Joulun neulelehden ohjemallisto tunnelmoi jouluaattoaamun hetkissä

Joulukoristeet kaivetaan esiin kaapeista ja komeroista. Riisipuuro poreilee kattilassa. Aamun ensimmäinen glögi tarjoillaan niistä laseista, jotka otetaan esiin vain kerran vuodessa. Ulkona on vielä hämärää, lapset eivät jännitykseltään malta leikkiä leikkejään. Joulupukin saapumiseen on vielä tunteja. Ilmassa on odotusta.

Taidon ensimmäinen erikoisnumero Taito – joulun neulelehti sisältää kymmenen uutta neuleohjetta ja virkkuuohje Suomen parhailta suunnittelijoilta. Ohjemalliston nimi on ”Aattoaamun tunnelmaa”.

Hehku-neulemekko

Suunnittelija Anna Johanna

Anna Johannan suunnittelema Hehku on rento ja perinteikkään oloinen neulemekko. Se on juuri sellainen, joka on helppo kiskaista ylle aattoaamuna, sutaista hiukset sotkuiselle nutturalle, vetää villasukat jalkaan ja hilpaista rauhassa nauttimaan muun perheen kanssa joulun kiireettömistä hetkistä.

Hehku neulotaan saumattomasti kauluksesta helmaan. Neuleen katseenvangitsija on upea kirjoneulekaarroke, jonka kuviot toistuvat mekon helmassa. Voit halutessasi neuloa Hehkun lyhyempänä tunikana tai ohjeen mukaisesti mekkomittaan.

Hallava-neuletakki

Suunnittelija Soile Pyhänniska

Soile Pyhänniskan suunnittelema Hallava sopii niin arkeen kuin juhlaan riippuen lankavalinnastasi. Ripauksella silkin loistetta neule sopii lämmittämään harteita talven juhlissa ja rouheammalla villalla tehtynä se on suloinen seuralainen arkisina koti-iltoina.

Hallava neulotaan harteilta helmaan. Ilman niskamuotoiluja neulotussa takissa etuliepeet nousevat ylemmäs ja menevät itsekseen hieman päällekkäin. Näin Hallava on neuletakki, joka pysyy kätevästi harteilla ilman kiinnitystäkin.

Frysa-kämmekkäät ja pipo

Suunnittelija Susanna Winter

Pohjoisen pakkastalvet, tummat yöt ja revontulten hehku inspiroivat Susanna Winteriä suunnittelemaan talvisen Frysa-asustesetin. Frysa tarkoittaa ruotsiksi jäätymistä, mutta näissä asusteissa ei tarvitse palella.

Keskipaksusta langasta neulottuna Frysa-pipo ja kämmekkäät lämmittävät ihanasti keskitalven kylmimpinä hetkinä. Asusteiden kirjoneulekuviot eivät ole haastavia – vaikka välillä langanjuoksut ovat pitkähköjä – joten pipo ja kämmekkäät valmistuvat joutuisasti.

Nappikukka-huivi

Suunnittelija Soile Pyhänniska

Talven tullen pietaryrtin keltaiset nappikukat muuttuvat talventörröttäjiksi, joita peittää lumoava huurre. Kotinsa läheisiä polkuja reunustavista pietaryrteistä neulesuunnittelija Soile Pyhänniska sai innoituksensa Nappikukka-huivin yksinkertaisen sievään kuvioon.

Nappikukka-huivissa yhdistyvät ainaoikeinneulos ja kaksivärinen patentti eli briossi. Huivi on venytetyn kolmion muotoinen ja se tarjoaa haastetta kokeneemmallekin neulojalle.

Aattoaamun sukat

Suunnittelija Emma Karvonen

Joulunpyhinä on aikaa pysähtyä kiireen keskellä, käpertyä sohvannurkkaan lämpöiset Aattoaamun sukat jalassa kuuntelemaan äänikirjaa tai katsomaan sitä television parasta brittidekkaria. Kädessä on jo ties monesko kuppi höyryävän kuumaa glögiä ja pöydällä avattu konvehtirasia.

