Taidon 2/22 käsityöohjeiden mallisto syntyi kasveista

Kellastuneen kirjan sivuille on koottu kuivattujen kukkien ja kasvien puutarha. Kirjan sivuilta kasvit ovat siirtyneet keväiseen Taitoon 2/22.

Käsityölehti Taito 2/22 ilmestyy irtonumeromyyntiin 30.3.2022.

Kunkin mallin esittelyn yhteydessä on kerrottu mallityössä käytetyt materiaalit. Ohjeissa käytetyt materiaalit voi kuitenkin korvata useilla eri vaihtoehdoilla. Jos vaihdat neuloessa ohjeessa käytettyä lankaa, kiinnitä huomiota tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin. Otathan huomioon, että käytetyn langan vaihto voi vaikuttaa valmiin työn kokoon ja ulkonäköön sekä langan menekkiin. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä toimitukseemme: autamme sinua parhaamme mukaan.

Halava-paita

Keväällä, kun aurinko jo lämmittää ja maa tuoksuu mullalta, kasvavat myös halavaan uudet lehdet.

Kaisa Karawatskin suunnittelema Halava­ on väljä ja suoran mallinen paita, joka neulotaan paloina ja saumataan yhteen. Sileälle nurjalle pinnalle neulotaan nyppyjä. Nypyistä muodostuu vinoneliöitä, joiden sisään kirjotaan lopuksi lehtikuvioita.

Lankana mallipaidassa on Suomen alkuperäisrotuisten lampaiden villasta kehrätty Jalovillan Uuhi.

Suunnittelija Kaisa Karawatski, Instagram: knitkaisa

Koko 1 (2, 3, 4) (5, 6, 7, 8). Rinnanympärys 90 (98, 106, 114) (122, 130, 138, 146) cm. Malli on suunniteltu väljäksi, joten valitse koko, joka on 15–20 cm suurempi kuin käyttäjän rinnanympärys.
Lanka DK-vahvuinen villalanka (noin 230 m/100 g).
Mallipaita on neulottu Jalovilla Uuhi-langasta (100 % suomalaisten alkuperäisrotujen lampaanvilla, 230 m/100 g), sävy Kaste.
Menekki 1 100 (1 200, 1 300, 1 400) (1 500, 1 600, 1 700, 1 800) m.
Puikot 3 ja 3,5 mm:n suorat tai pyöröpuikot. Pääntiehen 3 mm:n pyöröpuikko 40 cm:n kaapelilla. Valitse puikkokoko, jolla saat oikean tiheyden.
Lisäksi Kaksi silmukkamerkkiä, parsinneula ja nuppineuloja.
Tiheys 20 s ja 26 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Huivien nippuvärjäys luonnonväreillä

Kerää lempikukkasi puutarhasta tai pellolta ja nauti niiden kauneudesta läpi vuoden!

Emma Kylmälän laatiman värjäysohjeen avulla kevään ja kesän lämpöiset muistot säilyvät suloisissa huiveissa. Tekniikka on helppo ja sopii vaikkapa koko perheen yhteiseksi puuhaksi. Ohje soveltuu silkki- tai villakankaan värjäykseen.

Suunnittelija Emma Kylmälä / Town Dyer, Instagram: emmakylmala

Tarvikkeet
Vain värjäykseen varattu kattila. Teräskattila on paras.
Narua.
Sakset.
Vaaka.
Lämpömittari.
Värjättävä huivi. Ohje soveltuu silkki- tai villakankaan värjäykseen.
Puretusaine. Ohjeessä on käytetty alunaa.
Alusta, jonka päällä voit värjätä, esimerkiksi muovikassi.

Isoäidin muisto -paita

Riikka Hällmarkin suunnittelema Isoäidin muisto neulotaan yhtenä kappaleena harteilta helmaan. Paidan kuviossa kasvien pitkät varret kiertävät ympäri paidan, ja kukinnot syntyvät kirjonnan ja neulotun pitsikuvion yhdistelmästä. Kirjonnan voi tehdä myös eripaksuisilla ja -sävyisillä jämälangoilla.

