Valokeilassa Palasia arjestamme -neulepodcastin Riikka Pirnes

Palasia arjestamme -neulepodcastin Riikka Pirnes jäsentelee ajatuksiaan neulomalla ja tykkää erityisesti pitsikuvioista.

Palasia arjestamme -neulepodcastin Riikka Pirnes, miten päädyit neulojaksi?

Aloin neuloa jo ala-asteella. Välillä harrastus unohtui, mutta lukioikäisenä koeviikolla mietin, että eihän tästä tule mitään, kun pitää vain lukea kirjaa ja aloin uudelleen neuloa sukkia. Sehän meni siihen, että neuloin lopulta kaikki oppitunnitkin ja se oli vähän riesakin opettajille. Kun he huomasivat, että sain neulomisesta huolimatta hyviä arvosanoja, sain luvan jatkaa neulomista tunneilla. Siitä lähtien olen neulonut aika lailla päivittäin.

Miksi neulot?

Neuloessa jäsentelen ajatuksiani. Se on rentouttava ja mukava ajanviete, jotain tekemistä käsilleni. Neuloessa myös näen, mitä teen ja miten etenen. Huomaan illalla, jos en ole päässyt neulomaan. Silloin minun on pakko istua sohvalle ja ottaa neule käsiini vähäksi aikaa.

Mikä on Palasia arjestamme -neulepodcast?

Aloin kuvaamaan neulevideoita Youtubeen 3,5 vuotta sitten. Kun löysin neulepodcastit Youtubesta, kului noin kuukausi ja kuvasin jo itsekin. Tekijöitä oli vain kymmenkunta silloin, kun aloitin.

Kuvaan lyhyitä ja ytimekkäitä jaksoja. Kuvaan usein luonnossa ja videoilla esittelen neuleita, joita olen tehnyt itselleni tai lapsilleni.

Tein pitkään videoita viikoittain, mutta viime kesän jälkeen olen harventanut tahtia. Minun on panostettava terveydenhoitajaopintoihini, jotta valmistun ensi kesänä. Jaksoja on kanavalleni kertynyt jo yli 170. Saan tekemiseen motivaatiota katsojiltani, jotka kannustavat ja ovat mukana. Neulepodcastin kautta olen saanut hirveästi uusia ystäviä.

Millaisia neuleita neulot?

Alussa neuloin paljon sukkia. Sen jälkeen aloin tehdä itselleni vaatteita ja asusteita, ja nykyisin neulon niitä myös kuudelle lapselleni. Tykkään pitsistä ja yksinkertaisista neuleista. Haluan myös haastaa itseäni.

En ole ostanut yli kahteen vuoteen lankaa, sillä pyrin tyhjentämään lankavarastoani. Viime aikoina olen neulonut sukkalaatikkoa ja lapaslootaa, joiden ideana on neuloa 12 paria sukkia tai lapasia vuoden aikana. Nyt puikoilla on 10. sukkapari, lapasloota on jo valmis ja sen sisällön lahjoitin hyväntekeväisyyteen.

Mistä syntyi idea suunnittelemiisi Lehtivarret-sukkiin (Taito 5/20)?

Minulle syksy on kaikista ihanin vuodenaika. Syysnumeron värimaailma ja ruskateema olivat kuin minulle tehtyjä! Tykkään yksinkertaisesta ja kauniista. Halusin sukkiin pienet, kiinnostavat yksityiskohdat ja niin syntyi lehtikuvio varren käänteeseen.

Olen tätä ennen suunnitellut yhden sukkamallin. Mielessäni on aina paljon enemmän ideoita kuin aikaa toteuttamiseen on. Ohjeita suunnitellessa on ihana nähdä, miten toisetkin ilahtuvat siitä, mitä itse tekee. Haluan tuottaa hyvää mieltä ohjeillani.

Tutustu tästä Riikan Palasia arjestamme -neulepodcastiin Youtubessa.

Teksti Sonja Karlsson
Kuvat Sonja Karlsson (Lehtivarret-sukat), henkilökuva Riikka Pirneksen arkisto.