Ohje: Kukkakirjontaa farkkuihin

Kirjonta on mitä monipuolisin keino luoda kauniita yksityiskohtia tai näyttäviä kuviointeja vaatteisiin ja asusteisiin. Tässä Elsi Vankan ohjeessa kirjotaan värikkäitä kukkasia farkkuihin.

Pienelle alueelle kirjonnat syntyvät nopeasti, ja saat vaatteeseen ripauksen persoonallisuutta ja kesäistä fiilistä. Farkkuihin kirjominen on mainio projekti myös kirjontaa ensimmäistä kertaa kokeileville, koska farkkukangas on venymätöntä ja kestävää.

Voit sijoittaa kirjonnat, miten haluat: taskuihin, lahkeisiin, vyötärölle tai vaikka kaikkialle – mutta kannattaa varautua, tähän touhuun jää helposti koukkuun!

Avaa ja tulosta ohjeen pdf-versio.

Kukkakirjontaa farkkuihin

Ohje Elsi Vankka / Instagram: @sensemmoista

Vaikeusaste 1

Tarvikkeet

Erivärisiä kirjontalankoja.

Silmäneula. Huom! Neulan paksuus = lanka kaksinkertaisena. Kirjontalanka koostuu kuudesta säikeestä, ja tässä työssä käytetään 2–3 säiettä kerrallaan. Huomioi tämä valitessasi neulaa.

Farkut.

Sakset.


Ohje

1. Kukkien keskikohdat

Aseta farkut työtasolle.

Ota noin 20 cm:n pätkä kirjontalankaa ja pura se kahteen tai kolmeen säikeeseen. Pujota lanka neulansilmään, ja tuo neula nurjalta puolelta työn oikealle puolelle. Jätä langanpäätä päättelyvaran verran nurjalla puolelle.

Tee ranskalainen solmupisto. Tee langanpäillä umpisolmu työn taakse ja jätä odottamaan päättelyä. Auringonkukkia tai muita isoja kukkia varten tee 7 ranskalaista solmupistoa aivan vierekkäin käyttäen samaa lankaa kaikkiin pistoihin.

Tee pistoja noin 2 cm:n etäisyydelle toisistaan koko sille alueelle, johon haluat kirjoa kukkia.

2. Kukkien terälehdet

Terälehdet kirjotaan linnunsilmäpistoin. Käytä 2 tai 3 muliinilangan säiettä riippuen siitä, kuinka paksuja lehtiä haluat.

Kirjo terälehdet ranskalaisten solmupistojen ympärille. Ota 40–50 cm kirjontalankaa. Tuo neula työn takaa, mahdollisimman läheltä kukan keskikohtaa ja tee linnunsilmäpisto poispäin kukan keskikohdasta. Toista pistot 6–8 kertaa per kukka kiertäen tasaisesti ranskalaista solmupistoa. Saat kukista erikokoisia muuttamalla pistojen pituutta tai vaihtamalla terälehtien määrää. Tee auringonkukkiin linnunsilmäpistot mahdollisimman tiiviisti, noin 15 terälehteä yhteen kukkaan.

Päättele langanpäät työn nurjalle puolelle sitä mukaa, kun kirjot kukkia. Pujottele lankaa kukkien terälehtiin ja katkaise lanka. Päätä myös kukkien keskikohtien langanpäät. Kun päättelet langat jo tässä vaiheessa, vältät työn taakse muodostuvat lankamytyt ja solmut. Näin työskentely on helpompaa ja miellyttävämpää. Tee päättelyt huolellisesti, näin kirjonnat kestävät hyvin vaatetta käytettäessä.

Jos kukat tulevat hyvin lähekkäin tai lähelle työn reunaa, saat tehtyä puolikkaita terälehtiä käyttämällä yksittäisiä laakapistoja.

3. Viimeistely

Lopuksi täytetään kaikki tyhjäksi jäänyt tila kirjomalla lehtiä, yksittäisiä terälehtiä sekä kukkien keskikohtia.

Kirjo halutessasi lehtiä vihreällä kirjontalangalla. Tee lehdet laakapistoja käyttäen. Lehden pituus määrittyy laakapiston pituudesta ja leveys siitä, kuinka monta pistoa teet vierekkäin.

Täytä lopuksi kaikki jäljelle jääneet tyhjät kohdat yksittäisillä linnunsilmäpistoilla tai muutaman piston ryhmillä. Näin saat puolikkaita kukkia esimerkiksi työn reunoihin. Voit myös tehdä pieniä yksityiskohtia tekemällä ranskalaisia solmupistoja kukkien väliin.

Ohje ja kuvat Elsi Vankka