Käsityöohjeiden haku: Taidot 1–3/22

Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Julkaisemme vuoden 2022 kolmen ensimmäisen lehden ohjemallistojen teemat ja kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin seitsemän käsityöohjetta. Niistä 3–4 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2022 kolmen ensimmäisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta emme kaihda harvinaisempiakaan tekniikoita tai kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2022 kolmen ensimmäisen numeron teemat

Taidon jokaisella ohjemallistolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 1/22: Väriympyrä

Taidon 1/22 teemana on väriympyrä. Väriympyrä lienee meille kaikille tuttu kouluajan kuvaamataidon tunneilta. Punainen, keltainen, sininen; oranssi, vihreä, liila. Päävärit, vastavärit, mikä sopii minkäkin kanssa yhteen. Mutta onko väriympyrä koko totuus värien maailmasta?

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: tammikuu. Miten väriympyrä näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 1/22 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 8.10.2021. Lehti ilmestyy tammikuussa 2022.

Taito 2/22: Isoäidin kasvisto

Taidon 2/22 teemana on isoäidin kasvisto. Jo kellastuneen kirjan sivuille on koottu kuivattujen kukkien ja kasvien puutarha. Koukeroisella kaunokirjoituksella jokaisen kasvin alle on kirjoitettu sen tieteellinen nimi latinaksi. Puna-apila, Trifolium pratense, kissankello, Campanula rotundifolia.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: maaliskuu. Miten isoäidin kasvisto näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 2/22 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 10.12.2021. Lehti ilmestyy maaliskuussa 2022.

Taito 3/22: Kesäseikkailu

Taidon 3/22 teemana on kesäseikkailu. Aurinko porottaa, merivesi lämpenee. Ota mukaan makuupussi, uikkarit ja ystävät, sillä tie vie kauas kotoa: elämän kesäseikkailu on alkamassa.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: kesäkuu. Miten kesäseikkailu näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 3/22 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 4.2.2022. Lehti ilmestyy kesäkuussa 2022.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään 76–108 cm:n rinnanympärykset (ihmisen rinnanympärys) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 31.5.2021 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 1/22). Ilmoitamme valinnasta juhannukseen mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Sonja Karlssoniin: sonja.karlsson@taito.fi tai puh. 040 754 4459.