Ohjehaku Taitoihin 4/24–6/24

Mallistohaku Taidot 1/25-3/25

Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Vuoden 2024 kolmen viimeisen lehden teemat on nyt julkaistu ja ohjehaku on käynnissä! Kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin kahdeksan käsityöohjetta. Niistä 4–5 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2024 kolmen viimeisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta toivomme malliston osaksi myös harvinaisempia tekniikoita ja kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan. Vuonna 2024 haluamme jatkaa myös ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttöön kannustamista sekä olemassa olevan huollon, korjauksen ja uudistamisen esille nostamista.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen. Ohjehaku päättyy su 19.11.

Vuoden 2024 kolmen viimeisen numeron teemat

Taidon jokaisella numerolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 4/24: Inspiraation ihme

Taidon 4/24 teemana on inspiraation ihme. Värit, muodot, kuviot, hahmot ja tunnelmat. Pistot, pinnat, langat ja materiaalit. Luonto, huumori ja hauskat oivallukset. Inspiraation lähteitä löytyy maailmasta yhtä paljon, kuin aiheita ja inspiroitujiakin. Mistä sinä ammennat omasi?

Huomaatko löytäväsi itsesi samojen aiheiden ääreltä vuodesta toiseen? Mistä sinun suunnitteluprosessisi lähtee toistuvasti liikkeelle? Mistä sinulle tulee turvallinen olo, minkä äärellä koet rauhaa? Millaisilla asioilla haluat täyttää kotisi, millaisiin vaatteisiin haluat kääriytyä? Älä anna minkään rajoittaa itseäsi vaan hyppää syvälle inspiraatiosi alkulähteelle ja muunna se käsityöohjeeksi!

Taito-lehden numerossa 4/24 toivomme näkevämme suunnittelijoista lähtöisin olevia hersyviä käsityöohjeita, joiden mukaan mahtuu niin neuleita, kuin muitakin lankatekniikoita, mutta myös kovia materiaaleja ja harvinaisempia käsityötekniikoita.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: hiljalleen syksyä kohti kurkottava elokuu. Miten inspiraation ihme näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 4/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 8.3.2023. Lehti ilmestyy elokuussa 2024.

Taito 5/24: Kuviteltu maailma

Taidon 5/24 teemana on kuviteltu maailma. Kun luot katseesi kohti tähtien täplittämää taivasta, pohditko koskaan, mitä toisilla taivaankappaleilla asustaa? Kun kävelet metsässä, mietitkö, mitä muinaiset ihmiset ovat kuvitelleet maailman merkkien tarkoittavan?

Kuviteltu maailma löytyy kirjojen sivuilta, teatterien lavoilta ja television ruudulta. Se voi olla satuja, tarinoita, tuntemattomia maailmoja, siveltimen vetoja kankaalla tai leikkejä pihamaalla. Mielikuvitus on valtava voimavara ja kuviteltu maailma voikin tarkoittaa mitä tahansa, mikä on tavalla tai toisella mielikuvituksen tuotetta.

Taito-lehden numeroon 5/24 etsimme käsityöohjeita, jotka ammentavat inspiraationsa kuvitelluista maailmoista. Miten tähtitaivas näkyy villapaidassa, millaisista kuvitelluista maailmoista voit ammentaa inspiraatiota neuleisiin ja muihin käsitöihin? Millaisia kovia materiaaleja teeman työstämisessä voi hyödyntää? Miten voit yhdistää erilaisia käsityötekniikoita toisiinsa? Vain mielikuvitus on rajana, ehdota rohkeasti!

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisajankohta: hyistä talvea kohti kurkottava lokakuu. Millainen kuviteltu maailma näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 5/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 10.5.2023. Lehti ilmestyy lokakuussa 2024.

Taito 6/24: Käsityön punainen lanka

Taidon 6/24 teemana on käsityön punainen lanka. Mikä sinut innostaa käsitöiden pariin, miksi teet käsitöitä?

Käsityöt vaikuttavat hyvinvointiimme, tuovat rauhaa ja saattavat palauttaa meidät takaisin juurillemme. Joku hankkii käsitöiden avulla rahaa, toinen on oppinut käsityön taidon kotoa ja on tehnyt niitä aina. Käsityön punainen lanka vetää meidät takaisin niiden pariin kerta toisensa jälkeen: välillä tuttuihin, välillä uusiin tekniikoihin. Mikä sinulle on käsityön punainen lanka?

Taito-lehden numeroon 6/24 haemme käsityöohjeita sekä perinteisellä että modernimmalla otteella. Inspiraatio malliin voi tulla mistä vain: perinnekuvioista, suvun vanhoista tekstiileistä tai modernista taiteesta. Toivomme lehden sivuille käsitöitä, joissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia käsityötekniikoita. Neuleiden lisäksi lehden sivuilla on aina tilaa esimerkiksi kudonnan ohjeille ja koville materiaaleille.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: kylmää talvea enteilevä joulukuu. Miten käsityön punainen lanka kulkee sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 6/24 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 16.8.2023. Lehti ilmestyy joulukuussa 2024.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Otsikoi sähköpostisi esim. ”Ohje-ehdotus Taitoon 1/24”. Mikäli ehdotat ohjetta useampaan numeroon, lähetä kunkin numeron ehdotukset omassa sähköpostissaan numeron mukaan otsikoituna.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta. Luonnos voi olla myös piirrosmuodossa. Ehdotettavan työn ei tarvitse olla valmis.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään koot 34–56 (rinnanympärys noin 80–134 cm) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja. Huomioi materiaalia ehdottaessasi mahdollisuuksien mukaan kunkin teeman mukainen värikartta.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Mikäli ehdotat ohjetta useampaan kuin yhteen numeroon, tee kunkin numeron ohje-ehdotukset erillisille pdf:lle ja lähetä ne meille erillisissä sähköposteissa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 19.11.2024 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 4/23). Ilmoitamme valinnasta jouluun mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Tiina Hautamäkeen: tiina.hautamaki@taito.fi tai puh. 040 754 4459.