Suunnittelija Riikka Hällmark, Instagram: lankakaaos

Koko 1 (2, 3, 4, 5, 6). Rinnanympärys 81,5 (91, 101,5, 113, 121,5, 130) cm. Valitse koko, jonka rinnanympärys on noin 0-2 cm suurempi kuin käyttäjän rinnanympärys.
Lanka Light fingering -vahvuinen lanka (noin 460 m/100 g).
Mallineule on neulottu Kässäkerho Pom Pomin Linnea Lightista (70 % luomuvilla, 30 % pellava, 466 m/100 g), sävy Tyyni. Kirjontaan on käytetty Kässäkerho Pom Pomin Suoma Singleä (100 % suomenlampaan villa, 410 m/100 g), sävyt Laventeli ja Salvia.
Menekki 200 (230, 260, 295, 330, 360) grammaa pääväriä. Kirjontaan alle 50 g kahta eri sävyä.
Puikot 3 mm:n pyöröpuikko 80 cm:n kaapelilla ja sukkapuikot. Säädä tarvittaessa puikkokokoa, että saat neuletiheyden oikein.
Lisäksi Neula päättelyä ja kirjontaa varten, silmukkamerkkejä. 
Tiheys 26 s ja 32 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Lemmikit-pellavapyyhe

Kati Laurilan suunnittelema Lemmikit-pyyhe valmistuu virvittäin ompelemalla. Virvittäin ompelu on karjalaiseen kirjontaperinteeseen kuuluva tekniikka.

Eripituiset etupistot muodostavat pyyhkeen reunoihin suloisten lemmikkien rivistön. Pistot ommellaan kankaalle, jossa on palttinasidos, ja pistojen pituudet lasketaan kankaan lankojen mukaan.

Suunnittelija Kati Laurila / Lumisiivet-käsityöblogi, Instagram: lumisiivet

Tarvikkeet
Pellavakangasta 70 cm x 55 cm.
Muliinilankoja. Mallityössä on käytetty sävyjä sininen (144), vihreä (00266) ja keltainen (00305). Menekki 1 vyyhti/väri.
Tylppä neula.
Mahdollisesti kirjontakehys.
Ompelukone päärmeiden ompeluun.

Koptisidoksella valmistettu kirjanen

Itse tehdyn kirjasen sivuille tallentuvat kaikkein rakkaimmat muistot: kauniina kesäöinä kirjoitettu päiväkirja tai yhteiseltä matkalta talteen otetut aarteet.

Koptisidos on kirjansidontatekniikka, jossa kirjan selkämykseen muodostuu koristeellinen, usein näkyviin jätettävä sidos. Se mahdollistaa kirjan avaamiseen tasoon ja on luonteeltaan suhteellisen väljä, jolloin kirjasta on helppo käyttää leikekirjamaisesti. Ohjeen on laatinut Laura Virta.

Itse tehdyn kirjasen kansina ja sisälehtinä voi käyttää myös kierrätysmateriaaleja: ohuempia ja paksumpia papereita voi laittaa sekaisin ja kannet syntyvät vaikkapa lehtiön taustapahvista.

Suunnittelija Laura Virta / Arte Helsinki

Materiaalit
Samaa ohjetta on helppo muokata erikokoisiin kirjasiin ja tarpeisiin paperilaatua ja paperien kokoa muuttamalla. Jos seuraat mallityön ohjetta, tarvitset:
2 kpl A5-kokoista (14,8 x 21 cm) kartonkia kansiksi.
36 kpl A4-kokoista (21 x 29,7 cm) paperiarkkia sisäsivuiksi. Mallityössä on käytetty tavallista tulostuspaperia, jonka paksuus on useimmiten 80 g/m2.
Noin 130 cm vahattua tai muuta jämäkkää, mielellään tiukkakierteistä lankaa (esim. pellava tai puuvilla), joka kestää kirjan avaamisesta aiheutuvaa rasitusta. Langan kestävyyden lisäksi on hyvä huomioida, että aivan ohuella langalla työskenneltäessä sidoksen muodostamat koristeelliset silmukat eivät erotu kovin hyvin. Jos haluat vahata langan itse, tarvitset pienen palan (mehiläis)vahaa, jonka ympäri juoksutat langan.

