Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Vuoden 2025 kolmen ensimmäisen lehden teemat on nyt julkaistu ja ohjehaku on käynnissä! Kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.
Mistä on kyse?
Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin kahdeksan käsityöohjetta. Niistä 4–5 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2025 kolmen ensimmäisen numeron ohjemallistoihin.
Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta toivomme malliston osaksi myös harvinaisempia tekniikoita ja kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan. Vuonna 2025 haluamme jatkaa myös ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttöön kannustamista sekä olemassa olevan huollon, korjauksen ja uudistamisen esille nostamista.
Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.
Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.
Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen. Ohjehaku päättyy sunnuntaina 2.6.2024.
Vuoden 2025 kolmen ensimmäisen numeron teemat
Taidon jokaisella numerolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.
Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.
Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti. Voit lähettää meille myös useamman erilaisen ohje-ehdotuksen.
Taito 1/25: Opintiellä
Taidon 1/25 teemana on opintiellä. Suomessa käsityöseikkailut alkavat viimeistään alakoulussa ja parhaimmillaan into käsillä tekemiseen ja uuden oppimiseen kantaa läpi koko elämän. Nyt haemme käsityöinspiraatiota oppimisen ilosta! Miten koulukäsityöt tai uuden oppiminen voisivat näkyä nykypäivään sopivissa ihanissa käsitöissä?
Vuoden 2025 ensimmäisessä Taito-lehdessä inspiraatiota etsitään siis opintieltä. Käsityöohjeita ideoidessasi voit palata muistoissasi koulun penkille: Onko koulukäsitöistä mahdollista ammentaa inspiraatiota johonkin uuteen?
Ideoiden ei kuitenkaan tarvitse löytyä käsityön tunneilta, sillä näkökulma opintiehen vaihtelee sen mukaan, katsotaanko aihetta vanhemman, opettajan vai koululaisen itsensä näkökulmasta. Oppiminen on elinikäinen matka, joten inspiraatio voi löytyä peruskoulun lisäksi myös myöhemmistä opinahjoista, kursseilta tai itse opetellun taidon kautta!
Taidon 1/25 ohjemallistoon haetaan kevättalveen ja varhaiseen kevääseen sopivia käsitöitä. Voit pohtia, millaiset asiat voivat hyödyttää isoa tai pientä koululaista tai miten oppimisen ilon voi saada sujautettua mukaan neuleohjeeseen. Inspiroiko opintie sinua suunnittelemaan koriste- vai käyttöesineen? Löytyykö käsityössä käytetty materiaali tai idea koulun penkiltä tai käsityökurssilta? Mikä on käytetty tekniikka – kankaanpainanta, ompelu, puun työstö, kudonta… Vain mielikuvitus on rajana!
Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä ja leikittele rohkeasti erilaisilla materiaaleilla ja käsityötekniikoilla. Tutki taulun yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: hiljalleen kevättä kohti kurkottava tammikuu. Miten opintie näkyy sinun käsityöohjeessasi?
Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.
Taidon 1/25 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 2.9.2024. Lehti ilmestyy tammikuussa 2025.
Taito 2/25: Uusia alkuja
Taidon 2/25 teemana on uusia alkuja. Talven jälkeen eloton maa alkaa puskea uutta elämää kätköistään. Vuodenkierto alkaa alusta.
Vuodenajat ja vuodenkierto voivat kuitenkin jatkaa kulkuaan vain, jos pidämme maapallostamme huolta. Kaikkea ei tarvitse tehdä uudelleen, eikä kaiken ei tarvitse olla uutta ja kiiltävää ollakseen kaunista ja tuottaakseen iloa.
Siinä missä luonto herää joka kevät uuteen alkuun, toivomme näkevämme uusia alkuja myös käsitöissä. Taidon 2/25 teemalla viittaammekin ennen kaikkea uusiin alkuihin käsityötarvikkeiden ja materiaalien parissa – materiaalien kierrätykseen sekä tavaroiden korjaamiseen ja huoltamiseen.
Millaisia uusia alkuja on mahdollista antaa materiaaleille ja käsityötarvikkeille – langoille tai vaikkapa puulle? Millaisia uusia käyttökohteita on mahdollista keksiä vanhoille käyttämättömäksi jääneille, ehkäpä perintönä saaduille tekstiileille ja pitseille? Miten vanhojen esineiden käyttöikää on mahdollista pidentää?
