Taito 4/21 ilmestyy elokuun puolivälin jälkeen

Illat hämärtyvät ja sen myötä lähetimme loppukesän herkullisimman käsityölehden, Taidon 4/21, painoon. Taito 4/21 ilmestyy elokuun puolivälin jälkeen. Irtonumeromyyntiin lehti tulee 18.8.

Tämänkertaisen lehden teemasivujen mukana tutkailemme perustuksiamme. Lehden teemana nimittäin ovat juuret. Teemajuttujen kautta tapaamme kolttakäsitöitä tekevän Minna Moshnikoffin. Hänen juurensa ovat pohjoisessa Sevettijärvellä ja videoblogissaan Erään kolttanaisen käsityöpäiväkirja hän jakaa osaamistaan myös muille.

Toisen teemajutun kautta pureudumme käsityökorin kuolinsiivoukseen. Toimittaja Taina Saarisen essee aiheesta pohtii sitä, miten käsityöt ja niihin liittyvät tarvikkeet ovat erityisen puheliaita esineitä: ne kertovat tarinoita tekijästä ja kantavat mukanaan voimakkaitakin muistoja.

Lehden ohjemallisto sisältää käsityöohjeita, jotka ovat ammentaneet juurista. Ohjemalliston suunnittelijoina nähdään Marita Karlsson (Kerttuvilla), Minttu Wikberg, Emma Kylmälä, Sonja Lipponen, Outi Santaniemi, Janita Perttula sekä Suvi Helander ja Pirjo Kettunen.

Perustuksista ponnistava ohjemallisto sisältää sekä upeita neuleohjeita että muita käsityöohjeita: ompelua, harjansidontaa ja neulatuftausta. Julkaisemme ennakkomaistiaiset Taidon 4/21 ohjemallistosta nettisivuillamme perjantaina 13.8.

Tuttuun tapaan lehdessä on rutosti myös muuta käsityöasiaa. Lehden kässäjutut vievät meidät tekniikasta toiseen, kovien ja pehmeiden käsitöiden maailmaan. Tapaamme Veera Vuorenpään, joka muutti uransa suuntaa kalainsinööriydestä vaatesuunnitteluun ja vierailemme Forssan ammatti-instituutin keramiikan luokassa ihmettelemässä opiskelijoiden loputonta intoa.

Kuulemme myös, miten luonnonmateriaalit taipuvat taiteeseen ja tutustumme Valkeakoskella vaikuttavaan Winter Musket -nimiseen yritykseen, jonka erikoisuutena ovat historialliset mustaruutiaseet. Lisäksi vierailemme kotimaisen villakentän tuoreen tulokkaan, Sarvijoen kehräämön, tiluksilla. Siellä yrittäjäpariskunta kasvattaa lampaita lämmöllä ja rakkaudella, villa etusijalla.