat valmiin neuleen kokoon.

Esimerkiksi huiveja neuloessa pienet heitot tiheydessä eivät välttämättä haittaa lopputuloksessa: huivi on käyttökelpoinen, vaikka se olisi inan pienempi tai isompi kuin suunnittelija on tarkoittanut. Sen sijaan vaatteissa ja asusteissa tiheydellä on merkitystä. Liian kireät sukat ärsyttävät ja ei ole kiva, jos tyköistuvaksi tarkoitettu neulepaita onkin liian suuri.

Mallitilkusta näet myös, millaista neulepintaa langasta syntyy valitsemallasi puikkokoolla. Se siis kannattaa tehdä, vaikka se monesti tuntuukin ajanhukalta ja tekisi mieli jo aloittaa varsinainen neule. Usein tekemällä mallitilkun säästää aikaa varsinaisen neuleen aloituksessa (ja purkamisessa ja uudelleen aloituksessa ja purkamisessa toisen kerran).

Juoksevuus kertoo langan vahvuuden

Jos langan juoksevuus (metrimäärä per 100 grammaa) vastaa suunnilleen ohjeessa ilmoitettua juoksevuutta, sopii lanka todennäköisesti korvaamaan ohjeessa mainitun langan. Langan korvaaminen toisella voi kuitenkin vaikuttaa langan menekkiin eli siihen, miten paljon tarvitset lankaa neuleen tekemiseen.

Metrimääräisen juoksevuuden lisäksi saatat törmätä neuleohjeissa erikoisiin termeihin kuten fingering, DK tai sport. Ne ovat kansainvälisiä termejä, joilla kerrotaan langan vahvuudesta. Alla lista tyypillisimmistä käytetyistä termeistä:

TermiJuoksevuus
Lace600–1000 m/100 g
Light fingering450–600 m/100 g
Fingering, Sock360–450 m/100 g
Sport270–360 m/100 g
DK (Double knit)220–270 m/100 g
Worsted, Aran160–220 m/100 g
Bulky, Chunky100–160 m/100 g
Super Bulky, BulkyAlle 100 m/100 g

Materiaalikin merkitsee

Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota materiaaliin: jos mallineule on valmistettu merinovillasta, pääset lähelle ohjeen lopputulosta korvaamalla langan toisella merinovillalangalla. Kovaa kulutusta vaativiin neuleisiin, kuten sukkiin, kannattaa valita lanka, jossa on vahvike eli lankaan kulutuksen keston parantamiseksi lisätty, usein keinokuituinen materiaali.

Monesti esimerkiksi merinovillan voi korvata myös toisenlaisella villalla ja toisinpäin, mutta kannattaa huomioida, että neule laskeutuu eri tavalla ja valmiin neuleen ulkoasu voi poiketa ohjeessa olevan mallineuleen ulkoasusta. Erilaisten materiaalien ominaisuuksia olemme käyneet läpi tämän juttusarjan aiemmissa osissa.

Materiaalin vaihto tyystin toiseen ei ole tietenkään mahdottomuus: kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin pätee se, että kun tiedät mitä teet, niin voit tehdä mitä vain. Neulominen on luovaa ja kokeilu kannattaa. Välillä menee syteen ja saveen, mutta purkamalla siitäkin selviää.

Sarjan muut osat löydät tämän linkin takaa.

Teksti ja kuva Sonja Karlsson