Bragen pukutoimisto käynnisti kaavoitusprojektin vuonna 2009. Sen tavoitteena oli luoda sarjoitettuja kaavoja ja saada historiallisesti oikeanlaiset puvut istumaan nykyajan erilaisille vartalotyypeille. Viime vuosien aikana myös Tenholan naisen ja miehen kansallispuvuille on tehty uudet kaavat.
Kuten jotkin muutkin uusmaalaiset kansallispuvut, ovat Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan Tenholan kansallispuvut peräisin kartanomiljööstä.
Kansallismuseosta löytyvät Tenholan puvut sekä miehelle että naiselle. Säilössä on muun muassa talonpoikaisleskien kutomasta raidallisesta puuvillakankaasta valmistettu röijy ja hame sekä miehen puku. Puvut ovat peräisin ylioppilas Bruncronan kokoelmasta vuodelta 1876 ja ne on ommellut kylän räätäli ulkomuistista.
Theodor Schvindt julkaisi Tenholan puvun Finska Folkdräkter –kirjasessa vuonna 1902. Bragen kansantanssiseura otti käyttöön Tenholan puvun jo vuosina 1907–1908. Bragelta löytyy myös Maja Mikanderin akvarelli puvusta vuodelta 1910. Nämä puvut ovat esikuvia nykyiselle Tenholan puvulle.
Nykyisen puvun kokosi Bragen pukuraati Yngvar Heikelin johdolla 1920-luvulla. Naisten pukua täydennettiin paikallisten toiveesta liivillä, jossa on samanlainen raidoitus ja samanlaiset körtit kuin Kansallismuseon röijyssä. Myöhemmin mukaan tuli myös sininen röijy.
Bragen pukutoimistolla on mallipukukokoelma, jonka puvuista suurin osa on ommeltu 1920-luvulla. Bragen pukumuseosta löytyy myös alkuperäisiä vaatekappaleita (ks. Bragen pukumuseo, Yngvar Heikelin luettelo) ja arkistoista löytyy historiallista taustatietoa. Valitettavasti monet mallipuvut ovat huonossa kunnossa ja niiden osia on myös kadonnut sodan aikana. Mallipukukokoelmaa kuitenkin korjataan ja täydennetään ja uusia osia ommellaan jatkuvasti.
Brage käynnisti kaavoitusprojektin vuonna 2009. Sen tavoitteena oli luoda sarjoitetut kaavat ja saada historiallisesti oikeanlaiset puvut istumaan nykyajan erilaisille vartalotyypeille. Tenholan kansallispuvuille on viime vuosien aikana tehty uusi sarjonta, ja nyt uudet kaavat ovat saatavilla sekä miehen että naisen pukuun.
Tenholan naisen puku
Tenholan naisen puku koostuu hameesta ja liivistä tai hameesta ja röijystä, kuten oheisessa akvarellissa näkyy. Puolivillakankaassa on punaisia ja sinisiä raitoja. Liivi kiinnitetään edestä hakasilla, ja selässä raidat muodostavat vinosti kärjen.
Selän saumat päättyvät kolmeen körttiin. Sivusaumoissa on pyöreät ruusukkeet körttien yläpuolella. Raidallinen röijy on saman mallinen kuin liivi. Puvun kanssa voidaan pitää vaihtoehtoisesti pidempää, sinisestä verasta valmistettua röijyä, jossa on selässä kolme pitkää körttiä ja kaksi kangasnappia.
Tykkimyssy on luonnonvalkoinen, punainen, sininen tai musta, ja siinä on tykki joko nyplätyllä tai tyllipitsillä. Pellavaisessa paidassa on sileä kaulus, jossa on reikäompeleet ja napituslista. Hihat ovat leveät, ja rannekkeissa on reikäommel. Tasku ommellaan punaisesta villasta tai punakukallisesta silkistä ja reunustetaan sinisellä.
Esiliina voi olla silkkiä tai valkoista puuvillaa, jossa on helmassa reikäommel. Liivin päällä pidetään silkkihuivia tai valkoista, kukkakuvioista villamusliinihuivia, joka kiinnitetään yksinkertaisella hopeaneulalla.
Pukuun kuuluvat sileät, valkoiset puuvilla- tai villasukat sekä mustat kengät, joissa voi olla messinkisolki
Tenholan miehen puku
Tenholan miehen puvun paita on valkoista pellavaa ja siinä on leveät hihat sekä korkea, osittain alas taitettu kaulus ja halkio sekä kaula- ja kainalotilkut. Kaulaliina on valkoista silkkiä. Liivi ommellaan ohutraitaisesta sinipunaisesta puolivillakankaasta, kiinnitetään kuudella nappiparilla ja siinä on pystykaulus
Pukuun kuuluvat säämiskähousut, joissa on leveä luukku ja polvissa neliskulmaiset messinkisoljet. Hännystakki ommellaan ruskeasta sarasta ja siinä on taittuva kaulus ja käänteet. Takin selässä on keskisauma ja kaartuvat sivusaumat, jotka päättyvät kaksoiskörtteihin ja kahteen kangasnappiin. Hihoissa ovat käänteet ja kaksi kangasnappia.
Pukuun kuuluvat sileät, valkoiset tai harmaasiniset puuvilla- tai villasukat sekä mustat solkikengät. Lisäksi pukuun kuuluu matala musta huopahattu, jossa on leveä lieri tai silinteri, kuten akvarellissa.
Alkuperäisteksti Maria Lindén, käännös Lingo Languages
Kuvitukset Alli Touri/Suomen kansallispukukeskus ja Ina Nordberg, kuvankäsittely Elina Johanna Ahonen
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran ruotsiksi Taidossa 2/20 otsikolla Tenala kvinno- och mansdräkt. Tilaa lehti verkkokaupastamme.