Millainen on Taidon 3/20 ohjemallisto? Poimi talteen myös lankavinkit.

Taidon 3/20 ohjemalliston teemana ovat hyönteiset. Vaihtuvat suunnittelijamme tutkivat niiden yksityiskohtia – siipien ja kuoren kuvioita, suojavärejä ja eri kehitysvaiheita – ja laativat uusia, hyönteismäisiä käsityöohjeita.

Taito 3/20 ilmestyy kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kunkin mallin esittelyn yhteydessä on kerrottu mallityössä käytetyt materiaalit. Tarjoamme joihinkin ohjeisiin myös vinkkejä vaihtoehtoisiin materiaaleihin, joista työn voi tehdä. Ohjeissa käytetyt materiaalit voi kuitenkin korvata useilla eri vaihtoehdoilla.

Kun vaihdat materiaalia, kiinnitä huomiota tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin. Otathan huomioon, että käytetyn materiaalin vaihto voi vaikuttaa valmiin työn kokoon ja ulkonäköön sekä materiaalin menekkiin. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä toimitukseemme: autamme sinua parhaamme mukaan.

Hexapoda-huivi

Hexapoda-huivin pitsikuvio avaa mielikuvitukselle mahdollisuuden päästä valloilleen. Yksi näkee kuviossa muurahaiskeon täynnä elämää, toiselle kuvio tuo mieleen korentojen tai kovakuoriaisten lomittaiset siivet, kun taas kolmas muistelee tarinaa hepokatista, joka koko kesän soitteli viulua pilkaten ahkeria muurahaisia.

Karoliina Hämäläisen suunnittelema huivi on perinteinen kolmiohuivi, joka aloitetaan keskeltä ja neulotaan kohti ulkoreunoja.

Suunnittelija Karoliina Hämäläinen
Lanka Fingering-vahvuista villa- tai merinovillalankaa (noin 366 m/100 g).
Mallihuivi on neulottu Aaran Lempi-langalla (100 % merinovilla, 366 m/100 g), sävy Väre.
Voit neuloa huivin myös esimerkiksi Nurjan Merino Singlestä (366 m/100 g), Rva Silmusolmun Sinkkumerinosta (366 m/100 g) tai Kässäkerho Pom Pomin Merino Singlestä (366 m/100 g).
Koko Noin 162 x 72 cm.
Menekki Huiviin riittää 200 grammaa, tasseleita varten tarvitset lisävyyhdin.
Tiheys Yhden mallikerran koko on noin 5,5 x 4,8 cm.

Kultakuoriaisen pilkahdus -pussukka

Kultakuoriaisen pilkahdus on saanut nimensä kotipuutarhassa tielle osuneesta koreasta kultakuoriaisesta (Cetonia aurata) ja sen upeasta metallinvihreästä värityksestä.

Merja Rädyn suunnittelemaan pussukkaan säihkettä tuovat pienet siemenhelmikuviot. Soma pussukka sopii vaikka pieneksi kukkaroksi tai kaveriksi kesäjuhliin. Sen ketjupistoista muodustuvaa tiheää pintakuviota rajaavat varsipistot ja vanu kiinnitetään vuorikankaaseen etupistoilla.

Suunnittelija Merja Räty
Tarvikkeet

  • Yksiväristä vihreää kangasta sekä keltaista kangasta vuoriksi, kumpaakin 13 x 19 cm. Mallityön kankaat ovat Kässäkerho Pom Pomista: pestyä salvianvihreää pellavaa ja pestyä sitruunankeltaista pellavaa.
  • Kiinnisilitettävää tukikangasta. Jos teet pussukan tukevammasta kankaasta, tukikangas ei ole välttämätön.
  • Vuoriin kiinnitettävää vanua. Mallityön vanuna on bambuvanu Katrin Tilkkukaupasta, mutta työhön sopii mainiosti myös ohuempi vanu.
  • Kahta erisävyisen vihreää helmikirjontalankaa. Mallityössä käytetty Red Hearts 8 -lankaa kahdessa eri vihreän sävyssä (sävyt 00843 ja 00861).
  • Spiraaliumpivetoketju. Mallityössä 20 cm:n pituinen vetoketju, jossa 6 mm:n hammastus.
  • Vihreitä siemenhelmiä. Mallityössä on käytetty vihreitä Gütermann Rocailles 9/0 -helmiä.
  • Sopivanväristä ompelulankaa.
  • Haluttaessa vetimeen koristeellinen helmi, pieni pätkä ohutta koruvaijeria ja puristushelmi.
  • Sopiva liitu tai kynä mallin jäljentämiseen, kirjontaneula, perusompeluvälineet, ompelukone ja silitysvälineet. Haluttaessa kirjontakehys.

Toukkasukat

Katrine Birkenwasserin suunnittelemat Toukkasukat ovat saaneet inspiraationsa perhosentoukista, niiden väreistä, muodosta ja pulleasta olemuksesta.

Sukat neulotaan varpaista varteen pyöröpuikolla magic loop -menetelmän avulla. Sukkien kuviollinen pinta näyttää kirjoneuleelta, mutta se ei ole sitä: jokainen väriraita neulotaan sukissa erikseen. Neljällä eri värillä neulottavat Toukkasukat ovat mainio projekti jämälankojen tuhoamiseen.

