Taidon 1/21 ohjemallisto korjaa ja leikkii jämillä

Taidon 1/21 ohjemallisto saa inspiraationsa jämämateriaaleista ja rikki rakastetuista tuotteista.

Taito 1/21 ilmestyy helmikuun toisella viikolla. Tilaa lehti verkkokaupastamme.

Kunkin mallin esittelyn yhteydessä on kerrottu mallityössä käytetyt materiaalit. Ohjeissa käytetyt materiaalit voi kuitenkin korvata useilla eri vaihtoehdoilla. Kun vaihdat materiaalia, kiinnitä huomiota tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin. Otathan huomioon, että käytetyn materiaalin vaihto voi vaikuttaa valmiin työn kokoon ja ulkonäköön sekä materiaalin menekkiin. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä toimitukseemme: autamme sinua parhaamme mukaan.

Räsymattopaita

Lajittele jämälangat vahvuuden mukaan, sulje ne umpimähkään pussukkaan ja ala neuloa lankoja satunnaisesti väristä toiseen vaihtaen. Raidoita spontaanisti ja tee lyhyitä ja säännöllisen epäsäännöllisiä raitoja, kuin räsymattoa kutoisit, ja neulo kaikkein rakkaimmat jämälangat lähelle sydäntä, sielua lämmittämään.

Annika Konttaniemen suunnittelema Räsymattopaita syntyy harteilta helmaa kohti neulomalla. Paidassa on koko ajan käytössä kaksi lankaa: yksi ohuempi ja toinen paksumpi.

Suunnittelija Annika Konttaniemi / Susivilla, Instagram: madebysusivilla
Koko S (M) L (XL).
Lanka Erilaisia fingering-, sport- ja DK-vahvuisia jämälankoja. Paita neulotaan kaksinkertaisella langalla siten, että työssä on koko ajan käytössä yksi ohuempi ja yksi paksumpi lanka.
Menekki Mallipaidan menekki (S-koko) 520 g.
Testineulojien langanmenekki noin 650–850 g koosta riippuen.
Puikot 4 ja 5 mm:n pyöröpuikot vähintään 80 cm:n kaapelilla.
Lisäksi 4 silmukkamerkkiä, joista 1 erilainen kerrosmerkiksi.
Tiheys 16 s ja 24 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Tunto-lapaset

Tunto-lapaset koostuvat kahdesta osasta: ohuista jämälangoista neulotusta sisäkämmekkäästä ja paksummasta kuoresta, jonka kärjessä on sormet tarpeen tullen vapauttava luukku.

Suunnittelija Jenni Helle, Instagram: neulesovittelija
Koko Ympärysmitta kämmenen kohdalla sisälapasessa 17 cm (19,5 cm) ja kuorilapasessa 20 cm (22,5 cm). (Jos sinulla on pitkä kämmen tai sormet, voit lisätä 2–4 kerrosta ohjeeseen tähdillä (*) merkityissä kohdissa.)
Lanka Sisälapaseen fingering-vahvuista (400 m/100 g) lankaa ja kuoreen kaksinkertaista fingering-vahvuista (noin 400 m/100 g) lankaa.
Mallilapasen sisälapanen on neulottu erilaisista jämälangoista ja kuori on neulottu kaksinkertaisella Tukuwool Fingeringillä (100 % suomalainen lampaanvilla, 200 m/50 g) sävyissä Runo (08) ja Auri (03).
Menekki Sisälapanen 45 (55) g, kuori 40 (45) g.
Puikot 2,25 ja 2,5 mm:n pyöröpuikko sisälapasia varten, 4 mm:n pyöröpuikko kuorta varten.
Lisäksi 10 nappia (halkaisija noin 10 mm, riippuen käsialasta), neula ja ompelulankaa.
Tiheys Sisälapanen 32 s x 46 krs = 10 x 10 cm, kuori 16 s x 26 s = 10 x 10 cm.

Räsymattosukat

Neulesuunnittelija Minttu Wikberg halusi suunnitella sukat, joissa voi hyödyntää vahvistamatonta villalankaa. Syntyivät Räsymattosukat, joiden päälliosaan voi käyttää vaikka värjäämätöntä kotimaista villaa ja pohja on vahvistettu kirjoneuleella ja sukkalankojen jämillä.

Sukkia voi käyttää kevään korvalla myös tossuina mökillä hipsiessä, sillä päällinen on hitusen kevyempi ja sukan paksuus ja lämpö on pohjassa. Inspiraationa Räsymattosukkien kuvioon toimi Wikbergin äidin kutoma ruusukasmatto.

