Suunnittele käsityöohje Taitoon

Jos haluat nähdä kädenjälkesi Taidossa, nyt on sinun aikasi loistaa! Julkaisemme vuoden 2021 jälkimmäisen puoliskon kolmen lehden ohjemallistojen teemat ja kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa seitsemän käsityöohjetta. Niistä 3–4 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2021 kolmen viimeisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta emme kaihda harvinaisempiakaan tekniikoita tai kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2021 kolmen viimeisen numeron teemat

Taidon jokaisella ohjemallistolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 4/21: Juuret

Taidon 4/21 teemana ovat juuret. Meille juuret merkitsevät kaiken lähtökohtaa: ne kertovat siitä, mistä olemme tulleet. Voit hyödyntää ideoidessasi omia juuriasi tai käsityön juuria. Vaikka juuret kertovat menneestämme, ajattelemme, että ne eivät määritä tulevaa: juuriakin voi muuttaa ja tehdä niistä elävät.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: elokuu. Miten juuret näkyvät sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 4/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 12.3.2021. Lehti ilmestyy elokuussa 2021.

Taito 5/21: Valo

Taidon 5/21 teemana on valo. Kesän jälkeinen muutos voi tuntua rajulta ja upottavalta. Pimeyden keskellä valo luo toivoa. Valo voi olla kynttilöitä tai kimaltavaa lankaa, pilkahdus iloa ja vaaleutta tummuudessa. Miten valo ilmenee käsityössä, onko se konkreettinen valontuoja vai mielentila, jonka kädentaidot luovat?

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: lokakuu. Miten valo näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 5/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 14.5.2021. Lehti ilmestyy lokakuussa 2021.

Taito 6/21: Ystävyys

Taidon 6/21 teemana on ystävyys. Käsityön yksi suurimpia iloja ovat ystävyydet: neulekaverit, ompeluseurat, ystävälliset kasvot kudontakurssilla ja tutun opettajan lempeä ohjaus. Käsitöitä tehdään ystäville ja ystävien kanssa, lähellä ja kaukana, verkon kautta merten yli. Suunnittelisitko käsityöohjeen vaikka ystävälle tai yhdessä ystäväsi kanssa?

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: marraskuu. Miten ystävyys näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 3/21 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 20.8.2021. Lehti ilmestyy marraskuussa 2021.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme vaateohjeiden kattavan vähintään koot S–XL ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 30.11.2020 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 4/21). Ilmoitamme valituille jouluun mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Sonja Karlssoniin: sonja.karlsson@taito.fi tai puh. 040 754 4459.