Lapinjärven kansallispuvut

Lapinjärvi on paikkakunta Itä-Uudellamaalla Kaakkois-Suomessa. Lapinjärven vihreä naisen kansallispuku rekonstruoitiin jo vuonna 1909, mutta se poistui käytöstä vuonna 1925, kun punainen puku otettiin käyttöön. Vuonna 1984 vihr eälle puvulle päätettiin jälleen myöntää sama arvo kuin punaiselle puvulle.

Jo vuonna 1906 alettiin keskustella kansallispukujen uudelleen käyttöön ottamisesta. Puvuista käytettiin tuolloin ruotsiksi nimitystä nationaldräkt (myöh. folkdräkt) ja ne haluttiin ottaa käyttöön, jotta suomenruotsalaista pukuperinnettä voitaisiin vaalia.

Jo seuraavana vuonna perustettiin Bragen pukutoimisto, Brages dräktbyrå, joka sijaitsee edelleen samassa osoitteessa Helsingin Kasarmikadulla. Bragen pukutoimisto vastaa Suomen ruotsinkielisten ja kaksikielisten kuntien kansallispuvuista. Pukuja on yhteensä 186 ja paikkakuntia 78. Pukuliikkeestä ja yksittäisistä puvuista voi lukea lisää Kari Appelgrenin Finlandssvenska dräktbokenista.

Vuonna 1910 ruotsinkielisen Suomen puvuista löytyi vasta 37 kuvausta. Kansallismuseon piirtäjä Maja Mikander jäljensi osan näistä puvuista akvarelleilla. Näiden akvarellien joukossa oli muun muassa Lapinjärven vihreä naisen puku ja miehen puku.

Maja Mikanderin akvarelliteos Lapinjärven kansallispuvuista.
Maja Mikanderin akvarelliteos Lapinjärven kansallispuvuista vuodelta 1910.

Lapinjärven naisen puku

Lapinjärven vihreä naisen puku rekonstruoitiin jo vuonna 1909, mutta se poistui käytöstä 1925, kun punainen puku otettiin käyttöön. Vuonna 1984 vihreälle puvulle päätettiin jälleen myöntää sama arvo kuin punaiselle.

Vihreään pukuun kuuluu leveäraidallinen hame, jossa on tummansininen pohja sekä punaisia, punaruskeita, vaaleansinisiä, keltaisia, vihreitä ja valkoisia raitoja. Liivi kiinnitetään hameeseen, ja siinä on vihreällä pohjalla kiedotuista langoista tehtyjä mustavalkoisia sekä sinivalkoisia raitoja. Liivimekon alle puetaan kauluksellinen paita, jossa on suorat hihat ja reikäompeleita.

Esiliina voi olla silkkiä tai käsinkudottua puuvillaa, ja siinä on sinisiä, punaisia, vaaleanpunaisia ja harmaita raitoja valkoisella pohjalla. Alueen eri kylille on kuusi eri raitavaihtoehtoa. Pukuun voidaan lisätä silkkinen tai painokankainen hartiahuivi, joka kiinnitetään hopeaneulalla. Pukuun kuuluu myös liivikankaasta tehty tasku, jota reunustaa punavalkoinen pirtanauha. Punaisessa puvussa on sama hame kuin vihreässä puvussa, mutta siinä liivi on samanvärinen kuin hame. Tasku on tummansininen.

Punaisessa puvussa vaihtoehtona on myös pusero, jossa on koristeompeleita. Punaisen puvun kanssa voi pukea silkkisen esiliinan ja liinan. Pukujen kanssa käytetään punaisia tai valkoisia sukkia ja mustia kenkiä, joko soljella tai ilman.

Röijy on tummansininen, ja siinä on kolme pitkää körttiä. Aikuinen nainen käyttää joko liinalakkia tai tykkimyssyä, jossa on käytetty punaista, vihreää, tumman- tai vaaleansinistä, mustaa tai luonnonvalkoista silkkiä. Sekä Lapinjärven että monien muidenkin itäuusmaalaisten pukujen kanssa voi käyttää Loviisan seudun hopeista kaulakorua, johon on upotettu punaisia kiviä.

Astrid Åkerbergin piirros Loviisan alueen kaulakorusta.
Astrid Åkerbergin piirros Loviisan alueen kaulakorusta vuodelta 1952.

Lapinjärven miehen puku

Miehen puvun pitkässä paidassa on kaulus ja pitkä etuhalkio, joka kiinnitetään kaulasta kahdella lankanapilla. Kaulan ympärille sidotaan tummansininen silkkiliina, joka pitää kauluksen ylhäällä.

Liivin esikuva löytyy Kansallismuseosta, ja siinä on kapeita mustia ja punaisia raitoja sekä sinivalkoisia, kiedotuista langoista tehtyjä raitoja. Polvihousut ovat valkoista sarkaa ja niissä on kapea luukku, joka kiinnitetään kahdella messinkinapilla. Housunlahkeet pidennetään valkoisilla pellavaosilla, joiden päälle puetaan valkoiset neulotut sukat ja niiden päälle sidotaan punavalkoiset kudotut sukkanauhat.

Pukuun kuuluvat mustat kengät, joissa on solki tai nauhat. Pitkä takki on samaa valkoista sarkaa kuin polvihousut. Takki kiinnitetään edestä ja sen selässä on pitkät körtit, joihin on saatu vaikutteita Pohjois-Savosta. Lisätietoa voi lukea Bo Lönnqvistin teoksesta Folkkulturens skepnader. Puvun kanssa pidetään matalaa mustaa huopahattua mustalla hattunauhalla.

Suomenkielisen jutun termistöä on täsmennetty 2.3. klo 10.15.

Alkuperäisteksti Maria Lindén, käännös Lingo Languages
Kuvitukset Maja Mikander ja Astrid Åkerberg, kuvankäsittely Elina Johanna Ahonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran ruotsiksi Taidossa 1/20 otsikolla Lappträsk kvinno- och mansdräkt. Tilaa lehti verkkokaupastamme.