Tutustu Taidon 4/20 ohjemallistoon

Taidon 4/20 ohjemalliston teemana ovat suomalaiset tarinat. Vaihtuvat suunnittelijamme tutustuivat suomalaiseen kansanperinteeseen ja laativat uusia käsityöohjeita.

Taito 4/20 ilmestyi elokuun puolivälissä. Tilaa lehti verkkokaupastamme.

Kunkin mallin esittelyn yhteydessä on kerrottu mallityössä käytetyt materiaalit. Ohjeissa käytetyt materiaalit voi kuitenkin korvata useilla eri vaihtoehdoilla. Kun vaihdat materiaalia, kiinnitä huomiota tiheyteen, juoksevuuteen ja materiaaliin. Otathan huomioon, että käytetyn materiaalin vaihto voi vaikuttaa valmiin työn kokoon ja ulkonäköön sekä materiaalin menekkiin. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä toimitukseemme: autamme sinua parhaamme mukaan.

Mielikki-raanu

Mielikki, metsän kultainen emäntä on suomalaisessa kansanuskossa yhtä kuin luonnon luova voima. Missä hän kulkee, siellä kukoistaa metsä kauneimmillaan ja marjamättäät pursuilevat. Mielikki tuntee niin metsän polut, niitä tallaavat tassut kuin sen parantavat yrtitkin. Harva rohkeni entisaikoina astua metsään lausumatta ensin muutamaa sanaa Mielikille.

Mielikki-raanu on lempeä seinätekstiili, jonka kuvioista voit löytää metsän yrttejä, käpälänjälkiä ja jopa portin metsään.

Suunnittelija Outi Santaniemi
Lanka Loimessa 6-säikeinen Liina-kalalanka, kuteena Esito-kampalanka, ohut Pirkka-lanka sekä paksu Pirkka-lanka.
Koko 40 x 90 cm.

Pellavaiset pikkupyyhkeet

Elina Airikkalan pikkupyyhkeet valmistuvat sutjakkaasti kutomalla. Pieneen tilaan mahtuva, naulassa kolminkertaisena roikkuva tai kulmastaan keikkuva keittiöpyyhe on joka kodin kaunistus.

Suunnittelija Elina Airikkala
Lanka Loimessa Bockens-rohdinpellava, kuteena Bockens-rohdinpellava ja Esito-kampalanka.
Koko 40 x 40–52 cm.

Hirvensarvi-korit

Hirvi, metsän jylhä olento. Sarvineen niin korskea ja arvokas. Pohjoisen ihmisille hirvi oli pyhä. Sen uskottiin syntyneen Otavaisen olkapäillä. Uljaat hirvensarvet koristavat Helena Heinosen suunnittelmia koreja. Korit valmistetaan virkkaamalla ja huovuttamalla.

Suunnittelija Helena Heinonen / Helana Art
Materiaalit Vaaleanharmaa ja keskiharmaa hahtuvavilla sekä huovutusvillaa.
Koko Vaaleampi kori 10 x 9 cm, tummempi 7 x 11 cm.

Kuutar-huivi

Kuutar tunnetaan suomalaisessa kansanuskossa kuun jumalattarena – kuun kauniina neitona, joka omistaa kuun kullan, kehrää siitä kultaisia lankoja ja kutoo kultaisia vaatteita. Sari Åströmin suloisen pehmeä Kuutar-huivi valmistuu virkkaamalla.

Suunnittelija Sari Åström / Arteeni
Lanka Sport-vahvuista merinovilla-mohair-sekoitelankaa. Mallihuivi on virkattu Misanjan merino-mohairilla (56 % merinovilla, 44 % mohair, noin 360 m/100 g), sävy Laventeli.
Koko 58 x 125 cm.
Menekki Alle 200 grammaa.

Päivänsäde ja menninkäinen -sukat

Ikoninen rakkaustarina ja vastakohtien vetovoima esittäytyvät Pia Kuivalaisen suunnittelemissa, neulojan aivonystyröitä haastavissa Päivänsäde ja menninkäinen -sukissa.

Suunnittelija Pia Kuivalainen / Luotos Designs
Lanka Fingering-vahvuista sukkalankaa. Mallisukat on neulottu Filcolanan Arwetta Classicilla sävyissä Mustard (136) ja Marzipan melange (977).
Koko Sukan ympärys pohkeen kohdalla, viisi kokoa: 30–46 cm, jalkaterän pituus on neulottavissa kokoihin 36–50.
Menekki 60–85 grammaa molempia sävyjä koosta riippuen.

Pellonpekko-reppu

Pellonpekko on karjalaisten henkiolento, viljan, pellon, ohran ja oluen jumala. Anne Vierimaan suunnittelemassa virkatussa Pellonpekko-repussa pekon – tai oikeastaan pekottaren – hiukset kiertyvät pyörteileväksi tuuleksi.

Suunnittelija Anne Vierimaa / Anceliga Design
Lanka ja menekki Sport-vahvuista puuvillalankaa (noin 330 m/100 g).
Mallireppu on virkattu Hjertegarnin Cotton nr. 8 sävyissä harmaa (1361) 100 grammaa, sinapinkeltainen (1048) 100 grammaa, vaaleankeltainen (3040) 50 grammaa, oranssi (3255) 50 grammaa, vaalea persikka (915) 50 grammaa, vaalea koralli (404) 50 grammaa, puuteri (3803) 50 grammaa, murrettu lila (3304) 50 grammaa ja vaalean violetti (5390) 100 grammaa.
Koko Noin 32 x 36 cm.

Kuvat Sonja Karlsson
Malli Vilhelmiina Tulla
Kuvauspaikka Ruissalo ja Runosmäen Pirunpelto, Turku