Suunnittele Taitoon käsityöohje

Hei aloitteleva tai jo kokenut käsityöohjeiden laatija, tämä on sinulle! Julkaisemme vuoden 2023 kolmen ensimmäisen lehden teemat ja kutsumme sinut suunnittelemaan käsityöohjeita Taitoon.

Mistä on kyse?

Julkaisemme jokaisessa Taidon numerossa noin kahdeksan käsityöohjetta. Niistä 4–5 on neuleohjeita ja 3–4 muita käsityötekniikoita. Taidossa julkaistut ohjeet ovat freelance-suunnittelijoiden tekemiä. Nyt toivomme teiltä ehdotuksia vuoden 2023 kolmen ensimmäisen numeron ohjemallistoihin.

Taidossa nähdään usein erilaisia lankatekniikoita ja muita pehmeitä materiaaleja, mutta emme kaihda harvinaisempiakaan tekniikoita tai kovia materiaaleja. Toivomme näkevämme ehdotuksissa myös jo uhanalaisia käsityötaitoja ja jopa sellaisia asioita, joita et ensi ajatuksella voisi Taidossa kuvitellakaan. Vuonna 2023 haluamme lisätä ohjeissamme ylijäämä- ja kierrätysmateriaalien käyttöä sekä nostaa esille olemassa olevan huoltoa, korjausta ja uudistamista.

Toivomme ohjeideoita sekä kokeneilta että aloittelevilta suunnittelijoilta. Emme edellytä suunnittelijoilta alan koulutusta tai vuosien kokemusta. Pidämme kunnia-asiana, että voimme toimia alustana myös alan tuoreille tekijöille. Voit olla opiskelija tai urasi alussa: ammattitaitoinen tiimimme auttaa tarvittaessa ohjeen teossa.

Ostamme ainoastaan ohjeita, joita ei ole aiemmin julkaistu muualla. Ostamme ohjeisiin ensi- ja kertajulkaisuoikeuden. Pidämme ohjeeseen 4 kuukauden yksinoikeuden ohjeen julkaisupäivästä eteenpäin, jonka jälkeen voit vapaasti myydä ohjeesi muualle, laittaa sen esimerkiksi Ravelryyn tai julkaista kirjassasi tai blogissasi tai muulla haluamallasi tavalla.

Ohjeiden käytöstä maksetaan korvaus, joka perustuu ohjeen työmäärään ja haastavuuteen.

Vuoden 2023 kolmen ensimmäisen numeron teemat

Taidon jokaisella numerolla on oma teemansa, tunnelmansa ja värimaailmansa.

Jokaista teemaa varten on luotu tunnelmataulu kuvapalvelu Pinterestiin. Tunnelmataululla haluamme kertoa, mitä teemalla tavoittelemme: mikä on kyseisen numeron värimaailma ja millainen teeman tunnelma meidän mielestämme on.

Ota teema ja siitä kertova tunnelmataulu huomioon ideoidessasi. Mitä paremmin ideasi sopii teemaamme, sen todennäköisemmin se tulee valituksi. Pyrimme siihen, että jokainen julkaisemamme ohjemallisto on kokonaisuus, joka ilmentää annettua teemaa mahdollisimman monipuolisesti.

Taito 1/23: Arjen kauneus

Taidon 1/23 teemana on arjen kauneus. Itse tehty essu suojaa roiskeilta, kun työpäivän jälkeen on aika ruokkia nälkäinen pesue. Kodin siivouksessa apuna ovat käsin tehdyt harjat ja omatekoinen saippua. Jämälangat pysyvät järjestyksessä viime syksynä kässäkurssilla punotussa korissa. Käsityöt tekevät arjesta kauniin.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: hiljalleen kevättä kohti kurkottava tammikuu. Miten arjen kauneus näkyy sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 1/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 2.9.2022. Lehti ilmestyy tammikuussa 2023.

