Lee Esselström levittää tekemisen iloa Strömsössä

Strömsö-ohjelmasta tuttu Lee Esselström on levittänyt tekemisen iloa jo lähes kaksi vuosikymmentä televisiossa.

Luova vapaus on aina ollut ratkaisevaa Lee Esselströmille. Se on kaiken tekemisen ydin, perusta ja edellytys. Strömsöstä tuttu tv-juontaja ei ole koskaan tyytynyt vain yhteen asiaan, vaan on aina halunnut oppia uutta ja kokeilla uusia tekniikoita ja materiaaleja.

– Minulla on monia käsityöprojekteja kesken jatkuvasti. Kun minulla on huolia, työskentelen haastavampien projektien kanssa, koska silloin minun on keskityttävä käsityöhön täysin. Kun taas haluan rentoutua, teen jotain yksinkertaista. Pidän ympärilläni aina useita projekteja, jotta voin ottaa käsiini sen, mikä tuntuu sillä hetkellä parhaalta, nauraa Esselström.

Lee Esselström tunnetaan parhaiten tv-ohjelma Strömsön juontajana. Vuonna 1996 ylioppilaaksi kirjoittanut Esselström jatkoi lukion jälkeen opintoja Turussa. Kirstuunsa hän on kerännyt opintopisteitä niin psykologiasta kuin taidehistoriasta, mutta myös käsityönopettajan opintoja Vaasasta.

Opintojen aikana Esselström teki opiskelukavereidensa kanssa projektin, joka piti sisällään sadan idean ideakirjan Strömsötä varten.

– Projektin jälkeen minua kysyttiin työskentelemään ohjelmaan. Ensimmäisen vuoden työskentelin kulissien takana, mutta sen jälkeen tulin ohjelmaan juontajaksi. Nyt olen työskennellyt Strömsössä jo 17 vuotta.

Lee Esselström
Lee Esselström on neulonut päällään olevan keltavalkoisen neuletakin.

Luovuus kulkee suvussa

Lee Esselström kertoo olleensa aina kiinnostunut käsitöistä.

– Se näkyy myös lapsuudenkuvissani. Esiinnyn niissä usein saksien ja pensseleiden kanssa. Lapsena minulla oli monia harrastuksia ja pääsin kokeilemaan monia eri asioita. Yläasteella valitsin tekstiilityön valinnaisaineeksi, ja opettajani rohkaisi minua paljon.

Luovuus ja käsityöt kulkevat Esselströmillä suvussa.

– Isäni isoäiti oli taiteilija ja uskomattoman taitava ompelija. Hän osti minulle ensimmäisen ompelukoneeni, kun olin 9-vuotias. Käytän konetta edelleen. Hän oli myös monella tapaa edelläkävijä kierrätyksen suhteen. Se on myös minun intohimoni. Neulomisen ja virkkaamisen opin taas omalta isoäidiltäni.

Nyt Esselströmillä itsellään on lapsia, ja kun hän haluaa askarrella heidän kanssaan, vastaavat lapset innokkaalle äidille usein ”kyllä, kunhan saamme tehdä mitä haluamme”.

Kynttilänjalkoihin kiinnitettyjä lasipurkkeja, joiden sisällä on askartelumateriaaleja.
Askartelumateriaaleja sisältävät purnukat ovat tyypillinen esimerkki Lee Esselströmin valmistamasta kierrätyskäsityöstä. Purkit on kiinnitetty vanhoihin kynttilänjalkoihin ja kansiin on kiinnitetty shakkinappuloita.

Inspiraatiota internetistä

Lee Essesröm etsii inspiraatiota usein luonnosta ja sen aukeista maisemista. Toisaalta sitä löytyy myös sosiaalisen median kanavista, Pinterestistä ja Instagramista. Kun hän katsoo muiden ottamia kuvia, hän etsii ensisijaisesti tunnetta, josta inspiroitua.

Esselström jakaa myös itse kuvia omista käsitöistään Instagramissa. Kanava toimii kuvapäiväkirjana tehdyistä töistä. Esselström sanoo, että hän ei ole perfektionsti, mutta hän käyttää paljon aikaa itse tekemiseen sekä töissä että vapaa-ajalla.

– Se on iso osa elämääni, että teen käsilläni ja luon uutta. Minulla on aina käsityö käsissäni. Jos matkustan johonkin, vaikka vain lyhyenkin matkan, ajattelen, että minulla on aikaa ommella muutama kirjontapisto tai neuloa muutama kerros. Hyödynnän kaikki pienetkin mahdollisuudet.

Kirjojakin Esselströmin käsien kautta on syntynyt jo kaksi. Lee återvinner och inredar ilmestyi jo vuonna 2010, ja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi syntyi kirja Villasukkia Strömsöstä yhteistyössä Tanja Majavan, Eva-Maria Oksmanin, Anna Kaisa Piispasen ja Marianne Wasbergin kanssa.

Teksti Ulla Miettunen, kuvat Sonja Karlsson
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran ruotsiksi Taidossa 6/19 otsikolla ”Skaparglädje från Strömsö”
.