Ohjehaku Taitoihin 1/24–3/24

Mallistohaku Taidot 1/25-3/25

Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Vuoden 2024 kolmen ensimmäisen lehden teemat on nyt julkaistu ja ohjehaku on käynnissä! Kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin kahdeksan käsityöohjetta. Niistä 4–5 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2024 kolmen ensimmäisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta toivomme malliston osaksi myös harvinaisempia tekniikoita ja kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan. Vuonna 2024 haluamme jatkaa myös ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttöön kannustamista sekä olemassa olevan huollon, korjauksen ja uudistamisen esille nostamista.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2024 kolmen ensimmäisen numeron teemat

Taidon jokaisella numerolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 1/24: Mustaa ja valkoista

Taidon 1/24 teema on mustaa ja valkoista. Talven pimeimmät hetket ovat takana päin, mutta luonnon kirkkaat värit odottavat vielä mahdollisuuttaan puhjeta kukkaan. Maa on vielä valkoinen ja yöt ovat mustia. Talvi kurkottelee kuitenkin jo kohti kevään valoa. Tasapainottelemme mustan ja valkoisen välimaastossa.

Vuoden 2024 ensimmäisessä Taito-lehdessä leikitään vahvoilla kontrasteilla ja niiden avulla syntyvillä graafisilla kuvioilla. Taidon 1/24 ohjemallistoon haetaan runsasta ja herkullista, vahvaa ja selkeää kuviomaailmaa, joka ammentaa inspiraationsa mustan ja valkoisen välisestä voimakkaasta kontrastista.

Miltä mustan ja valkoisen välinen kontrasti näyttää sinun mielessäsi? Onko neulemallisi kirjoneuleella koristettu paita, liivi, kaulahuivi, pipo, lapaset, sukat vai jotain aivan muuta? Haluatko käyttää neuleen kuviointiin erikoisempaa lankatekniikkaa? Haluatko kirjoittaa ohjeen jollekin muulle käsityötekniikalle, kuten kudonnalle, punonnalle tai kankaanpainannalle? Onko ohjeesi päälle puettavaa vai kodin kaunistusta? Millainen kova materiaali sopisi mustan ja valkoisen leikkiin?

Taidon 1/24 mallistoon etsitään kevättalveen ja varhaiseen kevääseen sopivia käsitöitä.

Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä ja leiki rohkeasti kontrastilla, kuvioilla ja käsityötekniikoilla! Tutki taulun yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: hiljalleen kevättä kohti kurkottava tammikuu. Miten musta ja valkoinen näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 1/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 1.9.2023. Lehti ilmestyy tammikuussa 2024.

Taito 2/24: Kuvioiden leikki

Taidon 2/24 teema on kuvioiden leikki. Kevät saapuu ja ilmassa on sähköä ja sähäkkyyttä. Maailma kaipaa väripilkkuja, hauskoja väriyhdistelmiä ja maailmaa piristäviä, leikkisiä kuvioita. Kesä on tulossa!

Taidosta 2/24 on minimalismi kaukana, sillä numerossa leikitään kirkkailla väreillä ja kuvioiden runsaudella. Miten kuvioiden leikki näkyy sinun suunnittelussasi? Koostuuko neulekuviosi kirjoneuleesta, intarsiasta, mosaiikkineuleesta vai kirjonnasta? Haluatko soveltaa aivan muuta tekniikkaa neuleen koristeluun? Miten kuvioiden leikki voi näkyä kudonnassa, kirjonnassa, seinätekstiileissä tai tyynynpäällisissä? Miten kuvioiden leikkiä voisi näkyä kotona?

Taidon 2/24 mallistoon etsitään loppukevääseen ja kesään soveltuvia käsitöitä. Tämä voi näkyä käytetyn materiaalin kevenemisenä tai vaikkapa paidan hihojen lyhenemisenä.

Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä ja anna kuvioiden leikin ja runsauden inspiroida suunnitteluasi! Tutki taulun yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: kesästä hiljalleen haaveileva maaliskuu. Miten kuvioiden leikki näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 2/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 8.12.2023. Lehti ilmestyy maaliskuussa 2024.

Taito 3/24: Kesä maalla

Taidon 3/24 teema on kesä maalla. Sulje silmäsi ja kuvittele kesäyö: viipyilevä hämärä, luonnon äänet ja sen huumaavat tuoksut.  Miltä tuoksuu sateen kastelema maailma, vastapuhjenneet tuomen kukat, kesäauringon lämmittämä hiekkatie tai paahteen rapeaksi muuttama mäntymetsä? Miltä kuulostaa puiden latvoissa laulelevat linnut ja tuulessa keinuvan heinikon suhina? Miltä tuntuu auringon paahde kasvoilla ja aamukaste paljaissa varpaissa? Kuvittele, miten aurinkoinen päivä kääntyy hitaasti iltaan ja laskeutuu lempeä hämärä. Nyt vietetään kesää maalla.

Taidon 3/24 tunnelmat henkivät maalaisromantiikkaa. Kesä on taianomainen ja runsas. Kun luonto herää eloon, kasveja ja kukkia pursuilee joka nurkalla kuin viimeistä päivää. Nyt voi hyödyntää sitä, mikä on pehmeää ja romanttista. Mihin sinä pukeutuisit päivän poltteessa tai kesäillan viilentyessä? Koristaako neulettasi kukat vai käperrytkö täysin simppelillä pinnalla varustettuun takkiin? Miten koristelisit kotiasi tai mökkiäsi? Millaisella kovalla materiaalilla voisit tiivistää maalaisromanttisen tunnelman?

Taidon 3/24 mallistoon haemme kesään sopivia käsitöitä. Niitä voivat olla esimerkiksi yksinkertainen neuletakki tai kevyt shaali, joihin tekee mieli käpertyä kesäillan viiletessä, paahtavalla helteellä päälle puettava pitsipaita tai vaikkapa jalkaan vedettävät simppelit shortsit.

Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä ja anna maalaisromantiikan ja luonnon inspiroida suunnitteluasi! Tutki taulun yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: aurinkoinen kesäkuu. Miten kesä maalla näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 3/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 9.2. Lehti ilmestyy kesäkuussa 2024.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään koot 34–56 (rinnanympärys noin 80–134 cm) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 31.5.2023 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 1/24). Ilmoitamme valinnasta juhannukseen mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Tiina Hautamäkeen: tiina.hautamaki@taito.fi tai puh. 040 754 4459.