Taito 2/23: Retkellä

Taidon 2/23 teema on retkellä. On vapaapäivä ja mahdollisuus suunnata retkelle. Itse ommeltuun reppuun mahtuvat eväsrasiat ja termospullo täynnä höyryävää kahvia. Mutkittelevat tiet ja polut vievät mennessään, ja kun tauon aika vihdoin koittaa, villasukat ja kevätaurinko lämmittävät kulkijaa.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: kesästä hiljalleen haaveileva maaliskuu. Miten retket näkyvät sinun käsityöohjeessasi?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 2/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 9.12.2022. Lehti ilmestyy maaliskuussa 2023.

Taito 3/23: Värit

Taidon 3/23 teemana ovat värit. Valitse mieleisesi väri Taidon tunnelmataulusta ja suunnittele ohje sen ympärille. Ohjeesi voi olla yksivärinen tai hyödyntää yhden värin eri sävyjä – tai voit ottaa mukaan tehostevärin, joka perustellusti tehostaa työn pääväriä.

Tutustu teemaa varten luotuun tunnelmatauluun Pinterestissä. Tutki sen yksityiskohtia, värimaailmaa ja tunnelmaa. Huomioi myös lehden ilmestymisen ajankohta: aurinkoinen kesäkuu. Miten värit näkyvät sinun käsityöohjeessasi ja minkä värin sinä valitset?

Klikkaa tästä, niin pääset Pinterest-tauluun.

Taidon 3/23 ohjeen ja mallikappaleen palautuspäivä on 10.2.2023. Lehti ilmestyy kesäkuussa 2023.

Mitä toivomme hakemukselta?

Lue ohjeet läpi ennen hakemuksen tekoa ja noudata niitä huolellisesti. Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta pyytää täydennyksiä laatimiinne ehdotuksiin.

Varmista, että hakemuksestasi löytyvät ainakin seuraavat tiedot:

  1. Kirjoita hakemukseen yhteystietosi (nimi, sposti, puhnro) sekä mahdolliset käsitöihin liittyvät somekanavasi (blogi, Ravelry- ja/tai Instagram-tunnus) ja/tai nettisivusi.
  2. Vapaamuotoinen luonnos ohjeideastasi. Millainen ohjeesi on, mitä tekniikoita siinä käytetään ja mikä tuote sen perusteella valmistuu? Toivomme sekä sanallista että kuvallista luonnosta.
  3. Jos tuotteesi on vaate tai asuste, kerro kuinka moneen kokoon sarjoitat ohjeen. Toivomme paitaohjeiden kattavan vähintään koot 34–56 (rinnanympärys noin 80–134 cm) ja asusteohjeiden sisältävän vähintään kaksi kokoa. Tarvittaessa autamme ohjeiden sarjoittamisessa.
  4. Sisältääkö ohjeesi suuria tai useita kaavioita tai onko sen tekstiosuus pitkä? Tarvitseeko ohjeesi useita vaihekuvia? Huomioithan, että tila printtilehdessä on rajallinen.
  5. Materiaaliehdotuksesi. Teemme yhteistyötä useiden materiaalivalmistajien kanssa ja pyrimme siihen, että yhdessä numerossa on mahdollisimman useita erilaisia materiaaleja.
  6. Miten ohjeesi liittyy lehden teemaan?
  7. Palkkiotoiveesi.

Hakemuksen muoto on vapaa, mutta toivomme että hakemuksesi on enimmäismitaltaan kaksi sivua. Voit tehdä hakemuksen tietokoneella tai piirtää käsin ja skannata. Palauta ehdotuksesi pdf-muodossa.

Tutustu laatimaamme esimerkkihakemukseen.

Toimita ehdotuksesi pdf-muodossa viimeistään 31.5.2022 osoitteeseen toimitus@taito.fi. Kirjoita viestin otsikkokenttään, mihin numeroon tarjoat ohjetta (esim. Ohje-ehdotus: Taito 1/23). Ilmoitamme valinnasta juhannukseen mennessä.

Kysymyksiä? Ota yhteys tuottajaamme Sonja Karlssoniin: sonja.karlsson@taito.fi tai puh. 040 754 4459.