3 x helppo sukkaohje ja yksi haastavampi

Villasukat ovat olennainen osa suomalaista kesää. Ne lämmittävät yöttömänä yönä ja pelastavat elokuun pimenevinä iltoina. Villasukat tuovat lohtua ja lämpöä, vaikka ulkona sataisi sammakoita.

Poimimme Taidon nettisivuilta kolme ilmaista sukkaohjetta, joihin tarttua hellekesän näyttäessä kauneimmat kasvonsa. Ohjeista kolme on helpompia, aloittelijoille sopivia ja yksi haastavampi, joka pitää aivonystyrät liikkeessä.

Sukankudin on mainiota seuraa myös kesän reissuilla, hiekkarannoilla ja jätskikiskan kupeessa. Se ei vie tilaa, ei paina eikä hiosta, mutta rauhoittaa ja tuottaa iloa sekä tekijälle että loppukäyttäjälle.

Ohuet perussukat magic loop -tekniikalla

Ohuissa perussukissa lanka on pääroolissa. Jos ihastut lankakaupassa moniväriseen roiskevärjättyyn lankaan tai valmiiksi painettuun ”kirjoneulelankaan”, kannattaa malliksi usein valita jotain yksinkertaista: näin sukan kuvio ei vie huomiota langalta ja lanka ei vie huomiota sukan kuviolta.

Nämä sukat neulotaan pyöröpuikolla magic loop -tekniikalla. Tavallisesti sukat neulotaan viidellä sukkapuikolla, mutta pyöröpuikolla neulomisessa on etunsa: sinun ei tarvitse huolehtia putoavista puikoista ja kun totut tekniikkaan, käy neulominen inan nopeampaa. Magic loop -tekniikkaa ei tarvitse pelätä. Se voi tuntua aluksi haasteelliselta (minäkin neuloin ainakin viidet sukkaparit ennen kuin ihastuin), mutta kun tekniikkaan tottuu, tuntuvat tavalliset sukkapuikot kömpelöiltä.

Jos neulominen ja magic loop -tekniikka ovat sinulle uutta, löytyy ohjeesta linkkejä hyödyllisiin opetusvideoihin.

Sonja Karlssonin suunnittelemat Triangulum-sukat

Triangulum-sukkien suunnittelussa inspiraationa toimi kolmionmuotoinen Triangulum-tähdistö. Kolmiot toistuvat sukkien etuosassa varresta varpaisiin saakka.

Triangulum-sukat neulotaan pyöröpuikolla magic loop -tekniikkaa apuna käyttäen. Sukkien etuosaa koristaa kolmioista muodostuva paneeli. Paneeli neulotaan kierretyillä oikeilla silmukoilla ja nurjilla silmukoilla. Kaavio on selkeä ja sen oppii melko nopeasti ulkoa. Kantapää on ristiinvahvistettu ranskalainen kantapää.

Triangulum-sukat neulotaan sport-vahvuisesta langasta. Mallisukat on neulottu Louhittaren Luolan Väinämöinen Sportista. 

Sonja Karlssonin suunnittelemat Kerttuli-sukat

Kerttuli-sukat ovat helpot kirjoneulesukat, joissa pääsee leikkimään väreillä ja kontrastilla. Simppeleihin sukkiin neulotaan tiimalasikantapää.

Kerttuli-sukat neulotaan pyöröpuikolla magic loop -tekniikkaa apuna käyttäen. Sukkia koristaa yksinkertainen kirjoneule. Kuvio on selkeä ja sen oppii melko nopeasti ulkoa. Langanjuoksut ovat kirjoneuleessa korkeintaan kolmen silmukan mittaisia, joten sukkien teko onnistuu aloittelijaltakin. Sukat neulotaan ohuesta, fingering-vahvuisesta langasta.

Emma Karvosen suunnittelemat Lumikello-sukat

Emma Karvosen suunnittelemat Lumikello-sukat neulotaan varresta varpaisiin. Sukkamalli oli alun perin Taidon vuoden 2018 mysteerineule, jonka ohje julkaistiin osissa. Emma halusi suunnitella mallin, joka koostuu osista, mutta jonka lopputuloksesta ei ole pääteltävissä, mistä kohtaa yksi osa alkaa ja mihin toinen päättyy. Sukat neulotaan sport-vahvuisesta langasta.

Teksti Sonja Karlsson