Taidon 3/19 ohjemallisto suuntaa katseen aavalle merelle

Horisontissa näkyy aava meri, ei maata mailla halmeilla. Pyysimme seitsemää suunnittelijaa suuntaamaan katseensa merelle, ja suunnittelemaan Taitoon raidallisia käsityöohjeita. Syntyi Merenkulkijan raidat -ohjemallisto, joka julkaistiin Taidossa 3/19.

Verkot-pyyhe

Täydellinen kesämaisema: aaltojen raidoittama rantakallio, vihreänä tuoksuva meri, pellavan karheus käsissä. Verkot on neulottu käsipyyhe, joka syntyi suunnittelijan rakkaudesta materiaaliin. Kalanruotoneuleen pinta tuntuu kudotulta ja verkkomaisuus tekee siitä ilmavan ja nopeasti kuivuvan.

Suunnittelija Suvi Kankkonen

Tahti-huivi

Kun kesätuuli puhaltaa purjelaivan kannella ja meren värit ympäröivät, kietoutuu merenkulkija Tahti-huiviin. Huivissa toistuu aaltojen tasainen tahti niiden lyödessä laivan kylkeen. Suorakaiteen muotoinen huivi aloitetaan neulomalla kaksi kolmiota, jotka luovat pohjan rytmikkäälle raidoitukselle.

Suunnittelija Katrine Birkenwasser

Rantaviiva-räsymatto

Merenkulkija on pukenut raitapaidan päälleen. Hän makoilee laivan kannella, raidallisten lattialankkujen päällä. Kun katsoo tarkkaan, raitoja on kaikkialla. Ne näkyvät selkeästi raidallisessa räsymatossa, jossa valmiiksi raidoittuvat kuteet luovat vaikutelman jatkuvasti vaihtuvista väreistä ja pinnoista. Raidallinen räsymatto tekee kodin.

Suunnittelija Marja Rautiainen

Kuohu-pullonsuojus

Aurinko porottaa, kesä on täällä. Lasinen juomapullo tuo helpotuksen kuumana kesäpäivänä. Herkkä materiaali tarvitsee suojakseen virkatun pullonsuojuksen kesäseikkailujen myrskyjä ja tyrskyjä vastaan. Kohopylväillä virkattu suojus kiertää pulloa leikkisästi.

Suunnittelija Johanna Nuorela

Liplatus-peitto

Kesäaamuna laineet lyövät hiljalleen rantakiviin. Kuuluu liplatusta, mieli rauhoittuu, syke laskee, kiireet ovat vain kaukainen muisto. Keveä laineiden liplatus näkyy Liplatus-peiton laskoksissa. Laskokset muodostavat raitoja, jotka leikkivät kilpaa valon ja varjon kanssa. Liplatusta tehdessä voi leikkiä myös väreillä: valitse kolme suosikkiasi tai yhden värin kolme eri sävyä. Vai sopiiko kotiisi parhaiten yksivärinen Liplatus?

Suunnittelija Krista Kangas-Lahtinen

Merilevät-kirjontakuvio

Meressä maailma on toisenlainen. Merilevät-kirjontakuvio vie kirjojan matkalle meren pohjaan. Siellä levät huojuvat liikkeen mukana tanssien aaltojen tahtiin. Ne ajelehtivat irrallaan tai ovat kiinnittyneinä pohjaan kuin kasvit toisesta ulottuvuudesta. Merilevät opastaa monien erilaisten kirjontapistojen tekoon, ja vaihtuvuus pitää kirjomisen kiinnostavana.

Suunnittelija Elina Johanna Ahonen

Aalto-paita

Laineet lyövät purjelaivan kylkeen. Ne muodostavat mutkittelevan raidoituksen meren pintaan. Nuori merenkulkija on pukenut aallot ylleen: lasten Aalto-paidassa laineet lyövät pellavaisen puseron rinnassa ja selkäpuolella. Hihoja ja helmaa koristavat napit. Sellaiset mittaamattoman arvokkaat, jotka löytyvät isoäidin vanhasta nappilaatikosta.

Suunnittelija Sonja Karlsson

Kuvat Sonja Karlsson
Ohjeet tuotteiden tekoon löydät Taidosta 3/19. Osta lehti irtonumeromyyjiltämme tai tilaa se Taidon verkkokaupasta.