Työvälineet
Sakset, paperiveitsi tai paperileikkuri.
Viivoitin.
Lyijykynä.
Naskali, nasta tai muu piikki sivujen ja kansien rei’ittämiseen.
Valittuun lankaan sopiva, mielellään tylppä silmäneula. Esimerkiksi verhoilussa käytettävä kaareva neula helpottaa työskentelyä, mutta ei ole välttämätön.
Taittoluu tai veitsi, saksien kahva tai muu tylppä työkalu paperien taittelun avuksi.
Paperiklipsi tai muu puristin helpottamaan merkintöjen tekemistä kirjan selkämykseen.

Niittykäärö

Toisiinsa sotkeentuneet pyöröpuikot ja yhdessä läjässä lojuvat sukkapuikot pysyvät järjestyksessä Veera Helanderin suunnittelemassa Niittykäärössä.

Käärön ulkopuolella kukkii kirjottu kukkaniitty ja sen sisäpuolelta löytyy erikokoisia taskuja, joihin neuloja voi sujauttaa puikkokokoelmansa tai taiteilija kynänsä. Pellavainen kangaskäärö pysyy suljettuna kauniilla nauhoilla.

Suunnittelija Veera Helander, Instagram madebyveera

Koko 34 x 22 cm.
Tarvikkeet:
Vaaleaa, keskivahvaa pellavakangasta 37 cm (leveys 140 cm).
Ohutta tukikangasta 24 cm.
DMC-muliinilankoja. Mallityössä on käytetty sävyjä vihreä (469 ja 471), oranssi (741), keltainen (725 ja 745), vaaleanpunainen (760 ja 3824). Menekki 0,5–2 m per väri, vihreitä 3–4 m per väri.
Kankaaseen väriltään sopivaa ompelulankaa.
Nauhaa 90 cm.
Lisäksi terävä koruompeluneula, nuppineuloja, sakset, ompelukone.

Nuppu-sukat

Nuppu-sukkien varsia koristavat silmut, jotka odottavat aukeamista. Kevät on täällä, on jo alkanut vihertää.

Enikö Balogh suunnitteli Nuppu-sukat, jotka neulotaan aloittaen varpaista kohti tiimalasikantapäätä ja vartta. Sukkien ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalle, mutta mallin voi neuloa myös sukkapuikoilla.

Suunnittelija Enikö Balogh, IG baloghenikoe

Koko 1 (2). Valmiin sukan ympärysmitta on noin 19 (20,5) cm. Huom! Sukat ovat kapeat. Kengänkoko 38–39 (41–42).
Lanka Fingering-vahvuinen merinovillalanka vahvikkeella (noin 425 m/100 g).
Mallisukat on neulottu Aaran Mieli-langalla (70 % superwash-käsitelty merinovilla, 25 % nailon, 425 m/100 g), sävy Minttusuklaa.
Menekki Koko 1: 275 m. Koko 2: 300 m.
Puikot 2 mm:n pyöröpuikko 80–100 cm:n kaapelilla.
Lisäksi Avattavia silmukkamerkkejä ja päättelyneula.
Tiheys 32 s ja 48 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Kuvat Sonja Karlsson
Kuvausassistentti Nikita Jelisejeff
Malli Lotta Piesanen / Modelpoint Models
Meikki ja hiukset Jasmin Vilander
Kuvauspaikka Halikko, Salo