Taidon 6/19 ohjemallistossa hehkuvat kaupungin valot

Sataa. Kaupungin mainosvalot kiiltävät märässä asfaltissa. Bussipysäkillä sateenvarjon alla värjötellessä vastapäisen kahvilan lämpimänä loistavat ikkunat kutsuvat korvapuustille ja kupilliselle kuumaa kahvia.

Taito kutsui viisi kotimaista käsityöalan taitajaa suunnittelemaan Taitoon 6/19 käsityöohjeita, jotka inspiroituvat Etelä-Suomen kaupunkien lumettomista alkutalvista.

Fat Lizard -huivi

Suunnittelija Anu Ahoniemi

Hyytävä tuuli humisee korvissa ja vettä vihmoo taivaalta. Anu Ahoniemen suunnittelema Fat Lizard on yhtä aikaa huppu ja huivi. Se on suunniteltu pitämään sinut lämpöisenä niinäkin hetkinä, kun toivoisit bussin saapuvan pysäkille nopeampaa.

Fat Lizard neulotaan yhtenä kappaleena aloittaen päälaelta. Huppu muotoillaan lyhennetyillä kerroksilla ja molemmat huiviosat neulotaan samanaikaisesti. Pehmoinen ainaoikeinneulos on nopeaa työstettävää. Sukkelasorminen neuloja saa Fat Lizardista suojan jo tämän talven pakkasille.

Sateenvarjolaukku

Suunnittelija Sanna Suonpää

Alkutalvi kaupungissa on sateen ropinaa, kiiltäviä katuja, valopilkkuina pimeässä tuikkivia autojen valoja ja tuulta – sekä sateenvarjoja. Niiden inspiroimana Sanna Suonpää suunnitteli Sateenvarjolaukun.

Muuten melko yksinkertaisen malliseen laukkuun ilmettä tuo keskelle laskosteltava sateenvarjon muoto. Laukun viimeistelee pieni hihnaan kiinnitettävä vesipisara. Sateenvarjolaukku kädessä olet valmis uhmaamaan alkutalven kelejä.

Valo yössä -jakku

Suunnittelija Saara Toikka

Talvena pitkinä, pimeinä iltoina kulkija tarvitsee suojakseen lämpimiä vaatteita. Saara Toikan suunnitteleman Valo yössä -jakun pinta sai alkunsa märälle asfaltille heijastuvista valopisteistä.

Jakku virkataan kaksinkertaisella langalla hihansuusta keskitakakohtaan, toistetaan toisella puolen, virkataan takaosa yhteen ja jatketaan kohti etukappaleita. Virkatun jakun pinta on muhkea ja lämmin, se tuo lämpöä ja valoa päättymättömään yöhön.

Väylä-pipo, -lapaset ja -sukat

Suunnittelija Maria Kostamovaara

Kun pimeää kaupunkia katsoo ylhäältä, tiet ja niiden katkoviivat risteilevät koko kaupungin ympäri. Ne kietovat rakennukset ja puistot sisäänsä ja välillä tekevät äkkipysähdyksen umpikujaan. Yksi väylä tulee jostain kaupunkiin ja toinen vie pois.

Maria Kostamovaaran suunnittelemissa Väylä-asusteissa kaupungin tiet ja katkoviivat asettuvat neulepinnalle. Ne tulevat jostain ja katoavat johonkin kuin tiet kaupungeissa. Sukkien ja lapasten ohjeet on kirjoitettu magc loop -tekniikalle, mutta ne on mahdollista neuloa myös sukkapuikoilla. Molemmat neuleet aloitetaan varresta ja neulotaan kohti kärkeä.

Ruudut-tyynypäällinen

Suunnittelija Krista Kangas-Lahtinen

Alkutalven aikaan kulkiessa kerrostaloasuntojen ikkunaruudut loistavat valoina pimeydessä. Nuo ruudut ovat koristeina Krista Kangas-Lahtisen suunnittelemassa Ruudut-tyynynpäällisessä.

Ruudut on kirjottu tyynynpäällisen pintaan parsintaa muistuttavilla pistoilla. Parsinta on kaunis koristeenakin ja sitä voisi hyödyntää enemmän – miksei myös ehjissä tuotteissa. Tyynynpäällisen viimeistelee kulmiin kiinnitettävät suloiset tupsut.

Lumi-huivi

Suunnittelija Tiia Eronen

Pitkän, pimeän alkutalven aikana mieli kaipaa maiseman valaisevaa lunta. Edes sellaista pientä höttöä, joka jää vain hetkeksi maahan. Sitä odottaa ja odottaa kuin kuuta nousevaa.

Tiia Erosen suunnittelema Lumi-huivi kuvastaa lumen pieniä kiteitä, jotka eivät koskaan ole täysin valkoisia. Lumessa heijastuvat taivaan valo ja punertava auringonlasku, maiseman varjot ja pimenevä iltapäivä. Kaikki se, mikä on alkutalvessa pelkkää haavetta.

Kuvat Sonja Karlsson
Ohjeet tuotteiden tekoon löydät Taidosta 6/19. Osta lehti irtonumeromyyjiltämme tai tilaa se Taidon verkkokaupasta.