Suunnittelija Minttu Wikberg, Instagram: pawlymade
Koko 38 (44).
Lanka
Päällipuolen lankana on käytetty bulky-vahvuutta (noin 140 m/100 g), esim. Tolvila Wool 3-säikeinen villalanka (100 % villa, 140 m/100 g), sävy Usva.
Pohjan lankoina on lisäksi käytetty aran-vahvuutta (160–220 m/100 g) tai fingering-vahvuutta (350–450 m/100 g) kaksinkertaisena. Valitse pohjaan lanka, joka on vahvistettu esimerkiksi nailonilla tai polyamidilla.
Menekki Yksiväristen osien langanmenekki, A-väri: noin 60 (90) g.
Lisäksi jämälankoja, B-väri: yhteensä noin 60 (90) g.
Puikot 3,5 mm:n sukkapuikot.
Tiheys 21 s ja 26 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Värileikki-huivit

Palttina on kaikista kudonnan sidoksista helpoin ja yksinkertaisin: siinä kierretään joka toisen loimilangan yli, joka toisen ali ja seuraavalla kerroksella päinvastoin. Yksinkertainen sidos mahdollistaa väreillä leikittelyn. Kun ei tarvitse huolehtia, miten sidoksen kuvio toistuu, voi huoletta kutoa menemään, fiiliksen mukaan.

Värileikki-huiveissa esitellään kaksi erilaista tapaa käyttää jämälankoja hyödyksi palttinahuivia kutoessa. Toisessa tavassa muodostuu sulava väriliukuma, toisessa voi luoda villimpiäkin yhdistelmiä.

Suunnittelija Sonja Karlsson, Instagram: sonja.riikka
Koko Noin 40 x 200 cm.
Loimi Worsted-vahvuista villalankaa (175 m/100 g), 285 tex x 2.
Mallihuivien loimiin on käytetty Taito Pirkanmaan paksua Pirkka-lankaa, liukuvärihuivissa sävy Kahvi (208), jämälankahuivissa sävy Vilja (209).
Menekki yhteen huiviin noin 200 g.
Kude Worsted-vahvuista villalankaa (175 m/100 g), 285 tex x 2.
Liukuvärihuivin kutomiseen tarvitset neljä lähellä toisiaan olevaa sävyä, kutakin 35 grammaa. Mallihuivissa on käytetty paksun Pirkka-langan sävyjä Suklaa (318), Toffee (1032), Orava (202) ja Curry (222).
Jämälankahuivissa on käytetty kahdeksaa eri sävyä, kutakin 5–20 grammaa, yhteensä noin 140 grammaa. Mallihuivissa on käytetty paksun Pirkka-langan sävyjä Kahvi (208), Suklaa (318), Toffee (1032), Curry (222), Ruoste (314), Tiili (435), Kettu (335) ja Leijona (235).
Sidos Palttina.

Neljä tapaa paikata

Parsiminen ja paikkaus on vuoden 2021 käsityötekniikka ja sen hengessä Veera Jussila laati Taidolle ohjeet neljään erilaiseen tapaan paikata neule. Tarttuisitko tällä kertaa perinteiseen korinpohjaparsintaan, tekisitkö huovutetun tai neulotun paikan vai kokeilisitko parsimista silmukoimalla? Kun tapa on päätetty, on vaikeimman aika: millä värillä paikata, jotta korjaus herättää mahdollisimman paljon iloa?

Suunnittelija Veera Jussila / Käsityökekkerit, Instagram: kasityokekkerit
Tarvikkeet
Samanvahvuista lankaa, kuin parsittavassa työssä, 1–2 väriä.
Tylppäkärkinen parsinneula.
Parsinsieni.
Lisäksi neulottuun paikkaan 2 sukkapuikkoa tai pyöröpuikot.
Huovutettuun paikkaan:
Huovuttuvaa hahtuvalankaa tai hahtuvavillaa.
Huovutusneula.
Pala superlonia tms.
Vettä ja saippuaa.

Värikkäät paikat

Nappaa kangastilkuista suosikkisi, koristele se kirjoen ja ompele paikka kiinni, niin pärjäät taas hetken ostamatta uusia vaatteita. Paikka ei ole häpeä – se kertoo vain siitä, että vaate on niin rakastettu, että sen eteen on haluttu nähdä vaivaa.

Suunnittelija Minna Hyytiäinen
Tarvikkeet:
Kangastilkkuja.
Kirjontalankoja.
Tukikangasta.
Neula.
Silitysrauta.

Keramiikan korjaus

Sitä herkästi ajattelee, että rikkinäinen lautanen tai tarjoiluastia on mennyttä kalua, täysin turha ja tarpeeton. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä keramiikkaakin voi korjata. Mallikulho on korjattu kultamaalin ja liiman seoksella, mutta yhtä hyvin korjausväriksi voi valita jotain villiäkin tai yhdistää kaksi erilaista astiaa toisiinsa yhdeksi uudeksi!

Suunnittelija Sonja Karlsson, Instagram: sonja.riikka
Tarvikkeet
Rikkinäinen kulho tai muu keraaminen astia.
Keramiikalle soveltuvaa liimaa.
Kultamaalia tai muuta väripigmenttiä.

Kuvat Sonja Karlsson
Kuvausjärjestelty Nikita Jelisejeff
Malli Maissi Uusitalo
Kuvauspaikka Letter Press House, Turku

Yksi kommentti aiheeseen “Taidon 1/21 ohjemallisto korjaa ja leikkii jämillä

Kommentointi suljettu.