Tutustu Taidon 1/20 ohjemallistoon ja katso vinkit vaihtoehtoisiin lankoihin

Helmikuun luonto on viileän harmaa, pastellisen persikkainen ja pehmeän valkoinen. Jääkiteet muodostavat kuvioita puiden oksille ja järven jäähän. Ne ovat talvikukkia.

Kysyimme, miten kotimaisten suunnittelijoiden käsissä lanka taipuisi talvikukiksi. He vastasivat ja suunnittelivat Taitoon 1/20 ohjemalliston Talvikukkia. Lehti ilmestyy viikolla 7, helmikuun puolivälin tienoilla. Tilaa lehti verkkokaupastamme tai hanki se irtonumeromyyjiltämme.

Olemme kirjanneet ohjeiden yhteyteen mallityössä käytetyt materiaalit sekä tarjonneet joihinkin ohjeisiin vinkkejä myös vaihtoehtoisiin materiaaleihin, joista työn voi tehdä. Ohjeissa käytetyt materiaalit voi korvata useilla eri vaihtoehdoilla.

Kun vaihdat materiaalia, kiinnitä huomiota tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin. Otathan huomioon, että käytetyn materiaalin vaihto voi vaikuttaa valmiin työn kokoon ja ulkonäköön sekä materiaalin menekkiin.

Kukkasukat

Minttu Wikbergin suunnittelemia Kukkasukkia koristaa yhteensä neljä erilaista kirjoneulekuviota. Niistä suurin on sukan varren peittävä näyttävä kukkakuvio. Sukan pohjeosassa on sauma, jonka molemmin puolin tehtävät kavennukset varmistavat sukkien paremman istuvuuden.

Suunnittelija Minttu Wikberg
Materiaalit Fingering-vahvuista vahvistettua villa- tai merinovillalankaa (n. 400 m/100 g). Mallisukat on neulottu Louhittaren Luolan Väinämöisestä sävyissä Luonnonvalkoinen, Haikeus ja Platina.
Voit neuloa sukat myös esimerkiksi Novitan Venlasta, Taito Pirkanmaa Oy:n Kirjo-Pirkasta tai Filcolanan Arwetta Classicista.
Menekki Väri A (Luonnonvalkoinen): 70 g, väri B (Haikeus): 70 g, väri C (Platina): 40 g.
Tiheys 31 s ja 33 krs = 10 x 10 cm kirjoneuletta.

Utukka-huivi

Utukka-huivin sidoksesta muodostuu pienten kukkien pelto. Kuteessa oleva silkin kiilto lumoaa ja pehmeä merinovilla tuntuu miellyttävältä palelevia poskia vasten. Utukka-huivin sidos on muunneltu toimikas ja poljenta helppo.

Suunnittelijat Rosa Koivunen ja Kaisa Nivukoski / Yhessä Oy
Materiaalit Loimeen fingering-vahvuista merinovillalankaa (n. 400 m/100 g) ja kuteeksi fingering-vahvuista vahvistettua merinovilla-silkki- tai merinovillalankaa (n. 400 m/100 g). Huiven loimi on Louhittaren Luolan Tuulen tyttärestä sävyissä Hopea, Valkoinen ja Sumu ja huivi on kudottu Louhittaren Luolan Ympysestä sävyssä Valkoinen.
Voit kutoa huivin myös esimerkiksi Skein Queenin Selkinosta tai jos haluat rouheamman huivin, voit käyttää esimerkiksi Tukuwoolin Fingeringiä tai Esito-kampalankaa.
Menekki Loimi: Hopea 60 g, Valkoinen 38 g, Sumu 22 g, kude: noin 75 g.
Tiheys 5 lankaa/cm.

Kuura-sukat

Anna Johannan Kuura-sukkien ohje on kirjoitettu sekä varresta varpaisiin että varpaista varteen. Voit neuloa sukat haluamaasi suuntaan tai tehdä kuten suunnittelija ja neuloa eriparisukat. Ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalle, mutta Kuura-sukkien neulominen onnistuu myös sukkapuikoilla.

Suunnittelija Anna Johanna
Materiaalit Fingering-vahvuista vahvistettua villa- tai merinovillalankaa (n. 420 m/100 g). Mallisukat on neulottu La Bien Aiméen Merino Super Sockista sävyssä Vespiopeia.
Voit neuloa sukat myös esimerkiksi Aaran Mielestä, nurjan merino sockista tai Hedgehog Fibresin Sock Yarnista.
Menekki Riippuu jalkaterän pituudesta, max. 100 g.
Tiheys 32 s ja 44 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Lumen pehmeää -peitto

Lumen pehmeää on Soile Olmarin suunnittelema virkattu peitto. Se koostuu 16 kolmiosta, joiden jokaisen keskustassa on valkoinen suuri kukka. Peitto on muodoltaan epäsäännöllinen ja kolmioista ylijäävistä jämälangoista virkataan lisäkukkia peiton koristeeksi.

Suunnittelija Soile Olmari
Materiaalit Fingering-vahvuista villa- tai merinovillalankaa (n. 480 m/100 g). Mallipeitto on virkattu Lamanan Comosta sävyissä valkoinen (00), helmenharmaa (37), jäänsininen (54M), persikka (44) ja harmaa (28M).
Menekki Noin 870 g. Valkoinen 325 g, helmenharmaa 175 g, jäänsininen 175 g, persikka 175 g, harmaa 125 g.

Kristalliseppele-säilytin

Krista Kangas-Lahtisen suunnittelema Kristalliseppele-säilytin kätkee sisäänsä kaikki kirjojan tarvikkeet: oma paikkansa on niin kankaalle, kehykselle kuin neuloillekin sekä langoille ja pienille saksille. Säilyttimessä voit kuljettaa keskenräistä kirjontatyötä mukanasi tai säilyttää sen hyvässä tallessa kotona.

Säilyttimen kantta koristaa talven väreissä kukoistava kukkaseppele, ja kuvio jatkuu säilyttimen sisätaskussa. Suunnittelija sai siihen idean aurinkoisten pakkaspäivien kimaltavasta lumihangesta.

Suunnittelija Krista Kangas-Lahtinen

Talvikki-lapaset

Talvikki-lapasissa ranneosan kirjoneule on yksinkertaisen graafinen ja muuta lapasta koristaa jatkettu helmineule. Emma Karvosen Talvikki-lapaset on suunniteltu lämmittämään käsiä kirpeinä pakkaspäivinä. Paksusta langasta neulottuna lapaset valmistuvat nopeasti, vielä keväthangille.

Suunnittelija Emma Karvonen
Materiaalit DK-vahvuista villalankaa (n. 200 m/100 g). Mallilapaset on neulottu Louhittaren Luolan Pohjan Akasta sävyissä värjäämätön (kuvioväri) ja Utu (pääväri.
Voit neuloa lapaset myös esimerkiksi Rintalan tilan kolmisäikeisestä Iivari kainuunharmaslangasta, Novitan 7 Veljeksestä tai Kaupunkilangan Kivijalasta.
Menekki Pääväri 100 g, kuvioväri 15 g.
Tiheys 18 s ja 28 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Kuvat Sonja Karlsson
Kuvausjärjestelyt Nikita Jelisejeff
Malli Anna Johanna
Kuvauspaikka Jyväsjärven ranta, Jyväskylä