Ohje: Villasukat kukkakirjonnalla

Elsi Vankan suunnittelemat villasukat ovat joka tilanteen joustinneulesukat, joiden vartta koristavat suloiset kirjotut kukkaset.

Avaa ja tulosta ohjeen pdf-versio.

Villasukat kukkakirjonnalla

Ohje ja malli Elsi Vankka / Instagram @sensemmoista

Vaikeusaste 1

Koko 38, varren ympärys noin 20,5 cm.

Lanka Fingering-vahvuinen villalanka vahvikkeella (noin 360–450 m/100 g).
Mallisukat on neulottu Katian Alpaquina-langasta (75 % alpakka, 25 % polyamidi, 360 m/100 g), sävy 308.
Voit neuloa sukat myös esimerkiksi Filcolanan Arwetta Classicista, Isagerin Sock Yarnista, Novitan Venlasta tai Vuonuen Wilhelmistä.

Puikot 2,5 mm:n sukkapuikot.

Lisäksi Kukkien kirjontaan pieniä määriä erivärisiä suunnilleen sukkalangan kanssa samanvahvuisia lankoja ja tylppäkärkinen neula.

Tiheys 32 s ja 39 krs = 10 x 10 cm sileää neuletta.

Lyhenteet

krs Kerros.
o Neulo silmukka oikein.
o kiert Neulo silmukka oikein kiertäen eli takareunasta.
OP Oikea puoli.
n Neulo silmukka nurin.
NP Nurja puoli.
s Silmukka.
yht Yhteen.
yvk Ylivetokavennus: nosta 1 s neulomatta, 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli.

Ohje

Oikea sukka

Varsi

Luo 66 s neljälle sukkapuikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Jaa silmukat puikoille seuraavasti alkaen ensimmäisestä puikosta: 16 s, 16 s, 17 s ja 17 s.

Neulo *1 o kiert, 1 n*-joustinneuletta 3 cm.

Aloita sitten kaavion neulominen:

Neulo kaavion 1. krs kerran, 2 n, *3 o, 2 n*-joustinneuletta krs:n loppuun.

Jatka näin toistaen aina kaavion seuraavaa krs:ta, kunnes varren pituus on noin 18 cm.

Viimeisellä krs:lla neulo 4. puikon alussa 2 n yht.

Kantapää

Kantapää neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla. Jätä muut silmukat odottamaan. Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle.

NP Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, neulo n krs:n loppuun.

OP Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, *1 o, nosta 1 s neulomatta* krs:n loppuun (vahvennettu neule).

Toista näitä kahta krs:ta 16 kertaa eli neulo yhteensä 32 krs:ta.

Neulo lopuksi vielä NP:n krs.

Kantalapun kavennukset:

OP Neulo 21 s vahvennettua neuletta, yvk.

NP Nosta ensimmäinen s neulomatta, 10 n, 2 n yht.

OP Nosta ensimmäinen s neulomatta, 10 s vahvennettua neuletta, yvk.

Toista kahta viimeistä krs:ta, kunnes jäljellä on enää keskellä olevat 12 s, viimeinen krs on NP:n krs.

Seuraava OP Neulo 12 o, poimi ja neulo o kantalapun reunasta 18 s. Jatka puikoilla 2 ja 3 *3 o, 2 n*-joustinneuletta kuten aikaisemmin. Poimi ja neulo o kantalapun toisesta reunasta 18 s. Neulo tälle puikolle (4. puikko) vielä ensimmäiseltä puikolta 6 o. Tässä on nyt kerroksen vaihtumiskohta.

Seuraava krs 6 o, 18 o kiert, *3 o, 2 n* 4 kertaa, 3 o, 18 o kiert, 6 o.

Kantapään kavennukset

Neulo ensimmäisen puikon silmukat o, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht, 1 o. Neulo *3 o, 2 n* 4 kertaa, 3 o. 4. puikon alussa neulo 1 o, yvk, neulo o krs:n loppuun.

Toista kavennukset joka toisella krs:lla, kunnes puikoilla 1 ja 4 on molemmilla jäljellä 16 s.

Kavennusten jälkeen jatka sileää oikeaa puikoilla 1 ja 4, ja joustinneuletta puikoilla 2 ja 3, kunnes pikkuvarvas peittyy.


