Suunnittele käsityöohje Taitoon

Jos haluat nähdä kädenjälkesi Taidossa, nyt on sinun aikasi loistaa! Julkaisemme vuoden 2021 kolmen ensimmäisen lehden ohjemallistojen teemat ja kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa seitsemän käsityöohjetta. Niistä 3–4 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme suunnittelijoilta ehdotuksia vuoden 2021 kolmen ensimmäisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta emme kaihda harvinaisempiakaan tekniikoita tai kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai julkaistu muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2021 kolmen ensimmäisen numeron teemat

Taidon jokaisella ohjemallistolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 1/21: Uusi elämä

Taidon 1/21 teemana on uusi elämä. Toivomme teemaan ideoita, joissa esimerkiksi hyödynnetään jo olemassa olevia materiaaleja, jämälankoja ja kangastilkkuja, korjataan ja paikataan rikkinäisiä tuotteita tai parsitaan näyttävästi. Materiaalit ovat usein jo olemassa, mutta areena on sinun: miten niitä käytetään?

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Miten uusi elämä näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 1/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 9.10.2020. Lehti ilmestyy tammi–helmikuussa 2021.

Taito 2/21: Juhlat

Taidon 2/21 teemana ovat juhlat. Mitä juhliin voit tehdä itse? Ovatko juhlat koristeita ja koristautumista, koruja, kukkakimppuja ja tunnelmaa? Vai ovatko juhlat mielentila – se mekko, jonka puet päällesi sateisena tiistaiaamuna, kun arki on harmaa, mutta mielessä poreilee ilo ja sateenkaaren yli hyppelevät yksisarviset?

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Miten juhlat näkyvät sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 2/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 11.12.2020. Lehti ilmestyy maalis–huhtikuussa 2021.

Taito 3/21: Linnut

Taidon 3/21 teemana ovat linnut. Meille linnut edustavat kauneutta ja vapautta: ne nousevat siivilleen ja lentävät taivaan tuuliin luottaen. Trooppisten lintujen sulavat linjat ja koreilevat värit, jännittävät kuviot ja terhakkaat pyrstösulat, kotoisan pulun hyppelehtivä askellus: siinä on aina jotain tuttua ja samalla salaperäistä.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Miten linnut näkyvät sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 3/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 5.2.2021. Lehti ilmestyy touko–kesäkuussa 2021.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme vaateohjeiden kattavan vähintään koot S–XL ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 31.5.2020 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 3/21). Ilmoitamme valituille juhannukseen mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Sonja Karlssoniin: sonja.karlsson@taito.fi tai puh. 040 754 4459.