Neulomisen ABC: Oikean koon valinta ja väljyysvara

Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan kuudennessa osassa pohditaan, miten valita oikea koko neuleeseen ja mitä tarkoittaa väljyys.

Neuleohjeissa kokoluokitukset vaihtelevat. Jossain ohjeessa luokituksena käytetään juoksevaa numerointia ykkösestä alkaen, toinen on päätynyt aakkostukseen, kolmannessa neuleohjeessa käytössä on vaateteollisuudesta tutummat muodot, esimerkiksi XL tai koko 44.

Moni vaatekaupoilla käynyt tietääkin jo kokemuksesta, että kokoluokitukset eivät ole standardoituja. Esimerkiksi koko M voi olla ihan eri kahdella eri vaatebrändillä tai kahdessa eri neuleohjeessa.

Meillä Taito-lehdessä neulepuseroiden koot on ilmoitettu vuodesta 2022 alkaen juoksevalla numeroinnilla. Tällä tavalla haluamme kannustaa neulojia mittanauhan käyttöön: kun mittaat neuleen käyttäjän ja valitset koon senttien mukaan, tulee neuleesta todennäköisemmin juuri sellainen kuin on tarkoitus.

Kaikki alkaa mallitilkusta

Oikean koon valinta lähtee mallitilkusta. Neuleohjeisiin on pääsääntöisesti merkitty tiheys. Se kertoo kuinka monta silmukkaa ja kerrosta neuleessa on tavallisimmin 10 x 10 cm:n alueella. Neulo hivenen isompi mallitilkku, esimerkiksi noin 15 x 15 cm, ja tarkista siitä, onko tiheytesi ohjeen mukainen. Kun tiheytesi täsmää ohjeen tiheyteen, tulee neuleesta sen kokoinen kuin suunnittelija on ohjeen laskenut.

Sen jälkeen mittaa neuleen käyttäjä. Hyvissä neuleohjeissa kerrotaan valmiin neuleen mitat ja vertaamalla käyttäjän mittoja neuleen mittoihin pääset valitsemaan oikean koon. Jos neulot yllätyslahjaa tai et pääse mittaamaan neuleen käyttäjää, voi mitat ottaa myös jostain valmiista vaatteesta, joka vastaa sitä kokoa, miksi neulekin halutaan.

Neuleohjeissa myös kerrotaan, mitkä mitat ovat oleellisia: esimerkiksi paitaohjeissa mitta otetaan tavallisesti rinnanympäryksestä tai vartalon leveimmästä kohdasta. Samalla voit mitata, onko käyttäjällä esimerkiksi pidempi tai lyhyempi selkä tai kädet kuin valmiissa neuleessa, ja ottaa mitat huomioon, kun neulot vaatetta. Meistä ihmisistä lopulta aika harva on niin standardikokoinen, ettei mitään muokkauksia tarvitse tehdä.

Väljyysvara

Tärkeä huomionarvoinen asia neuleissa on väljyysvara. Se kertoo kuinka paljon ilmaa jää käyttäjän kehon ja vaatteen väliin. Paitaohjeissa puhutaan tavallisesti positiivisesta väljyydestä eli valmiin paidan mitat ovat suuremmat kuin käyttäjän mitat. Jos väljyys paitaohjeessa on esimerkiksi 10 senttiä, valitse koko, joka on lähimpänä laskukaavan torson leveimmän kohdan ympärysmitta + 10 cm tulosta.

Joissain tapauksissa voidaan puhua myös negatiivisesta väljyydestä. Esimerkiksi villasukat ja leggingsit tai tyköistuvat paidat neulotaan usein negatiivisella väljyydellä. Tällöin käyttäjän mitoista vähennetään väljyysvara ja valmis neule on vartalonmyötäinen. Esimerkiksi merinovilla joustaa ja rentoutuu käytössä, joten negatiivinen väljyys takaa, että neule pysyy toivotunlaisena eivätkä villasukat lähde pyörimään jaloissa.

Sananen inklusiivisuudesta

Viime vuosina vaateteollisuudessa on alettu puhua enemmän ja enemmän inklusiivisuudesta. Käsityöohjeiden yhteydessä sillä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että ohje on mahdollisimman monen saavutettavissa eli se on selkeästi ja mahdollisimman yksiselitteisesti laadittu ja esimerkiksi vaatteissa kokoskaala on laaja.

Me olemme Taidossa määritelleet, että meillä julkaistujen paitaohjeiden tulisi kattaa vähintään 76–122 cm:n rinnanympärykset (ihmisen rinnanympärys) ja asusteohjeiden sisältää vähintään kaksi kokoa. Aina se ei ole mahdollista, mutta siihen pyrimme.

Englanninkielisessä neulemaailmassa toisinaan sanotaan, että yhdeksän kokoa tekee paitaohjeesta inklusiivisen ja laajaan kokoskaala onkin neuleohjeessa aina etu. Inklusiivisuus voi vaatia suunnittelijalta vaivannäköä, mutta se on lopulta meidän kaikkien etumme.

Sarjan muut osat löydät tämän linkin takaa.

Teksti ja kuva Sonja Karlsson