Suunnittelija Katrine Birkenwasser
Lanka Fingering-vahvuista vahvistettua sukkalankaa (noin 400 m/100 g).
Mallisukissa on käytetty:
Pääväri: Rouva Silmu&Solmun Merino Sukkis, sävy Kultakuume.
Kuvioväri 1: Nurjan Merino Sock, sävy Tunturi.
Kuvioväri 2: Ruskanlehden Merino Sock, sävy Jäkälä.
Kuvioväri 3: Kässäkerho Pom Pomin BFL sock, sävy Metsä.
Koko S (M, L). Valmiin sukan ympärys jalkapöydän kohdalla venyttämättä: 20 (21,5, 23,5) cm.
Menekki
Pääväri: 150 m
Kuvioväri 1: 100 m
Kuvioväri 2: 150 m
Kuvioväri 3: 100 m
Tiheys 32 s x 48 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta. 29 s x 54 krs = 10 x 10 cm mallineuletta.

Kenno-tyyny

Kenno on mehiläisten rakentama kuusikulmainen kotelo, jossa ne voivat kasvattaa toukkiaan tai varastoida ruokaansa. Kaisa Nivukosken ja Rosa Koivusen suunnittelemassa Kenno-tyynyssä kenno muodostuu pitsisidoksesta ohuen puuvillapellavan ja paksumman hamppulangan yhdistelmänä. Lopputulos on muhevan kolmiulotteinen, mutta samalla sopivan hillitty.

Suunnittelijat Kaisa Nivukoski ja Rosa Koivunen / Yhessä Oy
Langat ja menekki
Loimilanka Bockensin puuvillapellavalankaa (60 % puuvillaa, 40 % pellavaa, tex 80 x 2, 1600 m/250 g), sävy sitruunankeltainen (2008). Menekki noin 140 grammaa.
Kude Bockensin puuvillapellavalankaa (60 % puuvillaa, 40 % pellavaa, tex 80 x 2, 1600 m/250 g) sävyissä keltainen (2012), sitruunankeltainen (2008) ja tumma kullanruskea (2011) sekä teetee Hampus (100 % hamppu, 85 m/100 g), sävy keltainen.
Menekki:
Bockensin puuvillapellava:
Keltainen (2012) 65 grammaa.
Sitruunankeltainen (2008) 6 grammaa.
Kullanruskea (2011) 6 grammaa.
teetee Hampus 40 grammaa.
Koko 40 x 40 cm.

Minttu-kesäkassi

Vaaleanvihreän harsokorennon verkkosiivet kuultavat Annariikka Qvistin suunnittelemassa Minttu-kesäkassissa. Korennon läpikuultavissa siivissä risteilee monimutkainen viivakuviointi, josta voi ammentaa inspiraatiota loputtomiin. Suunnittelija yksinkertaisti siipien kuviota ja kassista tuli graafisen selkeä ja näyttävä. Minttu-kesäkassi valmistuu kalalangasta virkkaamalla.

Suunnittelija Annariikka Qvist
Lanka 18-säikeistä kalalankaa (100 % puuvilla, noin 1680 m/1 kg, tex 30 x 18).
Mallilaukku on virkattu 18-säikeisestä Molla-kalalangasta (100 % puuvilla, tex 30 x 18), sävy mintunvihreä (70).
Koko 38 x 43 cm. Olkahihnojen kanssa korkeus noin 66 cm.
Menekki 450 grammaa.

Kotilo-kirjoneulesukat

Idea Emma Kylmälän suunnittelemiin graafisiin Kotilo-sukkiin syntyi kotiloiden ja perhostoukkien kuvioinneista ja niiden saumattomasta sulautumisesta ympäristöön.

Sukat neulotaan tavalliseen tapaan varresta kohti varpaita. Kirjoneuleen langanjuoksut sukissa ovat juuri sopivan mittaisia – pisimmillään vain kolme silmukkaa – jotta sukkien neulominen onnistuu myös aloittelevalta kirjoneuleen harrastajalta.

Suunnittelija Emma Kylmälä
Lanka Fingering-vahvuista vahvistettua sukkalankaa (noin 425 m/100 g).
Mallisukat on neulottu Town Dyerin Sock-langalla (60 % merinovilla, 20 % silkki, 20 % ramie, 425 m/100 g), sävyissä Värireseda ja Avokado & rauta.
Voit neuloa sukat myös esimerkiksi Novitan Venlasta (420 m/100 g), Pirkka-langan Kirjo-Pirkasta (420 m/100 g) tai Filcolanan Arwetta Classicista (420 m/100 g).
Koko 40 (jalan ympärysmitta 21 cm). Sukan kokoa ja silmukkamäärää on helppo muokata.
Menekki
Väri A noin 50 grammaa.
Väri B noin 25 grammaa.
Tiheys 34 s ja 38 krs = 10 x 10 cm kirjoneuletta pingotettuna.

Kuvat Sonja Karlsson
Malli Miriam Nieminen
Kuvauspaikka Kerttuli, Turku ja Punkalaidun