Neulomisen ABC: Villavaatteen viimeistely 

Tässä juttusarjassa tutustutaan neulomisen aakkosiin. Neulomisen ABC -juttusarjan kahdeksannessa osassa perehdytään villavaatteen viimeistelyyn.

Kun villavaate valmistuu puikoilta tai koukulta, kannattaa se viimeistellä. Näin siitä tulee siistimmän näköinen ja mahdolliset neulomis- tai virkkuujäljen epätasaisuudet tasoittuvat. Viimeistelyn voi tehdä kastelemalla tai höyryttämällä silitysraudalla.

Kastelu 

Monesti vaatetta tehdessä käsien hiki ja lika tarttuvat vaatteeseen ja lattialla pyörivä lankakerä poimii mukaansa pölyn. Tällöin vaatteen kastelu voi tulla tarpeeseen. 

Kastele vaate kunnolla. Anna sen liota kädenlämpöisessä vedessä esimerkiksi vadissa, ämpärissä tai lavuaarissa puolisen tuntia. Halutessasi voit lorauttaa sekaan villapesuainetta. Muista silloin myös huuhdella vaate kunnolla. 

Puristele ylimääräinen vesi pois. Älä hankaa villaa, monet langat huopuvat helposti!  

Kuivata villainen vaate aina tasossa. Jos villavaatteen laittaa roikkumaan pyykkinarulle, se venyy. Laita siis vaate kuivumaan esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle pyyhkeen päälle ja asettele se oikeisiin mittoihin eli tarkista että vaikkapa hihat ovat oikean- ja samanmittaiset ja että vaatteen kuviot aukeavat kauniisti. 

Pingotus 

Jotkut neulomukset ja virkkuut – esimerkiksi pitsiset huivit – on hyvä pingottaa kastelun yhteydessä. Pingottamalla kuvio tulee paremmin näkyviin. 

Pingotukseen on olemassa erilaisia apuvälineitä, kuten kaapeleita ja pingotusalustoja, mutta pingotuksen voi tehdä myös nuppineuloilla pyyhkeeseen. Asettele tuote siis alustalle, venytä se mittoihinsa ja kiinnitä kuivumaan. 

Höyrytys 

Aina villavaatteen kastelu ja pingotus ei ole tarpeen. Silloin höyrytys on helppo ja nopea keino viimeistellä työ. 

Höyrytys tehdään silitysraudalla. Levitä työ silityslaudalle tai pyyhkeen päälle, jos et omista silityslautaa. Kastele harso tai muu ohuehko kangas ja levitä se työn päälle. Kangas ei ole välttämätön, mutta se suojaa villaa kovimmalta kuumuudelta. Silitä työ höyryn kanssa ja anna kuivua tasona. 

Vinkki!

Villaisia vaatteita ei yleensä tarvitse pestä lähes lainkaan. Pelkkä säännöllinen tuuletus riittää pitämään ne puhtaana ja vaatteet pysyvät parempina pidempään.

Teksti ja kuvat Sonja Karlsson