Mitä ovat vuoden 2021 käsityötrendit?

Vuosi 2020 oli käsityön vuosi. Lisääntynyt kotoilu sai tuhannet uudet kädet tarttumaan kädentaitoihin. Vuodelle 2021 povataan käsityötrendin vain kasvavan.

Tyhjenevät lankahyllyt

Kotimaisista käsityötrendeistä kiistattomin on neulonta. Sen pariin ovat hurahtaneet viime kuukausien aikana niin nuoret kuin vanhat, uudet ja vuosien varrella taidon unohtaneet. Lankamyyjät ovat saaneet ihmetellä tyhjeneviä hyllyjä – erityisesti islantilaisen villan kohdalla – ja pyöröpuikkopulaa.

Islantilaisten villapaitojen lisäksi vuonna 2021 neulepuikoilta löytyy muhkeita palmikoita, näyttäviä raglansaumoja, kaarrokkeita niin pitsisinä kuin myös muina pintaneuleina sekä vajaamittaisia helmoja. Pipojakin neulotaan ja tällä hetkellä erityisesti sellaisia, joiden yläosaan jää tyhjää tilaa ajatuksia varten.

Nykykirjontaa ja korjausta

Kirjonta on tehnyt tuloaan jo muutaman vuoden ajan ja trendinä sen ennustetaan vieläkin vain kasvavan. Kansainväliset käsityösivustot povaavat hyvää menekkiä helpoille ja haastavammillekin nykyaikaisille tarvikepaketeille, joiden avulla kuka tahansa voi opetella pistoja matalalla kynnyksellä. Edelleen voittokulkuaan jatkavat myös erilaiset nasevatkin huoneentaulut ja pastellisävyt.

Kirjontaa läheltä liippaava trendi on Taitoliiton vuoden käsityötekniikaksikin valitsema parsiminen ja paikkaus. Tällä hetkellä somessa näkyy erityisesti näkyviä paikkoja: sellaisia, joita ei piilotella vaan nimenomaan korostetaan. Kurkkaa Instagramissa erityisesti tunniste #visiblemending.

Keramiikan lumo

Taannoin Ylen kautta suomalaisiin televisiovastaanottimiin lähetettiin tv-sarjaa Suuri keramiikkakisa (Great Pottery Throwdown). Kotimaassaan Iso-Britanniassa valtavan suosituksi muodostunut sarja houkutteli lisää ihmisiä myös keramiikkaharrastuksen pariin.

Myös koto-Suomessa keramiikka kiinnostaa. Kunhan kurssit jossain kohtaa pyörähtävät jälleen käyntiin ilman suuria rajoituksia, lienee keramiikkauunien äärellä tiedossa ruuhkaa. Etenkin tietotyöläisiä houkuttaa pehmeän saven tuntu sormia vasten.

Värikäs värjäys

Jo viime kesänä koko Suomi tuntui villiintyneen värjäyksestä ja some täyttyi toinen toistaan upeammista mökkien pihoilla ja terasseilla otetuista värjäyskuvista. Hitaaseen elämänrytmiin siivittävän luonnonvärjäyksen lisäksi värjäyksen maailmassa on toinenkin nouseva huipputrendi: solmuvärjäys. Perinteistä kiinnostuneen kannattaa kääntää katse kohti Japania: kankaan taitteluun ja solmimiseen perustuva shibori-värjäys on yksi vanhimmista värjäystekniikoista.

Teksti ja kuvat Sonja Karlsson