Käsin tehty on trendikäs sisustuksessakin

Kotien sisustuksessa on eletty pitkään puhdasta ja virheetöntä valkoisen ja harmaan valtakautta. Selkeät linjat eivät ole antaneet suurta sijaa käsityön rouheudelle ja sattumanvaraisuudelle. Nyt näkyvissä on muutos käsityön hyväksi.

Jo pitkään sisustuksessa on ollut vallalla valkoinen harmonia: on ollut selkeitä ja puhtaita linjoja, minimalismia ja valkoista valkoisella. Sellaisessa maailmassa käsityön sattumanvaraisuudella ja rouheudella ei ole ollut suurta sijaa.

Käsin tehtyyn liittyvät virheet ja virheiden mukana tulee rosoa. Käsin tekijöiden iloksi myös sisustuksen trendit ovat muuttumassa.

Jo pitkään on povattu, että värit palaavat sisustukseen. Kovien valkoisen ja harmaan tilalle saapuvat pehmeät ja neutraalit värit: luonnonvalkoinen sekä beigen ja ruskean eri sävyt.

Koteihin on tulossa myös värejä. Saksan Frankfurtissa järjestetyillä Ambiente-messuilla povattiin tulevan kauden trendiväreiksi maanläheisten sävyjen lisäksi pehmeää sitruunankeltaista, kirkasta oranssia, minttua, sinistä ja sammalenvihreää. Myös Tikkurilan vuoden 2020 väri on lempeän keltainen Lemonade ja Pantonen valitsema vuoden väri on keskisininen, Classic Blue.

HoJung Kimin keramiikassa (oik.) perinteisiin muotoihin ja neutraaleihin väreihin on yhdistetty kirkkaita roiskeita. Vasemmalla oleva kuva on Ambiente-messujen trendejä esittelevältä osastolta. (Kuvat HoJung Kim / Joonho Choi, Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera)

Tekstiilejä ja keramiikkaa

Käsin tehdyssä sisustuksessa kaksi asiaa on tällä hetkellä yli muiden: seinätekstiilit ja keramiikka.

Ryijyt ja muut seinätekstiilit sekä makramee kasvattavat suosiotaan edelleen. Makramee oli vuoden käsityötekniikka jo vuonna 2017 ja edelleen langoista solmeillaan suuria teoksia, jotka kiinnitetään vaikkapa suoraan lähimetsästä poimittuun oksaan.

Tekstiilit tuovat sisustukseen paljon kaivattua pehmeyttä ja kodikkuutta, mutta niillä on myös tärkeä käytännön merkitys: tekstiilit vähentävät kaikua.

Yhtä lailla käsin tehdyt – tai käsin tehdyn näköiset – astiat ovat vallanneet trenditietoisten sisustajien kodit.

Rouheaa ja leikkisää käsin tehtyä keramiikkaa sekä rustiikkisia astioita nykyaikaisilla säväyksillä näkyi myös Ambiente-messujen Talents-osastoilla, joilla esitellään vuosittain tuoreita tulevaisuuden kykyjä.

Portugalilainen Bisarro Ceramics yhdistää keramiikkaa muun muassa korkkiin, peltiin ja nahkaan samalla, kun brittiläiset Silvia K Ceramics ja HoJung Kim tuovat rustiikkisuuteen oman lisänsä suloisilla ja iloisilla väreillä.

Morfujeme Studion vati (vas.) on valmistettu teuraseläinten verestä. Muut kuvat ovat Ambiente-messujen Talents-osastoilta. (Kuvat: Morfujeme Studio / Petr Fabo, Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera)

Ekologisuus läpivalaisee kaiken

Maanläheisyys ja lämpö näkyy sekä sisustuksen väreissä että materiaalivalinnoissa.

Myös puu eri muodoissaan jatkaa myös nousua sisustuksen trendiennusteissa. Se on materiaalina ekologinen, ja ekologisuus on trendi, joka läpivalaisee tällä hetkellä kaikki alat – ja niin tuleekin olla.

Luonnonmateriaalit kestävät sekä katseen että käytön, mutta ekologisuus ei synny pelkistä materiaalivalinnoista. Tšekkiläinen Morfujeme Studio herätteli Ambiente-messujen kävijöitä teuraseläinten verestä valmistetuilla vadeilla. Taiteilijoiden tarkoituksena oli kysyä, mitä käyttökelpoisiakin materiaaleja heitämme hukkaan päivittäin.

Vaikka verestä valmistetut vadit eivät ehkä lähitulevaisuudessakaan ole joka kodin vakivaruste, on taiteilijoiden esittämä kysymys tänä päivänä tärkeä. Onko uutta välttämätöntä hankkia, voiko vanhaa hyödyntää tai käyttää jo olemassa olevia materiaaleja? Kierrätys, korjaus ja vanhan muokkaus toimivat joskus jopa paremmin kuin täysin uusi.

Juttua varten on vierailtu Saksan Frankfurtissa Ambiente-messuilla helmikuussa 2020. Ambiente on maailman suurin, kulutustavaroihin keskittynyt messutapahtuma, joka on suunnattu yritysten sisäänostajille.

Teksti Sonja Karlsson
Kuvat Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Pietro Sutera, Bisarro Ceramics, Silvia K Ceramics / Emma Croman, HoJung Kim / Joonho Choi, Morfujeme Studio / Petr Fabo.