Kärkikavennukset

Tästä eteenpäin kaikilla puikoilla neulotaan oikein. Tee kavennukset seuraavasti:

Puikkojen 1 ja 3 lopussa 2 s o yht, 1 o.

Puikkojen 2 ja 4 alussa 1 o, yvk.

Toista kavennukset joka toisella krs:lla, kunnes kolmella puikolla on jäljellä 9 s ja yhdellä 10 s.

Tämän jälkeen tee kavennukset joka krs:lla, kunnes jäljellä on yhteensä 5 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele langanpäät tylppäkärkisellä neulalla sukan nurjalle puolelle.


Vasen sukka

Varsi

Luo 66 s neljälle sukkapuikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Jaa silmukat puikoille seuraavasti alkaen ensimmäisestä puikosta: 17 s, 17 s, 16 s, 16 s.

Neulo *1 o kiert, 1 n*-joustinneuletta 3 cm.

Neulo *2 n, 3 o*-joustinneuletta, kunnes jäljellä on 16 s, 2 n, neulo kaavio. Jatka näin toistaen aina kaavion seuraavaa krs:ta, kunnes varren pituus on noin 18 cm.

Viimeisellä krs:lla neulo 1. puikon lopussa 2 n yht. Tästä eteenpäin vasen sukka neulotaan samoin kuin oikea.

Kirjotut kukkaset

Sukkien vartta koristavat sievät kirjotut kukkaset. Valitse kirjontaan suunnilleen samanvahvuisia lankoja kuin käyttämäsi sukkalanka. Näin saat kirjonnoista siistit ja kauniit, eivätkä ne haittaa käyttöä.

Tärkeintä neulepinnalle kirjoessa on kiinnittää huomiota siihen, etteivät pistot kiristä liiaksi. Muuten neulepinta voi venyä ja siitä tulee epätasainen. Vältä myös halkaisemasta sukkalankaa, kun teet kirjontapistoja.

Kukkia kirjoessa mikään ei ole millintarkkaa, jokainen kukka saa olla hieman erinäköinen ja -kokoinen. Näin homma menee luonnossakin ja lopputulos on silti kaunis.

Sukkien kukkakoristelut kirjotaan vain kahta erilaista kirjontapistoa käyttäen: laakapistolla tehdään kahden kokoisia kukkia ja lehtiä, ja isompiin kukkiin keskustat syntyvät ranskalaisella solmupistolla.

Kukat ja lehdet

Kirjo kukkakoristelut sukan varteen, sileän neuleen kaistaleeseen.

Leikkaa kukkia varten noin 20 cm:n langanpätkä ja pujota se tylppäkärkiseen neulaan. Lehtiin riittää hieman lyhyempi pätkä lankaa.

Tuo lanka työn nurjalta puolelta työn etupuolelle siitä kohdasta, johon haluat kukan keskikohdan. Jätä työn taakse sen pituinen langanpätkä, että saat sen myöhemmin pääteltyä.

Tee isommat kukat seuraavasti:

Kirjo laakapistoja käyttäen kukkaan viisi terälehteä. Yksi terälehti koostuu kolmesta laakapistosta, joiden pituus on sukan neulepinnassa noin kolme silmukkaa. Etene terälehtiä kirjoessa järjestyksessä joko myötä- tai vastapäivään: näin pistot asettuvat kauniisti, eivätkä mene päällekkäin. Kiristä pistot aina hellästi, mutta siten, etteivät ne kuitenkaan jää roikkumaan löysänä.

Tee kukkaan keskusta ranskalaisella solmupistolla: tuo erivärinen lanka työn nurjalta puolelta kukan keskikohdasta. Kierrä lanka kerran neulan ympäri, pujota neula työn nurjalle puolelle eri silmukasta kuin mistä se tuli työn oikealla puolelle ja kiristä samalla lankaa hellästi. Päätä langanpäät pujottelemalla lankaa kirjotun kukan lehtiin sukan nurjalla puolella.

Kirjo isompien kukkien lisäksi pienempiä kukkasia. Kirjo laakapistoja käyttäen kukkiin viisi terälehteä. Yksi terälehti koostuu kahdesta laakapistosta, joiden pituus on sukan neulepinnassa noin yksi silmukka. Päätä langanpäät pujottelemalla lankaa kukan terälehtiin sukan nurjalla puolella.

Kirjo lehtiä tekemällä yksittäisiä, kolmen laakapiston terälehtiä.

Ohje ja kuvat Elsi Vankka