Haluaisitko suunnitella käsityöohjeen Taitoon?

Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Julkaisemme vuoden 2023 kolmen viimeisen lehden teemat ja kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin kahdeksan käsityöohjetta. Niistä 4–5 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2023 kolmen viimeisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta emme kaihda harvinaisempiakaan tekniikoita tai kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan. Vuonna 2023 haluamme lisätä ohjeissamme ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttöä sekä nostaa esille olemassa olevan huoltoa, korjausta ja uudistamista.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2023 kolmen viimeisen numeron teemat

Taidon jokaisella numerolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 4/23: Langan tarina

Taidon 4/23 teema on langan tarina. Auringon voimasta pellava kasvaa pellolla. Lammas kerryttää villaansa kuukausikaupalla. Ihmisen käsissä materiaali muuttuu langaksi, se kulkee pitkän matkan kädentaitajan käsiin. Tehdessä lankaan neulotaan, virkataan ja kudotaan tunteita: iloa, surua, rakkautta ja murheita. Valmiit käsityöt kulkevat sukupolvelta toiselle, osa kierrätyksen kautta uudelle omistajalle suosikkivaatteeksi ja osa aikansa palveltuaan muuntuu takaisin kuiduksi ja uuden langan raaka-aineeksi.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: hiljalleen syksyä kohti kurkottava elokuu. Miten langan tarina näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 4/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 10.3.2023. Lehti ilmestyy elokuussa 2023.

Taito 5/23: Teknologia

Taidon 5/23 teema on teknologia. Kauan sitten kaikki tehtiin puhtaasti käsin, mutta alati kiihtyvällä tahdilla koneet ovat rientäneet avuksemme. Teknologia ja sen kehitys ovat mullistaneet elämämme ja tulevat luultavasti mullistamaan myös tulevaisuutemme.

Käsitöissä teknologia on apuna niin kovan kuin pehmeän materiaalin työstämisessä, mutta sen avulla voidaan kehittää myös uudenlaisia ja ekologisempia raaka-aineita. Ohjeesi inspiraatioksi voit valita värit Taidon tunnelmakartalta ja rakentaa suunnitelmasi niiden ympärille tai voit antaa teknologian tai materiaalin itsessään siivittää suunnitteluprosessiasi.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisajankohta: hyistä talvea kohti kurkottava lokakuu. Miten teknologia näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 5/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 12.5.2023. Lehti ilmestyy lokakuussa 2023.

Taito 6/23: Metsän siimeksessä

Taidon 6/23 teema on metsän siimeksessä. Metsä on mysteereitä, metsä on rauhaa. Pakkasen jäädyttämässä metsässä kenkien alla narskuu, mutta muuten kaikkialla on epätodellisen hiljaista. Matalalta paistava aurinko siivilöityy oksiston läpi ja asettaa jäkälän kiven pintaan muodostamat kuviot valokiilaan. Lapaset lämmittävät sormia, kun nuotiolla keittyy kahvi. Isoisän vanha kuksa pääsee jälleen käyttöön.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: kylmää talvea enteilevä joulukuu. Miten metsä näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 6/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 18.8.2023. Lehti ilmestyy joulukuussa 2023.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään koot 34–56 (rinnanympärys noin 80–134 cm) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 30.11.2022 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 4/23). Ilmoitamme valinnasta jouluun mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Sonja Karlssoniin: sonja.karlsson@taito.fi tai puh. 040 754 4459.