Emma Karvosen suunnittelemat upeat Aattoaamun sukat neulotaan pyöröpuikolla varpaista varteen. Jos pyöröpuikolla tehtävä magic loop -tekniikka ei ole sinulle entuudestaan tuttu, löydät siihen ohjeet lehdestä.

Taiga-neulepusero

Suunnittelija Sari Nordlund

Joulun ajan sadut maalaavat maisemia lumisista metsistä, tontuista, lumilyhdyistä ja metsän eläimistä. Ripaus tuota taikaa löytyy Sari Nordlundin suunnittelemasta suloisesta Taiga-kirjoneulepuserosta.

Paidassa ketut, pöllöt ja kanit sekä muut tutut metsän eläimet seikkailevat lumisessa kuusimetsässä. Suunnittelijalle oli tärkeää, että neuleen käyttöikä on mahdollisimman pitkä, ja talvista aihetta voi käyttää myös joulunajan ulkopuolella.

Taiga neulotaan saumattomasti helmasta kohti kaarroketta ja kaulusta. Eläinaihe ja luonnonläheiset värit tekevät paidasta sukupuolineutraalin, joten paita on helppo siirtää pienempien sisarusten käyttöön myös tulevina talvina.

Ystävykset-peitto

Suunnittelija Annariikka Qvist

Annariikka Qvistin suunnittelemassa Ystävykset-torkkupeitossa seikkailevat talvisten hankien valkoiset jänöt. Sen lämpimään syleilyyn on mukava kääriytyä makoisten päiväunien ajaksi kylmällä pakkassäällä, jouluaattona ja sen jälkeenkin.

Ystävykset-peitto on kirjovirkattu pehmeästä merinovillasta. Voit virkata peitosta joko pikkuruiselle vauvalle sopivan tai lisätä ruutuja niin, että peitto peittää suuremmankin ystävän.

Havu-neulepusero

Suunnittelija Anna Johanna

Ulkona tuulee vimmatusti, puut heiluvat ja lumi pöllyää. Havu-neuleen tuplakaulus suojaa niskaa talven kylmässä viimassa, kun sisätiloista on pakko poistua hakemaan klapeja takkatulta ja joulusaunaa varten tai hiipiä tutkimaan, jos joulupukin reki näkyisi jo.

Anna Johannan suunnittelema Havu on lämmin ja rento neulepusero, jonka yläosaa koristaa ainaoikeinneulos ja kylkeä yksinkertainen nurja paneeli, jossa on havukuvio. Havu neulotaan saumattomasti ylhäältä alas ja keskipaksusta langasta neulottuna se valmistuu jouhevasti.

Kuusi-sukat ja -lapaset

Suunnittelija Sonja Karlsson

Ullakolta löytyneet joulukuusen koristeet muistuttavat menneistä vuosista: laatikoista kaivetaan isovanhempien vanhoja olkikoristeita, ensimmäiseen yhteiseen kotiin hankitut joulupallot ja vääntynyt rautalankatähti puun latvaan. Kuusi-sukat ja lapaset kuvaavat joulun tunnistettavinta elementtiä: tuuheaa ja tasaista joulukuusta.

Sonja Karlssonin suunnittelemat Kuusi-sukat ja -lapaset ovat yksinkertaista pintaneulosta. Sukat neulotaan varresta varpaisiin ja lapaset kärjestä ranteeseen. Sukkien ja lapasten ohjeet on kirjoitettu magic loop -tekniikalle, mutta Kuuset voi neuloa hyvin myös sukkapuikoilla.

Kuvat Sonja Karlsson
Ohjeet tuotteiden tekoon löydät erikoisnumerostamme Taito – joulun neulelehti. Osta lehti irtonumeromyyjiltämme tai tilaa se Taidon verkkokaupasta.