Tutustu Taidon 1/19 Luonnon rytmi -ohjemallistoon

Talvinen luonto saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa satunnaiselta, kaoottiselta jopa. Silti säännölliset ja toistuvat muodot ovat sen ydin. Pyysimme kahdeksaa kotimaista suunnittelijaa suunnittelemaan Taitoon 1/19 käsityöohjeen, jossa luonnon rytmit ilmenevät.

Huurre-shaali

Lapin talvi on pitkä ja pimeä. Se luo rauhan keskittyä käsitöihin. Pimeyden keskellä valkeana hohtava hanki peittää maan ja moninkertaistaa taivaanrannan takaa kajastavan ujon valon. Annika Konttaniemi kutoi Huurre-shaaliin kotiseutunsa kaamoksen, pastellisen taivaan sekä lumen ja jään monet tekstuurit.

Salaisuus-viltti

Tunnetko Fibonaccin lukujonona tunnetun matemaattisen sarjan? Se ilmenee luonnossa siellä täällä kuin huomaamatta. Katso vaikka kävyn suomujen muodostamaa spiraalia tai kevään ensimmäistä heräävää kukkaa.

Katja Hynnisen suunnitteleman Salaisuus-viltin sommittelu perustuu Fibonaccin lukujonoon. Viltin leveyssuunnassa loimen väriraidan lankaluku on aina kahden edellisen raidan lankaluvun yhteenlaskettu summa. Pituussuunnassa lukujono ilmenee neljän kudevärialueen keskinäisissä suhteissa.

Monisto-tuubihuivi

Talvinen maisema tulvii erilaisia pintoja: pyöreitä, kaarevia, linjakkaita, kovia ja kulmikkaita muotoja. Katrine Birkenwasser leikkii Monisto-tuubihuivissa pinnoilla. Siitä se saa nimensäkin: matemaattisin termein Moniston pinnat ovat kaksiulotteisia monistoja.

Kuusikko-tabletti

Kuusi kuuluu suomalaiseen luonnonmaisemaan. On tuuheita kuusia ja tiheitä kuusia, sellaisia, joiden oksat kurottelevat taivaaseen ja toisia, joiden oksat valuvat maata kohti. Erilaisia kuusia yhdistää muotokieli, kolmiomaisuus. Annariikka Qvistin Kuusikko-pöytätabletissa kuusimaisema yhdistyy geometriseen kulmikkuuteen.

Vaarain-pipo

Vaarain, vadelma, vaapukka, vattu. Emma Karvosen suunnitteleman Vaarain-pipon väri on suloinen haave kohta koittavasta kesästä.

Talventörröttäjä-lapaset

Aurinko kimaltaa talventörröttäjien varsissa hiljaisessa talvimaisemassa. Lumen alla niiden juuret odottavat jo kevättä.

Soile Pyhänniskan Talventörröttäjä-lapasten idea syntyi kuuran peittämistä talventörröttäjistä. Lapasten pohjavärinä oleva kimallelanka kimaltelee hennosti kuin lumihanki. Kuviolangassa ihastuttaa lapasia varten värjätty Louhittaren Luolan Talventörröttäjä-väri. Se on poimittu suoraan pakkasen ruskettamasta suolaheinästä.

Laduilla-matto

Laduilla-matto syntyi lumen peittämistä laduista ja latujen viereen piirtyvistä sauvojen kärkien tarkoista muodoista. Suunnittelija Veera Jussila pohti lumen jälkiä, yllättäviä kaarteita ja punertavia poskia hiihdon jälkeen.

Shimo-paita

Shimo tarkoittaa huurretta japaniksi. Leeni Hoimelan suunnittelemassa paidassa luonto on suojassa huurteen alla: pitsikuviossa näkyvät tasaisesti toistuvat luonnon rytmit.

Minkä värisen huurteen sinä valitset?

Ohjeet tuotteiden tekoon löydät Taidosta 1/19. Osta lehti irtonumeromyyjiltämme tai tilaa se Taidon verkkokaupasta.