Taito 1/22 ilmestyy tammikuun lopussa

Vastavärit, lähivärit tai kaikki sateenkaaren värit? Nyt on aika hypätä kanssamme värileikkiin, sillä vuoden ensimmäisen Taidon 1/22 teemana on väriympyrä!

Taito 1/22 ilmestyy tilaajille tammikuun viimeisellä viikolla ja irtonumeromyyntiin 26.1.

Lehden teemasivujen kautta tapaamme netissä Coloria-sivustoa pyörittävän Päivi Hintsasen. Päivi on väri-ihminen ja alkoi kerryttää pöytälaatikkoonsa tekstejä väreistä jo teini-ikäisenä. Lehden toinen teemajuttu vie Artjärvelle, perinteisen värialan yrityksen A. Wennströmin tiloihin. Pohjoismaiden ainoa vesivärivalmistaja A. Wennström viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan ja kyselimme sen tiimoilta yrittäjäpariskunta Päivi ja Tapio Tattarin kuulumisia.

Lehden ohjemallistossa tutkitaan värejä monesta näkökulmasta. Lehden ohjeet ovat laatineet Katrine Birkenwasser, Riikka Pirnes, Karoliina Erkinjuntti, Sonja Karlsson, Karoliina Roos-Santos ja Henni Kervinen. Taidon 1/22 ohjeiden avulla pääsemme neulomaan, kutomaan, värjäämään ihania vaatteita ja sisustustuotteita sekä ompelemaan ryijyä. Kuvalliset maistiaiset ohjemallistosta ja materiaalitiedot julkaistaan Taito-lehden nettisivuilla perjantaina 21.1.

Taidon 1/22 juttupuolella päästään tutustumaan moniin kotimaisiin kädentaitajiin ja upeisiin käsityötekniikoihin sekä alan uusiin tuuliin.

Lehden kautta tutustumme keramiikkataiteilija Anitta Asunta-Planeen, ihmettelemme Pikkisten miniatyyrikalusteita, opimme, miten Lea Saarimaa ompelee ikonille riisan pisto pistolta, kuulemme Anu Pentiltä norjalaisista vällyistä ja niihin painetuista kuvioista sekä juhlistamme viime vuonna 40-vuotta täyttänyttä Mallikerta-lehteä ja sen luotsaajaa Marjatta Hirveä.

Uuden vuoden myötä Taidossa alkaa myös kaksi vuoden mittaista juttusarjaa. Toinen niistä kertoo tulevaisuuden tuulista ja yrityksistä, joissa asioita tehdään toisin. Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan nivalalaiseen Natural Indigo Finlandiin, jonka johtava voima Pasi Ainasoja uskoo luonnonvärien tulevaisuuteen myös teollisessa värjäyksessä.

Toinen juttusarja kulkee nimellä Keramiikkakirjeenvaihtajat. Kaksi keramiikka-alan artesaania, Ilona Häsänen ja Taru Kankala, kertovat juttusarjassa meille, millaista on opiskella ja valmistua luovalle käsityöalalle, keramiikan pariin.

Kannen kuva Hilja Mustonen