Taidon 2/25 mallistoon etsitään loppukevääseen ja kesään soveltuvia käsitöitä, joiden idea pohjautuu kierrätykseen sekä vanhan korjaamiseen ja huoltamiseen. Toivomme, että ohje-ehdotuksissa käytetään mahdollisimman paljon kierrätettyjä tai jo varastosta löytyviä materiaaleja. Neuleohjeissa tämä voi näkyä esimerkiksi jämälankojen hyödyntämisenä.
Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissa ja anna uusien alkujen inspiroida suunnitteluasi! Koska toivomme tähän numeroon mahdollisimman paljon kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja käsitöitä, tunnelmataulumme värikarttaan voi suhtautua suuntaa antavasti. Ideoissa voi hyödyntää myös uutta materiaalia, mikäli se on toteutuksen kannalta tarpeen.
Tutki taulun yksityiskohtia ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: kesästä hiljalleen haaveileva maaliskuu. Miten uudet alut näkyvät sinun käsityöohjeessasi?
Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.
Taidon 2/25 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 9.12.2024. Lehti ilmestyy maaliskuussa 2025.
Taito 3/25: Nykyajan kapiot
Taidon 3/25 teemana on nykyajan kapiot. Kapiot eli myötäjäiset mielletään perinteisesti morsiamen perheen sulhasen perheelle antamiksi lahjoiksi. Taidossa haluamme tuoda kapiot tähän päivään ja ajattelemmekin nykyajan kapiot laajemmin – kodin kaunistuksena ja käyttöesineinä kenelle tahansa omaan kotiin, vaikkapa nuorelle ensimmäiseen omaan asuntoon!
Inspiraatiota voit etsiä vanhan ajan kapioarkuista, niiden sisällöistä ja kuviomaailmasta. Miten vanhan ajan kapiot voitaisiin tuoda tähän päivään? Millaisia tarvikkeita vaikkapa nuori tarvitsee omaan kotiin ja mukaan maailmalle? Nykyajan kapiot voivat koostua esineistä ja tavaroista, jotka voi tehdä lahjaksi myös itselleen!
Taidon 3/25 mallistoon haemme kotiin ja kesään sopivia käsitöitä. Neulepuolella tämä voi näkyä vaatteen rentona käyttötarkoituksena sekä vaikkapa hihojen lyhenemisenä ja materiaalivalinnoissa. Toivomme neuleiden lisäksi myös muita käsityötekniikoita ja kovia materiaaleja. Mitä kivaa sinä keksisit omaan kotiisi?
Tutustu teemaa varteen luotuun tunnelmatauluun Pinterestissa ja anna viihtyisän kodin rakentamisen inspiroida suunnitteluasi! Tutki taulun yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Kiinnitä huomiota lehden ilmestymisajankohtaan: aurinkoinen kesäkuu. Miten nykyajan kapiot näkyvät sinun käsityöohjeessasi?
Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.
Taidon 3/25 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 10.2.2025. Lehti ilmestyy kesäkuussa 2025
Mitä toivomme hakemukselta?
Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.
Otsikoi sähköpostisi esim. ”Ohje-ehdotus Taitoon 1/25”. Mikäli ehdotat ohjetta useampaan numeroon, lähetä kunkin numeron ehdotukset omassa sähköpostissaan numeron mukaan otsikoituna.
Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:
- Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
- Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta. Luonnos voi olla myös piirrosmuodossa. Ehdotettavan työn ei tarvitse olla valmis.
- Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään koot 34–56 (rinnanympärys noin 80–134 cm) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
- Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
- Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja. Huomioi materiaalia ehdottaessasi mahdollisuuksien mukaan kunkin teeman mukainen värikartta.
- Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
- Palkkiotoiveesi.
Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.
Mikäli ehdotat ohjetta useampaan kuin yhteen numeroon, tee kunkin numeron ohje-ehdotukset erillisille pdf:lle ja lähetä ne meille erillisissä sähköposteissa.
Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.
Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 2.6.2024 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 4/24). Ilmoitamme valinnasta jouluun mennessä.
Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Tiina Hautamäkeen: tiina.hautamaki@taito.fi tai puh. 040 754 4459.